​Nu este nimic mai confortabil decât să apeși butonul de pe aspiratorul robot și acesta să înceapă curățarea de la sine. Din păcate, însă, un aspirator robot nu funcționează pentru curățarea canapelelor sau a interiorului mașinii și nici nu sunt cele mai bune pentru viraje sau în special în zone murdare. În aceste cazuri, este necesar să recurgi la alte tipuri de aspiratoare, precum modelul tradițional de tip sanie sau să pariez pe un aspirator vertical fără fir, model care oferă versatilitatea aspiratorului clasic cu confortul wireless-ului.

Aspirator verticalFoto: eMAG

În acest ghid de cumpărare de aspirator vertical trecem în revistă modul în care ar trebui să alegi un aspirator vertical fără fir.

7777Ce ar trebui să cauți la un aspirator vertical88888

Capacitate de aspirare

Un aspirator vertical este folosit pe suprafețe dintre cele mai variate: pardoseli, parchet, diverse materiale textile care includ tapițerie, covoare, perdele, tapițeria unei mașini etc.

Astăzi, aceste modele au baterii adecvate pentru această utilizare, dar trebuie să fie însoțite de o putere de aspirație care să se potrivească. Nu toți producătorii oferă date pentru a-și cuantifica capacitatea de aspirație – unii o fac calitativ, vorbind de „mare putere de aspirație” – și dacă o fac, va fi comun să se folosească diferiți parametri.

Este clar că cu cât este mai mare puterea de aspirație cu atât aspiratorul este mai bun, dar trebuie să ții seama și de faptul că acest număr indică puterea maximă, că există pierderi de aspirație și scurgeri dacă îmbinările nu sunt perfecte și că aparatul se va deteriora în timp, odată cu utilizarea.

Design: caută ergonomie și ușurință

Principalele avantaje ale aspiratoarelor verticale fără fir în comparație cu aspiratoarele tradiționale de top sanie sunt ușurința moderată și setarea lor wireless, ceea ce le face mai ușor de manevrat și cu care putem curăța fără a fi nevoiți să ne facem griji dacă ajunge cablul sau dacă ajunge la priză.

Este de dorit ca acestea să fie ușoare și ușor de manevrat. Aici trebuie să fii atent la influența materialelor și a designului, găsind aluminiu printre modelele mid și high-end și plastic în cele mai accesibile, și la liniile robuste, dar care să distribuie în același timp greutatea pentru a nu fi inconfortabil de manevrat cu o singură mână. În orice caz, cel mai frecvent tip de aspirator vertical are în jur de 3 kilograme.

Cel mai comun design este acela al unui cap în care sunt integrate motorul, rezervorul și mânerul și un tub la care sunt conectate diferitele accesorii. Această configurație permite detașarea elementelor și aspiratorul devine portabil și compact.

Ușurința și manevrabilitatea au impact asupra altor aspecte, cum ar fi dimensiunea containerului de praf sau a bateriei.

Cele mai ambițioase modele au un ecran LCD pe care să vizualizezi date precum nivelul bateriei și modul de funcționare. În alte cazuri, utilizează indicatori luminoși.

Extra: De câte accesorii ai nevoie?

Dacă vrei doar să aspiri podelele și covoare, cele mai simple modele îți pot satisface nevoile, dar dacă te interesează și curățarea prafului, pătrunderea în colțuri și locuri greu accesibile, atunci este mai bine să investești într-un aspirator vertical cu accesoriile relevante.

Minimul este o perie de podea și un tub de extensie și, de aici, vei găsi coate, perii speciale pentru animale de companie, dar și alte nenumărate accesorii.

În cele din urmă, unele aspiratoare verticale vin cu un suport de perete care le permite să fie depozitate fără a ocupa mult spațiu și, în același timp, să le încarce în mod organizat.

Autonomie suficientă pentru curățare

Autonomia este o caracteristică fundamentală pentru a avea succes atunci când alegi un astfel de aparat vertical deoarece versatilitatea sa poate fi redusă dacă bateria nu este suficientă pentru a acoperi sesiunile noastre de curățare.

Am văzut deja că, din cauza dimensiunilor, bateriile nu vor fi foarte mari. Cel mai frecvent aspiratoarele verticale wireless funcționează într-un interval care variază între 30 și 60 de minute, un timp adecvat. Să fii atent însă, pentru că acești timpi sunt de fapt date legate de modul de operare eco, adică cel care aspiră mai puțin. În general, aceste aspiratoare verticale au un al doilea sau chiar al treilea mod de funcționare care crește puterea de aspirație. Atunci numerele se prăbușesc dramatic.

Dacă casa ta este mică și / sau nu prea murdară, alegerea unui model cu autonomie mai mică poate fi o idee bună. De asemenea, reține că bateriile se degradează în timp. În acest sens, este indicat să pariezi pe modele a căror baterie poate fi ușor îndepărtată, fie pentru a o reînnoi, fie pentru a avea o a doua unitate care să permită dublarea acestei autonomii.