Danone renunta la incercarea de a obtine recunoasterea efectelor benefice ale consumului de iaurturi Activia si Actimel
In raportul trimestrial privind veniturile, gigantul francez a precizat ca a retras de la Autoritatea europeana pentru securitatea alimentelor (EFSA) solicitarea prin care incerca sa obtina recunoasterea oficiala a presupuselor efecte benefice asupra sanatatii.
Actiunile Danone au scazut cu peste 1% pe bursa din Paris dupa acest anunt, in ciuda faptului ca grupul a anuntat o crestere a veniturilor in primul trimestru de 8,3%, pana la 3,9 miliarde euro.
Danone isi motiveaza decizia prin "lipsa de claritate si vizibilitate in ceea ce priveste aplicarea reglementarilor europene" din domeniu.
In prezent, Danone isi promoveaza cele doua branduri de iaurt sub asertiunile ca Activia rezolva problemele de tranzit intestinal lent iar Actimel contribuie la intarirea apararii naturale a organismului.
EFSA nu a confirmat deocamdata niciuna dintre pretentiile companiei, iar reclamele grupului au fost deja modificate in Franta.
In februarie, Autoritatea europeana a decis ca afirmatiile Danone, potrivit carora un ingredient denumit Immunofortis, prezent in produsele destinate copiilor, contribuie la intarirea sistemului imunitar nu sunt sustinute stiintific.
"Dovezile furnizate sunt insuficiente pentru a stabili o legatura cauza-efect intre consumul de Immunofortis si un raspuns imunitar pozitiv", au concluzionat oamenii de stiinta ai agentiei.
Danone a avut probleme si in Marea Britanie din cauza promovarii unor produse pe linia efectelor pozitive asupra sanatatii. Autoritatea britanica in domeniul publicitatii a admis patru plangeri legate de lipsa de acuratete a unor reclame calificate drept inselatoare. Cel mai recent caz a fost in octombrie 2009 si se referea la Actimel.
Danone: Decizia de retragere a dosarelor este logica si pragmatica
Danone Romania precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca decizia de a retrage dosarele depuse la EFSA este "logica si pragmatica", fiind motivata de o serie de factori, printre care dificultatile inregistrate in implementarea Regulamentului European.
"Tinind cont de lipsa de transparenta in aplicarea regulamentului European privind mentiunile de nutritie si sanatate asociate alimentelor, si de recentul anunt privind o noua reuniune organizata de EFSA la 1 iunie cu scopul clarificarii criteriilor si regulilor de evaluare, divizia de produse lactate proaspete a decis, ca o urmare logica, sa retraga 2 dosare depuse in conditiile articolului 13.5 din regulament (pentru Activia si Actimel), dosare pentru care opinia EFSA era asteptata in urmatoarele saptamini", potrivit sursei citate.
Grupul sustine ca decizia nu produce efecte asupra vinzarilor, iar "maniera de comunicare pentru Activia si Actimel va fi adaptata cerintelor ce vor fi formulate, astfel incit aceasta sa fie conforma cu Regulamentul, pina la sfirsitul perioadei de tranzitie, in sept 2010".
Citeste in atasament pozitia grupului

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
Daca ai visat azi noapte ca ZUZU sau oricare alt brand are in compozitie coada vacii in loc de lapte, este cu totul alta treaba.
Cred ca nu e singura fabrica de acest gen insa asta ar trebui interzisa in Romania. De ce nu se face o analiza a produselor pe care le vinde pe piata?
Si ca vorbeai de gelatina de porc
1. Producatorii care se respecta au laboratoarele proprii care fac cele mai in profunzime analize pe produsele care ies pe banda de productie.
2. Care producator ar pune diferite produse de origine animala ca mai apoi sa iasa un ditamai scandal si sa-si riste pozitia pe piata si sa dea cu brandurile de pamant?
Laptele baut se transforma in iaurt in stomac.
Mai bine mancat un mar pe zi decat lapte stricat.
Danone sucks.
2. Adultii metabolizeaza mai bine iaurtul decat laptele, in plus curata intestinele.
3. Iaurtul Danone, Activia, Zusu sau astea mai mari ce-si rup spinarea si fondurile pe reclama, NU au vazut lapte de vaca in veci.
2. 2 mere iti curata toate intestinele si sunt mult mai sanatoase. Iaurtul e o prostie la moda, nu are nicio valoare ca aliment.
3. Aici sunt de acord.
HA HA HA
Oricum chiar si asa oamenii vor continua sa consume produsele Danone cu toate ca nu sunt grozave si astfel Danone va continua sa detina ~80% din piata de iaurturi din Romania.
Cea mai proasta gama a lor este Casa Buna, amidon la greu, iar cisterna cu lapte trece pe la Satu Mare (fabrica fiind pe langa Bucuresti).
Pe piata iaurturilor cu fructe se bat Danone, Tnuva, Albalact (Zuzu+Fulga+De Albalact), Muller (care importa), Milli (Friesland+Napolact, OKE), Unicarm, Zott (de la Delaco),Whiteland (Campina)
Sa facem o ierarhizare a iaurturilor cu fructe:
Iaurturi cu bucati mari de fructe:
Muller-pezzi di frutta-importante din germania, nu contin coloranti si conservanti.
Fruttmania de la Danone-un iaurt excelent produs in Romania.
Zott-cu bucati mari de fructe, important din Germania.
Milli cu bucati mari de fructe-iaurt excelent si sanatos.
Tnuva-gama Yoplait
Iaurturi cu piure de fructe-adevarate bombe cu ceas.Aceste iaurturi au aroma sintetica de fructe, nici gand de fructe sau urme de bucati de fructe naturale.
