​Ultimul eveniment al anului 2022, organizat de Casa de Licitații A10 by Artmark, este dedicat numismaticii românești. „Cabinetul Numismatului - Licitația unei colecții de monede, medalii și plachete" parcurge două milenii de istorie și reunește peste 200 de piese, multe dintre acestea rare, disputate și de valoare muzeală. Licitațiile de numismatică organizate de A10 în ultimii doi ani au contribuit la organizarea pieței numismaticii din România pe baze mai transparente, documentate și public cotate și însoțite de garanții contractuale.

Medalia „Prima Cameră a Deputaților RomâniFoto: Artmark

Evenimentul din 22 decembrie reprezintă încă un mic pas către dezvoltarea unei piețe moderne de numismatică, în beneficiul colecționarilor și pasionaților domeniului, oferind acces către larga piață publică de artă pentru toate colecțiile de specialitate, formate în România ori străinătate.

În premieră în România, într-o licitație publică, își fac apariția o întreagă colecție de monede din argint bătute de marii împărați ai Romei – de la Octavian Augustus până la marele Marcus Aurelius, monede care au circulat pe întreg teritoriul imperiului, inclusiv la noi. Toate monedele aparținând acestei suite au fost achiziționate în timp, din străinătate (Europa și SUA), de la case de licitație ori târguri de specialitate, așa cum reiese din documentele de proveniență cu care monedele au venit însoțite.

De mare valoare numismatică sunt și primele monede medievale românești puse în circulație în Țara Românească și Moldova în secolul al XIV-lea: dinarul de argint bătut de Vladislav I și grosul de argint bătut de Petru Mușat, care pornesc în licitație de la prețuri extrem de accesibile – 400 de euro, respectiv 125 de euro. De asemenea colecția de monede medievale românești are ca și proveniență achiziții graduale din străinătate, de la case de licitații și târguri de specialitate.

Licitația conține piese inedite ori rare și în secțiunea sa de istorie modernă, astfel, în cadrul licitației din 22 decembrie își face apariția medalia din argint „Prima Cameră a Deputaților Români" din 1859. Piesa de colecție, raritate extremă, a fost conferită membrilor primei Camere a Deputaților Principatelor Unite și are un preț de pornire de 1.500 de euro. Semnalăm și punerea în licitație a monedei din argint de 2 lei 1901 - cea mai rară monedă românească de circulație, cu un tiraj de doar 12.476 de exemplare – ce pornește în licitație de la 750 de euro.

Tot în cadrul licitației de joia viitoare, 22 decembrie, pasionații pot găsi și izvoade scrise semnificative pentru formarea științifică a oricărui colecționar, mai ales că acestea provin din prestigioasa bibliotecă a bijutierului Curții Regale Theodor Radivon, precum exemplarul din 1858 „Banii cei noi" de Unferriht (preț de pornire de 75 de euro) ori „Buletinele Societății Numismatice Române", însoțite de plicul original trimis fiului Nicolae Radivon (preț de pornire de 100 de euro) ori „Numismatica română" de Dimitrie Sturza (preț de pornire de 300 de euro).

Punerea în vânzare a celor peste 200 de piese, joi, 22 decembrie, ora 19:00, în cadrul evenimentului „Cabinetul Numismatului - Licitația unei colecții de monede, medalii și plachete", reprezintă un prilej unic de a demonstra importanța și relevanța numismaticii în vremurile noastre. Colecția de monede, medalii și plachete poate fi admirată la Palatul Cesianu-Racoviță de luni până duminică în intervalul orar 10:00-20:00. Evenimentul din 22 decembrie va avea loc online pe platforma Artmark Live 2.0 și în sala de licitații a Casei de Licitații A10 by Artmark din str. C.A. Rosetti, nr. 5.

Monedă 2 Lei 1901, argint, cea ma rară monedă româneasca de circulație, cu un tiraj de doar 12.476 exemplare

Articol susţinut de A10 by Artmark