Guvernul danez a propus joi impunerea unei taxe medii de 100 de coroane (14,35 dolari) asupra călătoriilor aeriene pentru a ajuta la finanțarea tranziției către o economie verde, relatează Reuters.

Pasageri intr-un avionFoto: Viktor Cap / Panthermedia / Profimedia Images

Executivul de la Copenhaga spune că această măsură este menită să asigure că toate zborurile interne vor folosi într-o proporție de 100% doar combustibili sustenabili până la sfârșitul deceniului.

Acesta estimează că impunerea taxei ar aduce bugetului în jur de 1,2 miliarde de coroane daneze în fiecare an, jumătate din sumă urmând să fie alocată prin programe de stat proiectelor de folosire a unor tehnologii verzi în industria aviatică.

Guvernul danez vrea să folosească restul sumei pentru ajutoare sociale destinate vârstnicilor.

Propunerea făcută de guvern prevede de asemenea ca, începând cu 2025, taxa să fie redusă treptat. În 2030 ea ar urma să ajungă la 9 dolari pentru cursele aeriene din interiorul Europei. Însă în cazul zborurilor pe distanțe medii ea ar urma să se ridice la 34 de dolari per pasager și la 56 de dolari pentru cursele lungi.

„Sectorul aviatic din Danemarca trebuie, la fel ca toate celelalte industrii, să își reducă amprenta de carbon și să se îndrepte către un viitor verde”, a declarat Lars Aagaard, ministrul danez pentru climă și energie, într-un comunicat remis presei.

Guvernul danez vrea ca prima cursă aeriană regulată din interiorul țării care să folosească doar combustibil verde să devină operațională până în 2035.