Iernile au fost blânde în București în ultimii ani, cu doar câteva zile geroase și cu ninsori puține. Nici iarna aceasta care, calendaristic, începe peste câteva zile nu se anunță, deocamdată, una aspră, chiar dacă prima ninsoare - chiar și slabă - e prognozată de meteorologi în acest ultim weekend de toamnă.

Bucuresti - iarna anului 1954. Actiune de deszapezire pe B-dul Carol.Foto: Agerpres

Dar ierni teribile au existat. Acum 69 de ani, în 1954, România s-a confruntat cu unul dintre cele mai puternice episoade de viscol. Atunci, Capitala şi aproape întregul teritoriu al ţării au fost acoperite de o cantitate uriaşă de zăpadă.

Într-un buletin meteo al vremii, meteorologii anunțau temperaturi între minus 18 grade şi minus 24 de grade în Moldova şi minus 12 grade şi minus 18 grade în celelalte regiuni. În București, erau minus 17 grade noaptea. Ninsoarea nu se oprea, iar vântul viscolea zăpada.

Într-una dintre zile, când vântul s-a mai domolit un pic și ninsoarea s-a mai potolot, Consiliul de Miniştri (Guvernul de atunci) a făcut apel la mobilizare generală pentru deszăpezit Bucureștiul și celelalte orașe îngropate în nămeți, dar și căile ferate. Toată lumea însemna ''muncitori, ingineri, tehnicieni, funcţionari din ministere şi instituţii, comunişti şi deputaţi ai sfaturilor populare, gospodine, ţărani, elevi, studenţi''.

Descoperă, pe B365.ro, iarna din 1954, în imagini-document.