Datele INS arata ca in decembrie 2010 preturile erau cu 7,96% mai mari fata de decembrie 2009, insa exista diferente mari intre diferitele categorii de produse. Mai mult, jumatate din procentul de 7,96% se datoreaza cresterii preturilor in cazul a doar patru produse pentru achizitia carora romanii aloca un sfert din cheltuielile lunare, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Astfel, in decembrie 2010, tigarile erau cu 26.3% mai scumpe decat in decembrie 2009, si cum ponderea acestui produs in cosul de consum este de 4,7%, scumpirea tigarilor a adaugat 1,24% la inflatia totala.

In acelasi timp, carburantii s-au scumpit cu 15,38%, aportul lor la inflatia totala fiind de 1,2%. De asemenea, si legumele s-au scumpit cu mult peste medie (22,48%), iar cresterea cu aproape 8% a pretului energiei a contribuit cu 0,7% la procentul final de crestere al preturilor, detalii alaturat, click pe imagine pentru marire.

Anul trecut cel mai mult a crescut pretul cartofilor (+45.6%), iar cel mai mult a scazut pretul oualor (-4.8%). Alaturi de lactate, ouale reprezinta insa un produs al carui pret practicat in Romania se apropie cel mai mult de pretul mediu la nivel european, detalii aici.

  • Inflatie versus salarii

Daca vom compara cresterea preturilor cu cresterea salariilor vom observa ca, pentru al doilea an consecutiv, puterea de cumparare a scazut, insa aceasta scadere vine dupa ce in anii anteriori salariile cresteau mult mai repede decat preturile.

Pentru 2010 exista insa o mentiune – salariul mediu a stagnat pentru ca salariile bugetarilor au scazut puternic, ceea ce inseamna ca in mediul privat salariile au crescut cu un procent care se apropie de nivelul inflatiei. Intre noiembrie 2009 si noiembrie 2010, puterea de cumparare a bugetarilor a scazut in medie cu 24%.

  • O mentiune speciala legata de pretul painii si al alimentelor

Painea reprezinta alimentul de baza al romanului, iar din cand in cand producatorii anunta drept inevitabila o crestere a preturilor cu 10-20%, sau chiar cu 30%. In august se spunea ca din septembrie pretul painii va creste cu 15% pe fondul exploziei pretului la faina, iar in octombrie presedintele Rompan sustinea ca “Pana la sfarsitul anului pretul painii ar putea sa se majoreze cu 30%, dupa ce in ultima perioada a crescut cu 15%”.

A fost momentul in care la televizor nu se discuta decat despre preturile alimentelor. Ce s-a intampla cu pretul painii anul trecut? A crescut cu 5,79%, respectiv cu un procent usor mai mare decat cresterea TVA. Per total, alimentele s-au scumpit anul trecut cu 6,45%, iar in 4 luni din 2010 cresterea a fost de 3,3%.

Unde sunt procentele de crestere anuntate? S-au mutat in februarie 2011, luna in care acelasi presedinte al Rompan ne ameninta cu o crestere de cel putin 15%.

Acest tip de manipulare il scoate din sarite si pe Guvernatorul BNR, acesta facand referire la “asteptarile inflationiste” ori de cate ori discuta despre inflatie.

PS: cele 4 categorii de produse care au contribuit cel mai mult la cresterea generala a preturilor sunt “consumate” in primul rand de cei din mediul urban, astfel incat inflatia la orase este mult mai mare decat cea oficiala.

Citeste si: Exista sau nu motive de crestere a pretului alimentelor?

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.