Danone
Casa Buna-gelatina+colorant+aroma sintetica
Nutriday cu fructe-gelatina+colorant (caragenan)+aroma sintetica
Cremosso- the same sheat
toate iaurturile de baut cu fructe-aceeasi reteta
Albalact
Fulga cu fructe-ii dai copilului daca vrei sa ii fermi ficatul si stomacul (caragenan+colorant carmin la maxim)-ar trebui interzis pe piata, sau sa fie interzis consumului pt copii
Millii
brandul OKE-cancer curat
Whiteland
Campina cu fructe de baut, ganditiva ca grasimea iaurturilui este 0.1 adica apa+urme de lapte + moartea in dar.
Ca si idee singurele iaurturi cu bucati mari de fructe care le recomand pentru consum copiilor sunt cele de la Muller (pezzi di frutta), Yoplait cu fructe, si Zott.
In rest ori ca le dati Danone, Albalact sau verde de paris e cam aceeasi treaba
Eu nu imi pot explica cum poti vinde Casa buna cu fructe la 0.49 ron paharul de 100 g.Cred ca cu acest brand cei de la Danone nu castiga financiar nimic, dar usor usor isi darama competitorii.
Albalact este singura companie romaneasca 100% inca.Restul sunt internationale care au venit sa faca profit si cam atat.
Problema nu e de sanatate (Mircea Badea are dreptate cu mancarea "sanatoasa" romaneasca, dar asta e alt issue). Problem is we are getting lied at every level.
de la germeni care patrund, eventual odata cu degetele, prin "exit"?
in mod natural bineinteles, ca doar asa e moda
Da o sa-mi spui ca il fierbi acasa si gata se duc toate bacteriile. Laptele crud pe care il iei tu de la tarani are vreo 1,2 mil de celule somatice (bacterii, micro organisme etc). Dupa ce tu il fierbi acasa mai raman cam 7-800 de mii. Ultrapasturizarea 120 grade C (nu mai zic de UHT 140grade) face ca laptele sa ramana cu in jur de 80-100 mii de astfel de celule somatice. Limita UE este de vreo 250-300 de mii.
Deci ce faci tu? CUMPERI LAPTE DE LA TARANI!
Bravo! Stii ce a mancat vaca? Stii cumva daca a facut tratament vaca aia? ..............................
Inca ceva important dupa care sa va orientati, produsul cu cit are garantia mai mare cu atit e mai nociv plin de chimicale.
ce nu e adevarat in povestea cu iaurtul care ajuta tranzitul intestianal, digestia si imunitatea?!
chiar nu va inteleg inversunarea vis-a-vis de iaurturile danone; de ce sa dau banii pe un iaurt autohton, care este jumate zer si e facut in cine stie ce fabricuta, doar din patriotism?!!
ziceam cineva ca ia lapte de la tarani....hmmm, ia mai intereseaza-te un pic cum e cu laptele asta nepasteurizat ;)
Vacile pot fi hranite acum si cu furaje proteice care nu sunt tocmai ok, vaca paste pe marginea drumului unde iarba e plina de praf si de gaze de la tevile de esapament ale masinilor, vacile mai fac tratamente cu antibiotice acum ceea ce dauneaza grav calitatii laptelui samd.
sa stiti ca sintem mai prosti decat americanii pentru ca ei i-au dat masiv in judecata si acolo danone a platit 35 de milioane de dolari despagubiri pentru afirmatiile mincinoase. oamenii au asteptat efectele miraculoase promise in reclama si acest lucru nu s-a intamplat.
pentru asa ceva exista medicamente. un exemplu de medicament probiotic este enterol.
Urmarea? Directorul institutului a fost demis fara explicatii la data de 16 Apr 2010...
Mai toata lumea cumpara vestitele iaurturi “probiotice” de când capitalismul salbatic ni le-a adus în magazine, crezând ca-si fac un bine sanatatii. În plus copiilor le plac reclamele hazoase si gustul lor dulceag, cu fel de fel de arome, naturale evident!
Iata însa ca în vreme ce producatorul francez Danone a trebuit sa plateasca $35,000,000 pentru a închide procesul aflat pe rol în SUA împotriva sa, la noi afacerile lor sunt cât se poate de prospere. Nu asta ma supara în sine, ci faptul ca ni se vinde în continuare asa ceva:
Putina lume stie ce manânca. si mai putina lume citeste ambalajul la ce manânca. Iar si mai putina lume are notiuni de microbiologie.
Iaurturile probiotice “ inventia concernelor americane “ spre exemplu, contin bacterii care nu au fost folosite înainte niciodata în alimentatie.
Una din aceste bacterii este specia “Bifidobacterium bifidum”. Aceste bacterii se gasesc de fapt de obicei în flora vaginala, în rect, si în tractul uro-genital, în excremente de porci si alte animale. Aceste bacterii nu sunt prezente în mod normal niciodata în intestinele subtiri, în stomac sau în gura, în afara ca omul a facut contact direct cu cele de mai sus.
Aceste bacterii bifide nu supravietuiesc de regula acidului din stomac atunci când sunt ingurgitate pentru a nu periclita flora intestinala, în special din cel subtire.
Concernele nu numai ca ni le-au introdus în iaurturi, însa le-au si modificat genetic ca sa supravietuiasca acidului din stomac. De aici se poate deduce reauavointa si perversitatea celor care le-au destinat pentru consum, constienti fiind de inconstienta umanitatii moderne.
Prin intermediul iaurtului “probiotic” folosit ca un cal troian micro