Proiector sau televizor, televizor sau proiector? Cei mai mulți avem un televizor în living, dar când cine vorba de înnoire singura opțiune nu este un alt televizor. Chiar dacă se înmulțesc televzioarele accesibile de mari dimensiuni, există o alternativă viabilă și competitivă în proiectoarele de calitate disponibile.

Televizor vs proiectorFoto: LG Electronics

În timp ce rezultatul final este același cu un televizor sau un proiector, reglajele, tehnologiile și avantajele sunt destul de diferite.

Așa că, înainte de a investi într-un nou home theater, e bine să vedeți diferențele prezentate de Tech Radar.

Dimensiunea ecranului și prețurile:

  • Televizoarele au multe prețuri, dar cele mari costă mult mai mult
  • Spre deosebire de televizoare, proiectoarele au mărimea imaginii flexibilă
  • Poți avea un ecran mare de la un proiector mic, dar nu și de la un televizor mic

Există motive solide pentru care cinematografele utilizează proiectoare.

Când este vorba despre a crea o imagine mare, televizoarele nu fac față. Pentru cei mai mulți cumpărători, un aparat de 75 de inci este tot ce-și pot permite rezonabil, dar și acesta va veni cu o diferență uriașă peste versiunea mai „modestă” de 55 de inci. Odată cumpărat televizorul, vei urca la o altă mărime doar când îl vei înlocui. Dacă ai început cu unul de 40 de inci într-o garsonieră sau un apartament mic, el nu va crește când te vei muta într-o locuință mai mare.

Dar mărimea imaginii unui proiector este incredibil de flexibilă (totuși, va depinde întrucâtva de tipul proiectorului). Poate da una de 30 de inci, dar și alta de 300 care să acopere un perete de casă. Va fi cu atât mai adevărat pentru cele de clasă medie sau superioară, deoarece imaginile mai mari cer o luminozitate mult mai mare pentru a fi vizibile. Avantajul proiectoarelor în mărimea imaginii nu va fi ușor și curând depășit de televizoare, chiar după apariția ecranelor Micro LED, cel puțin pentru cumpărători.

Dar aranjamentul va juca un mare rol pentru mărimea imaginii, așa că vom vorbi despre el în continuare. Dispunerea în cameră Televizoarele sunt ușor de amplasat Televizoarele au un loc permanent în locuință Proiectoarele sunt flexibile și portabile Există eleganță în simplitate, iar amplasarea unui televizor va fi mult mai simplă decât a celor mai multe proiectoare. Odată ce știi ce televizor vrei și unde îl vei pune, îl cumperi, îl așezi, îl bagi în priză și ai cam terminat.

Și dacă vrei să mai instalezi difuzoare sau o bară de sunet, tot televizorul le va stabili locul. Cu excepția unor difuzoare-sateliți, toată dispunerea va fi într-un singur loc și vei putea masca și cablurile cu ușurință. În concluzie, televizorul va fi o prezență constantă în spațiu, fie dacă te uiți la el sau nu. Aranjamentul pentru cele mai multe proiectoare va fi mai complicat, tocmai din cauza flexibilității în utilizare și așezare.

Îl poți practic pune oriunde, dar vei juca șah tridimensional pentru dispunere. În principiu, vei dori să ai imaginea acolo unde ar fi locul televizorului, deci spațiul acela trebuie să fie liber, dar nu vei pune și proiectorul tot acolo, ci într-un loc opus peretelui liber (dacă nu ai unul cu proiecție scurtă, care poate sta chiar în fața peretelui pe care proiectează). Deci proiectorul poate fi pus pe măsuța pentru cafea, pe un raft sau doar pe un trepied.

Și-l poți pune chiar pe podea ca să proiecteze pe tavan. Atunci ce este atât de complicat? Este, pentru că locul unde vei amplasa proiectorul va afecta puternic mărimea și forma imaginii. Cu cât va fi mai departe de ecran, cu atât mai mare va fi imaginea. Dacă va fi prea departe, imaginea va fi prea mare. Și dacă nu va ținti direct spre perete va distorsiona imaginea. Există reglaje, dar nu pe toate proiectoarele și au oricum o flexibilitate redusă.

Locul pe care se proiectează joacă și el un rol. Un perete uniform și deschis la culoare poate fi un ecran. Pentru o imagine de mai bună calitate, este de preferat un ecran, dar atunci dispunerea va începe să ocupe tot mai mult spațiu, chiar și semipermanent. Dacă proiectorul nu merge pe baterie și nu are difuzoare, va fi nevoie de conectare la curent și la un sistem audio. Acestea înseamnă cabluri lungi prin cameră.

Marele compromis îl reprezintă că proiectorul poate fi mutat oriunde, nu ca un televizor mare. Multe încap într-o geantă și dau imagini de 100 de inci. Iar unele chiar funcționează cu baterii și au difuzoare, așa că poți avea un cinematograf oriunde te duci. Calitatea imaginii Calitatea imaginii telvizorului poate fi ușor controlată Caracteristicile avansate sunt mai accesibile la televizoare Calitatea imaginii proiectorului depinde de amplasare În prezent, cam toate televizoarele smart, inclusiv cele mai accesibile, oferă imagine 4k și probabil chiar HDR.

Cât de bună va fi imaginea va depinde de tipul de televizor, dar poți fi sigur că vei avea calitatea pentru care ai plătit. Dar imaginea unui proiector este o altă poveste. În primul rând, proiectoarele 4k sunt încă o raritate, iar și cele la 1080p nu sunt ieftine. Notă: multe proiectoare își ascund rezoluția pretinzând una „suportată”, care este mult peste cea „nativă”, așa că fiți prudenți la limbajul reclamelor.

Rezoluția este un aspect-cheie, dar altul este mărimea imaginii. O imagine mare va reduce claritatea imaginii și va reduce și luminozitatea. Și ce proiectezi joacă un rol. Culoarea peretului va intra în cele din imagine dacă nu folosești un ecran. Textura sau diferențele de uniformitate vor afecta imaginea finală. Și lumina ambientală va avea un impact considerabil. Așa că, deși ai cumpărat un proiector 4k de 1.000 lumeni ANSI, s-ar putea să faci o mulțime de optimizări ale setărilor până a obține o imagine comparabilă cu a unui televizor cu aceleași specificații. Concluzie Ai mult de gândit până la a alege între un televizor și un proiector, iar acest ghid nu este unul exhaustiv. Pentru a avea un aparat cu cele mai noi caracteristici, probabil că va trebui să alegi un televizor. Tot mai multe proiectoare vin cu HDR și 4k, dar nu sunt la fel de comune ca televizoarele similare.

Jocurile sunt și ele tărâmul televizoarelor, deoarce chiar și proiectoarele mai rapide nu sunt capabile de întârzieri în răspuns mai mici de două cifre. Cea mai bună performanță este de 8 ms. Va trebui să fii atent și la tipul proiectorului. Deși multe utilizează acum surse de lumină cu leduri care au viață mai lungă, unele sunt cu becuri speciale (citește: scumpe) care se ard și vor trebui înlocuite după câteva mii de ore.

Pentru cei mai mulți, atunci, televizorul își va face treaba. Sunt multe alternative care pot oferi calitate excepțională la prețuri mici, iar instalarea facilă le face și mai potrivite. Nu sunt la fel de flexibile, dar câți dintre noi vor dori să mute televizorul din cameră în cameră, chiar dacă ar putea? Pe de altă parte, proiectoarele sunt o alternativă specială. Pot oferi imagini uriașe și sunt mai portabile decât televizoarele.

Ele cer mai multe eforturi pentru a obține o imagine excepțională, dar dacă nu ești un perfecționist poți face lucruri uimitoare chiar și cu proiectoare convenabile.