Statele membre ale UE și Parlamentul European deschid marți seară negocierile pentru prelungirea scutirii vamale acordate Ucrainei și ar putea decide să restricționeze importurile de cereale la fel ca în cazul ouălor, al păsărilor de curte sau al zahărului, potrivit AFP.

Grâu recoltat lângă Kramatorsk, UcrainaFoto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

În vederea acestor discuții, ambasadorii celor 27 de state membre ale UE au convenit luni să ia în considerare limitarea importurilor de cereale ucrainene atunci când va fi reînnoită scutirea de taxe vamale pentru această țară devastată de război, au declarat surse diplomatice.

Președinția belgiană a Consiliului UE „a ajuns la concluzia că există un sprijin larg pentru poziția inițială” a statelor membre, care nu prevede un plafon pentru cereale, dar care ar putea fi însoțită de „o declarație de întărire a restricțiilor dacă este necesar”, a declarat un diplomat.

„Mandatul de negociere al Consiliului UE nu a fost modificat. Doar că unele state au dat dovadă de puțină flexibilitate” pe tema cerealelor, a fost de acord o altă sursă.

Produsele ucrainenilor scad prețurile în UE / Trei produse sensibile

La rândul său, Parisul „a sprijinit unele dintre propunerile poloneze” de plafonare a fluxurilor de cereale, a declarat o sursă franceză.

Fermierii europeni acuză afluxul de cereale, ouă și pui din Ucraina de scăderea prețurilor locale, în special în țările vecine, și de crearea unei concurențe „neloiale” prin nerespectarea anumitor standarde. Această problemă alimentează furia în sectorul din UE, în special în Polonia.

Pentru a răspunde acestor îngrijorări, Comisia Europeană a propus să prelungească cu încă un an, începând din iunie, scutirea de taxe vamale pentru importurile agricole ucrainene acordată începând cu 2022, dar cu „măsuri de salvgardare” consolidate.

Bruxelles-ul a propus plafonarea importurilor a trei produse „sensibile” - carne de pasăre, ouă și zahăr - la volumele medii importate în 2022 și 2023, peste care ar urma să fie reimpuse taxe vamale.

Propunerea executivului UE a fost inițial aprobată în forma sa inițială de cele 27 de state membre la 21 februarie, dar Parlamentul European a votat cu o majoritate covârșitoare joia trecută pentru a solicita ca „plafonul” să fie extins la cereale (grâu, orz, ovăz, porumb) și miere.

Deputații europeni doresc, de asemenea, să calculeze perioada de referință pe o medie de trei ani (2021-2023). Organizațiile de fermieri au criticat faptul că plafonul propus de Bruxelles corespunde volumelor ridicate din ultimii doi ani, care au stat la baza crizei.

Aceste modificări trebuie să facă acum obiectul unor discuții între statele membre și Parlament, care trebuie să găsească un compromis și să îl ratifice înainte ca actuala scutire de taxe vamale să expire la începutul lunii iunie.

„În același timp, se lucrează pentru a permite produselor agricole ucrainene să revină pe piețele lor inițiale din Africa și Orientul Mijlociu, la care accesul fusese oarecum tăiat din cauza conflictului, pentru ca acestea să nu rămână blocate în Europa”, a adăugat sursa franceză.

În plus, Bruxellesul va propune „în scurt timp” restricții la importurile de produse agricole din Rusia, potrivit președintei Comisiei, Ursula von der Leyen.