​Claudiu Năsui atacă miercuri creșterea salariului minim brut anunțată de premierul Florin Cîțu, precizând că măsura este o armă a statului pentru a lua mai mulți bani din privat. Măsura înseamnă automat creșterea tuturor salariilor bugetarilor, pentru că toate salariile la stat sunt multiplii de salariu minim, dar și a pensiilor speciale, care sunt bazate pe salariul minim brut. Soluția liberală pentru a crește salariile este reducerea impozitării muncii", spune ministrul USR-PLUS care și-a prezentat demisia din Guvern.

Claudiu NasuiFoto: Arhiva personala

Ministrul Claudiu Năsui pe Facebook: Dacă crește salariul minim brut cu 100 de lei, automat va crește salariul premierului cu 1.150 de lei pe lună. Și nu doar al lui

  • "Politicienii vor creșterea salariului minim brut pentru a ne lua mai mulți bani din buzunar și a-și crește propriile venituri.
  • Creșterea salariului minim brut este o armă a statului pentru a lua mai mulți bani din privat.
  • Salariul minim care contează este salariul minim net. Acela care ajunge să fie mic pentru că statul îți ia jumătate din el.
  • Creșterea salariului minim brut înseamnă automat creșterea tuturor salariilor bugetarilor. De ce? Pentru că toate salariile la stat sunt multiplii de salariu minim.
  • De exemplu, premierul are de 11.5 ori salariul minim. Dacă crește salariul minim brut cu 100 de lei, automat va crește salariul premierului cu 1.150 de lei pe lună. Și nu doar al lui, al tuturor bugetarilor.
  • E chiar mai tare. Creșterea salariului minim brut înseamnă și creșterea pensiilor speciale. Pentru că mai toate pensiile speciale sunt bazate pe nivelul salariilor în sectorul din care provin, care la rândul lor sunt bazate pe salariul minim brut.
  • Dacă un guvern chiar vrea să ajute românii să iasă din sărăcie, nu ar mai crește salariul minim brut. Ar reduce povara fiscală pe muncă. De exemplu, ar face primii 200 de lei neimpozitabili. Creșterea salariului net ar fi aceeași doar că nu ar mai crește toate cheltuielile statului.
  • Soluția liberală pentru a crește salariile este reducere impozitării muncii.", a scris Claudiu Năsui, ministrul USR-PLUS care și-a prezentat marți demisia de la Ministerul Economiei.

Cîțu, după întâlnirea cu sindicatele și patronatele: Salariul minim pe economie trebuie să crească / Măsura este cerută și de PSD

Premierul Florin Cîțu a anunțat marți după întâlnirea cu sindicatele și patronatele că salariul minim pe economie trebuie să crească și că s-a decis ca până la finalul lunii octombrie să avem o formulă clară pentru calcularea salariului minim.

PSD a solicitat luni creşterea imediată a salariului minim brut general pe economie de la valoarea de 2.300 la 2.500 lei şi anunţă iniţierea unui proiect pentru compensarea pierderilor IMM-urilor generate de majorarea preţurilor la energie.

  • "Urmare a scăderii puterii de cumpărare a românilor, este absolut necesară creşterea imediată a salariului minim brut general pe economie de la valoarea de 2.300 la 2.500 lei. În contextul scăderii abrupte a puterii de cumpărare a populaţiei urmare a exploziei preţurilor la toate produsele şi serviciile, dar în special la utilităţi, este absolut necesară creşterea imediată a salariului minim brut pe economie cu un procent de 8,7%, concomitent cu ridicarea plafoanelor privind deducerile personale de care pot beneficia angajaţii care au persoane în întreţinere", transmite luni PSD într-un comunicat, citat de Agerpres.

PSD spune că vrea să iniţieze un proiect de lege privind susţinerea IMM-urilor pentru compensarea pierderilor de venit generate de creşterea preţurilor la utilităţi, astfel încât sumele rezultate din valorificarea ofertei să poată fi redistribuite echitabil şi către salariaţi, iar creşterea salariului minim să nu reprezinte o presiune suplimentară pe costurile companiilor.

Startupcafe.ro scrie că salariul minim pe economie a fost stabilit, în ianuarie 2021, la 2.300 de lei brut. La un salariu minim de 2300 de lei brut, angajatul primește un salariu net (în mână) de 1386 lei, iar angajatorul suportă un cost salarial total de 2352 lei (salariul complet), în anul 2021.

De asemenea, în prezent este în vigoare și salariul minim pentru lucrătorii cu studii superioare, de 2.350 de lei brut. La acest nivel salarial, remunerația netă (în mână) primită de angajat este de 1413 lei, iar costul total plătit de firmă, de 2403 lei.

Dacă salariul minim ar crește la 2500 de lei brut, atunci salariul net al angajatului ar ajunge la 1497, iar firma va plăti un cost salarial complet de 2556 de lei. Asta pe legislația curentă, fără vreun mecanism de compensare.

Ce putere are PSD asupra guvernului? Mare, în acest moment.

Luni, USR-PLUS și-a anunțat oficial ieșirea de la guvernare, urmând ca marți miniștrii din acest partid să-și depună efectiv demisiile din cabinetul Cîțu.

De asemenea, în Parlament USR-PLUS a depus o moțiune de cenzură, alături de partidul AUR, pentru demiterea guvernului Cîțu. Procedura pentru moțiune a fost însă blocată în Biroul Permanent al Camerelor Reunite ale Parlamentului, prin boicotul celor de la PSD.

Și dacă și-ar urma cursul în Parlament, moțiunea are nevoie și de voturile celor de la PSD, care este de fapt cel mai mare partid din Legislativ.

Practic, în acest moment, guvernul Cîțu râmâne în picioare atât timp cât va vrea PSD din Opoziție.