Unii operatori economici vând pui galbeni, care au fost hrăniți cu aditivi alimentari pentru a păcăli oamenii că sunt păsări de țară, acuză președintelui ANPC, Horia Constantinescu. Dacă, inițial, a vorbit despre un „atentat la siguranța consumatorilor”, Constantinescu a revenit și a spus că sunt, de fapt, „practici comerciale care înșală gospodinele”. În replică, ANSVSA a arătat că sănătatea consumatorilor nu este în pericol, iar utilizarea unor coloranți este permisă atâta vreme cât aceștia sunt avizați.

Ferma de gainiFoto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia
  • UPGRADE: Miercuri după amiază, ANPC a transmis un comunicat prin care arată: ”În urma declaraţiilor mediatizate privind carnea de pui crescut cu porumb, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a iniţiat controale în limita competenţelor la toţi producătorii care oferă acest tip de carne, respectiv cea denumită "carne de pui galben" sau " pui crescut cu porumb". Verificările au relevat câteva nereguli la un număr restrâns de producători, produsele lor fiind momentan considerate neconforme şi supuse unei analize detaliate, inclusiv a reţetelor de furaje utilizate”, precizează ANPC. Simultan, în cadrul acestor controale, au fost recoltate şi probe de la categoria de carne de pui, pentru a putea fi verificată conformitatea acestora cu standardele şi legislaţia in vigoare, mai transmite ANPC.

„Există o vorbă care spune că umbli cu cioara vopsită. Dar iată că varianta modernă se referă la puiul de găină vopsit. Există operatori economici care își vopsesc aceste produse pentru a ne induce în eroare. Dar și aici se întâmplă o minune: unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire, pentru ca vopseaua să pătrundă în țesut și să nu poată fi spălată. Interesant este, și vă rog să citiți prospectul, că și ouăle capătă altă culoare odată ce este folosită mâncare amestecată cu produsele specifice păcălirii noastre”, a scris, miercuri, pe Facebook, Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Constantinescu a postat prospectul unui colorant, numit Avizant Yellow 20HS, unde se precizează că produsul este în acord cu Regulamentul EC nr. 1831/2003:

„Aditiv furajer pentru folosirea în amestec în furajul finit pentru pigmentarea suplimentară a pielii păsărilor și colorarea gălbenușului de ou. Avizant Yellow 20HS conține xantofili naturali obținuți din extract de flori de Marigold (Tagetes erecta). Printr-un procedeu patentat de saponificare se obține o biodisponibilitate optimă a oxi-carotenoizilor”.

„Dacă adăugăm și ingredientul salmonela, descoperit la unele ferme de către colegii noștri, în condițiile în care la fiecare dintre aceste structuri ar trebui să existe filtre serioase, nu superficiale, atunci puiul vopsit devine și un pericol pentru sănătatea noastră.

Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranța fiecăruia dintre noi: pui îngălbeniți pentru a părea mai buni, împănați cu tulpini de salmonela periculoase. Asta este ceea ce numesc eu un fel de mâncare „gustos”, a mai scris Constantinescu.

El a acuzat că responsabili sunt reprezentanții Autorității Naționale pentru Sănătate Veterinară și Siguranța Alimentelor.

„Practici comerciale care înșală gospodinele”

În plan politic, Horia Constantinescu a fost desemnat candidatul PSD la Primăria Constanța. Mai târziu, aflat la sediul PSD, Constantinescu și-a nuanțat declarațiile, susținând că furajele care dau culoarea galbenă a puilor nu sunt toxice pentru păsări și nici pentru om, dar reprezintă o "practică comercială înşelătoare".

El a menţionat că această metodă este "destul de extinsă" şi că furajele sunt folosite pentru a da impresia că este vorba despre pui de "calitate superioară".

"Din păcate, situația e destul de extinsă. Am stat de vorbă şi cu alţi operatori economici la nivelul industriei, ce ne-au semnalat că această situaţie trenează de foarte mult timp.

Nefiind un medic veterinar, nu sunt foarte priceput în domeniul hrănirii puilor, dar am investigat şi am văzut că aceştia sunt hrăniţi cu anumite furaje ce dau culoarea... Nu toxice- nici pentru păsări, nici pentru om- dar vorbim aici de o practică comercială înşelătoare, vorbim de o situaţie cu care se confruntă foarte multe dintre gospodinele ce aleg de la raft puiul mai galben, ştiind cumva, din generaţie în generaţie, că acela este cât mai apropiat calitativ de puiul de ogradă, de demult.

Or, iată că aici lucrurile fac să pară cu totul altfel, în sensul în care pui crescuţi doar câteva zeci de zile aparent sunt pui de calitate superioară, în condiţiile în care de fapt au fost vopsiţi, aşa cum spuneam, ca o cioară", a mai adăugat președintele ANPC.

Cum răspunde ANSVSA

Dănuț Pale, vicepreședintele ANSVSA, a afirmat pentru HotNews.ro, că folosirea unor coloranți pentru hrana animanelor este legală , atâta vreme cât acești coloranți sunt controlați și autorizați.

„Puii se hrănesc, în mod natural, cu porumb și lucernă. Pentru că modul lor de viață s-a schimbat, a fost aprobată folosirea în hrana lor a coloranților”, spune Pale.

„A fost o ieșire destul de nefericită. Nu suntem într-un concurs de anunțuri între instituții. Vom aplica legea”, a adăugat reprezentantul ANSVSA.

În ceea ce privește prezența bacteriei salmonela, Dale a precizat că există peste 2.500 de tipuri de salmonela, însă doar două sunt periculoase, iar acestea pot fi neutralizate prin tratarea termică a produselor.

„La noi nu a ajuns niciun document oficial care să arate dacă acei pui la care face referire președintele ANPC conțin sau nu substanțe neavizate sau periculoase pentru consum. În mod normal, ANPC ar fi trebui să aștepte buletinul de analiză de la laborator și apoi să emită o alertă în sistemul special conceput pentru acest lucru”, mai spune vicepreședintele ANSVSA.

În opinia sa, utilizarea acestor aditivi nu pune în pericol sănătatea consumatorilor, iar dacă se descoperă că un producător sau un agent comercial a pus pe piață produse periculoase pentru consum, se poate ajunge la întocmirea unui dosar penal.

Sorin Minea, președintele Romalimenta: este frecventă utilizarea acestor aditivi în alimente

Sorin Minea, președintele Romalimenta, a precizat și el că este frecventă utilizarea acestor aditivi în alimente.

„Se folosesc atât la fermele de păsări, cât și la crescătoriile piscicole, spre exemplu la somon sau la păstrăv somonat. Nu sunt substanțe artificiale, ci coloranți obținuți din plante”, a precizat Minea, pentru HotNews.ro.