Comisia Europeana a adoptat miercuri o propunere prin care cantitatea de calcan ce poate fi pescuita din Marea Neagra este de 100 de tone si reduce cantitatea de sprot ce poate fi pescuita la 12.750 de tone, informeaza un comunicat al executivului european. Pentru sprot, concuram cu bulgarii, intrucat nu este propusa o repartizare a cantitatii intre cele doua tari, insa Comisia a decis ca bulgarii si romanii sa imparta cantitatea admisa de calcan.

Bruxelles-ul se ocupa si de "masuri cu caracter tehnic aplicabile pescuitului de calcan". Astfel, dimensiunile minime ale ochiurilor de plasa pentru pescuitul de calcan sunt de 360 si 400 de milimetri. Dar, spune Comisia, dimensiunea de 360 de milimetri este o derogare temporara pentru flota bulgara. Ea trebuie insa sa se adapteze treptat, iar derogarea eliminata progresiv, "pentru a alinia normele privind dimensiunea ochiurilor de plasa la recomandarile actuale ale oamenilor de stiinta".

"Nu se propune nicio schimbare nici în ceea ce priveste închiderea sezonului de pescuit pentru o perioadă de două luni, nici în ceea ce priveste dimensiunea minimă de 45 cm a calcanului debarcat", mai arata comunicatul.