Actul normativ privind introducerea certificatului energetic la vanzarea sau inchirierea unei locuinte ar putea intra in vigoare peste doua luni, dupa ce va exista un numar suficient de auditori, a declarat ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea. "Noi speram ca atunci sa avem suficient de multi auditori pentru a face acest lucru. De asemenea, ministerul a achizitionat doua programe care vor permite introducerea unor date legate de locuinta si deci obtinerea rapida a acestui certificat', a spus ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Udrea a mai afirmat ca, desi trebuia sa fie implementat acest certificat de la 1 ianuarie 2010, Romania inca nu a intrat in atentia Comisiei Europene. De altfel, ministrul Dezvoltarii spera sa nu se sesizeze Comisia Europeana pana la momentul cand certificatul va deveni obligatoriu.

Initial, certificatele energetice trebuiau sa fie introduse de la 1 ianuarie 2010. Insa, Guvernul Boc a amanat, printr-o Ordonanta emisa la finalul anului trecut, obligativitatea certificarii energetice, pana la 1 ianuarie 2011. Comisia Europeana a atentionat Guvernul roman ca nu poate fi amanata introducerea certificatelor, acestea fiind obligatorii potrivit unei Directive europene in vigoare. In cazul in care nu sunt introduse, Romania risca declansarea unei proceduri de infringement.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a anuntat, recent, ca Ordonanta de Urgenta prin care este reintrodus certificatul energetic obligatoriu se afla pe agenda Guvernului si daca va fi adoptata certificatul va redeveni obligatoriu din luna martie 2010. Insa, Guvernul a amanat in mai multe randuri discutia pe marginea actului normativ. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a spus ca nu s-a cazut de acord asupra perioadei de amanare a aplicarii actului normativ. La randul sau, purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, a spus ca mai sunt necesare clarificari referitoare la simplificarea procedurilor de autorizare a auditorilor energetici si de obtinere a certificatelor.

In vederea simplificarii procedurilor, vechimea necesara atestarii auditorilor energetici s-ar putea reduce de la 10 la 5 ani. De asemenea, pentru blocurile care au deja certificate energetice sa nu mai fie necesare certificate pe apartament.

Prin certificatul energetic, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului, exprimata, in principal, prin:

- consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat;

- eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A-eficienta energetica ridicata, la clasa G-eficienta energetica scazuta), functie de consumul total anual specific de energie.

Cele mai multe cladiri vechi din Romania sunt incadrate in clasele energetice C si D, avand consumuri specifice anuale pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat peste 200 kWh/mp/an. Tinta consumului anual specific de energie pentru incalzire este de sub 100 kWh/mp/an si a fost stabilita prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009.

Certificatul este valabil zece ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate.