Dezbatere CRPE- EurActiv.ro

Amintiri din cosmarul birocratic 2 - Votati Birocratia!

de Dragos Dinu     HotNews.ro
Luni, 23 mai 2011, 14:46 Economie | Consumator


Acum cateva saptamani am lansat o dezbatere pentru a identifica cele mai stupide proceduri birocratice. Cautam, cu sprijinul cititorilor Hotnews si Euroactiv exemple de proceduri si practici lipsite de sens, logica si coerenta, de care ne-am lovit in practica. Promiteam ca nu ne vom opri la simpla mentionare a acestor "amintiri din cosmarul birocratic" ci ca vom incerca sa mergem mai departe.

Sa facem un top al acestor proceduri stupide si sa chestionam autoritatile cu privire la fundamentarea acestora, incercand sa determinam schimbarea. Suntem deci la pasul doi. Sa le votam pe cele mai enervante. Am selectat cinci dintre exemplele trimise de cititori, punand un panel format din staff si experti afiliati CRPE sa dea note. A iesit o lista scurta de cinci, descrierea fiecaruia mai jos, pe care va invitam sa le votati.

Voteaza sondajul de la sfarsitul articolului!

I. Cazier sau premise vinovatiei
II. Autoimputernicire - de la mine, pentru mine
III. Adeverinta de la o institutie catre ea insasi
IV. Relevanta certificatului de nastere
V. Drumul amenzii - intre CEC, Politie si Circumscriptia Financiara


Ce urmeaza? Vom hartui autoritatile: sa ne explice pentru ce au nevoie de respectiva procedura. Poate ca are o logica si nu o pricepem noi. Dar pana atunci, sa ne decidem la cea mai enervanta.


Descrierea inculpatilor:

I. Cazier - sau premisa vinovatiei

Propus de: Mara

`Cea mai stupida taxa este cea pt. cazier. Ti se cere daca dai la facultate, daca vrei sa obtii atestat de traducator, daca iti inscrii copilul la gradinita, daca, daca...Peste tot ti se cere cazier ca si cum am fi o tara de infractori. Cazierul e valabil 6 luni, daca intre timp dosarul pt. care ai depus actele nu este solutionat esti respins pe motiv ca a expirat cazierul si trebuie sa aduci altul. Interesati-va si vedeti daca exista vreo tara in UE care sa ceara cazier pt orice`


II. Autoimputernicire - de la mine, pentru mine

Propus de: Corina Murafa

"Sunt membru fondator al unei asociatii. Acum aproximativ doi ani am avut nevoie pentru depunerea unei cereri de finantare la un concurs national de proiecte in cadrul unui minister de un cazier fiscal al asociatiei. M-am dus frumos la administratia financiara de sector, si mi s-a spus ca, desi sunt membru fondator (cu functie, etc.), ca sa mi se poata elibera un cazier fiscal, trebuie sa am o imputernicire. "De la cine?", intreb naiva. "De la ceilalti membri ai asociatiei?". "Nu, domnisoara, mai simplu. De la dumneavoastra". "Cum asa?" "Pai simplu, FUNCTIA imputerniceste PERSOANA". Si uite asa, realmente, am completat negru pe alb, pe o coala A4, o absurditate pe care am denumit-o (cu negru pe alb) "Autoimputernicire", in care am scris "Subsemnata Corina Murafa, domiciliata in [culmea, sediul fiscal al asociatiei e la mine acasa], imputerniceste pe Corina Murafa etc. etc.". Cererea de autoimputernicire a fost acceptata docil, iar eu am primit cazierul fiscal in termenul prevazut de lege.


III. Adeverinta de la o institutie catre ea insasi

Propus de: Ted

`Caz: o firma nou infiintata si declarata platitoare TVA de la infiintare.
La primul import pentru care trebuie sa plateasca vama, pentru procesarea datelor si pentru a putea plati, Autoritatea Nationala a Vamilor, structura parte din Min. Finantelor, cere depunerea in copie certificata "Conform cu originalul" dupa Certificatul de inregistrare in scopuri TVA, act care se emite de catre Min. Finantelor.
Practic, Ministerul Finantelor cere de la contribuabil un act emis tot de Ministerul Finantelor, prin care dovedeste ca este inscris in evidentele TVA ale Ministerului Finantelor. Nu ar fi mai simplu daca ministerul s-ar uita singur in evidentele proprii si ar verifica situatia de platitor TVA ? (lucru pe care il poate face oricine pe pagina de internet a ministerului, nici macar nu e nevoie de vreo aplicatie speciala sau suplimentara).`


IV. Relevanta certificatului de nastere - de ce se solicita??

Propus de: Bogdan

Eu nu pot sa inteleg de ce inca se cere certificatul de nastere intr-o sumedenie de proceduri administrative. E un act nesecurizat, adesea vechi si rupt dincolo de limitele hartiei, fara nici un fel de element real de identificare a persoanei (altul decat faptul ca se afla in momentul acela asupra purtatorului).

V. Drumul amenzii - intre CEC, Politie si Administratie Financiara

Propus de: Dragos

`Primesc amenda de circulatie pe care o platesc la CEC in termen de 48 de ore (pentru a achita doar jumate cf. legii). Apoi chitanta de la CEC trebuie s-o duc personal, in termen de 15 zile, la Politie.. sau ulterior la Directie Impozite si Taxe Locale.
Altfel, in mod sigur anul urmator Directia Impozite si Taxe Locale imi va trimite acasa o informare, ca sunt dator cu valoarea integrala a amenzii. Si daca am pierdut chitanta.. sunt bun de plata`.

ALTE CAZURI SEMNALATE DE CITITORI

Declaratii on-line ITM

Propus de: Wasile

"Declaratiile Online la ITM. Nu stiu daca mai este valabil, dar asta era foarte interesanta: depuneai declaratiile online, apoi te duceai cu hartia printata ca sa o semneze ca ai declarat online".


Casatorie sector 4 - regula celor 10 zile (se aplica si la Valcea)

Propus de: Me

"Trebuie sa va depuneti actele cu exact 10 zile inainte de casatorie iar pentru data de 23 mai, care e o zi de luni, trebuie sa va depuneti actele pe 14 mai, care e o sambata iar sambata nu se inregistreaza acte. Ok, zic atunci data de 24 mai..raspuns: nu se poate pentru ca trebuie sa va depuneti actele duminica. O intreb apoi: doamna dar daca vin vineri, pe 13 mai sa depun actele pentru 23 mai, nu se poate? Raspuns: nu se poate. Pai cum doamna ca eu stiu ca legea spune ca trebuie sa depui actele pentru casatorie cu cel putin 10 zile inainte nu fix cu 10 zile inainte. Raspuns: asa e regula aici si nu se poate modifica. Concluzia: daca sunteti cetateni ai sectorului 4, nu aveti dreptul sa va casatoriti intr-o zi de luni sau marti pentru ca citez:" asa este regula aici"


Drumuri si cereri pentru certificate digital

Propus de: Stefan Cioc

"Caz concret: obtinerea unui certificat digital, pentru a depune declaratii on-line (PFA). Procedura e destul de complicata, dar e descrisa in detaliu pe site-ul ANAF, si culmineaza cu transmiterea unei confirmari semnate digital catre ANAF, prin portal, si depunerea unei simple cereri "la orice sediu ANAF".
Merg la sediul din sectorul 2, ca era cel mai aproape. Dau cererea, doamna sa uita lung, se scarpina in cap, dupa care "Stati sa o intreb pe sefa". Vine sefa, se uita lung, si zice: AA, pai sunteti PFA, trebuie sa mergeti la sediul pt. persoane juridice, aici ne ocupam de persoane fizice.
Clar, zic eu, si merg la ANAF din sector 6, unde am sediul (ca sa fiu sigur). Merg la ghiseu; se uita pe cerere, zice: Mergeti la registratura. La registratura: cautati-l pe dl. Mihai la camera x, el se ocupa de asa ceva. La camera x, dl. Mihai: mergeti la camera y.

La camera y, stau la coada. In sfarsit o doamna care stie despre ce e vorba, dar zice: pai va trebuie si copie dupa buletin si dupa CUI. Pai de ce doamna ? Asa e procedura ...Dupa doua-trei zile, vin din nou, cu copie dupa buletin, CUI si aceeasi cerere. Alta coada la camera y, alta doamna. Ii dau actele, zice: Pai va trebuie si documentul de confirmare, ca nu-l vad. Pai doamna, ala l-am trimis electronic la ANAF. Eu asa stiu, ca trebuie si ala, zice doamna. Eu insist. Bine, daca insistati, va primesc dosarul pe raspunderea dvs! O sa primiti aviz de respingere si asta e!"


Certificare dupa certificare

Propus de: Mihai

"Acum doi ani am avut ocazia sa lucrez cu un minister chiar la radacina problemei.
Iata situatie: Parlamentul Romaniei a facut o modificare a unei legi prin care se cerea ca Ministerul X sa autorizeze o anumita categorie de prestatori de servicii. Pana aici nici o problema, doar ca aceeasi oameni erau deja autorizati pentru prestarea de servicii si de Ministerul Y si certificati anual de asociatia lor profesionala. Cu aceasta problema in brate functionarul Gica a primit instructiuni sa faca un ordin de ministru in care sa inventeze o procedura de autorizare pentru inculpati. Ce a facut functionarul Gica? Pai a luat frumos procedura de autorizare de la Ministerul Y, a dat un copy paste la lista de documente cerute de ei, a adaugat pe lista si autorizatia eliberata de ministerul y si certificarile primite de la asociatia profesionala si a prezentat propunerea de ordin la semnat.

Mi-au trebuit doua luni si peste o duzina de discutii si sedinte ca sa il conving pe functionarul Gica si pe nenumaratii lui sefi ca este o aberatie sa autorizezi acelasi lucru de doua ori si daca nu ai cum sa modifici legea minunata scoasa de parlament ai putea macar sa simplifici procedura. A trebuit sa explic mai rau ca la copii mici, de mai multe ori, ca daca saracul om are deja o autorizatie de la ministerul Y inseamna ca functionarii de acolo au verificat deja documentele acestuia (diplome, vechime, caziere, etc) si i-au eliberat autorizatia... prin urmare nu mai ai de ce sa ii mai ceri si tu aceleasi documente si e suficient sa iti aduca o copie a autorizatiei eliberata de Ministerul Y plus certificarea asociatiei profesionale si sunt mai mult decat sigur ca inculpatul este OK.


Cadastru, rol si istoricul de adresa

Propus de: Alec V.

"Cel mai mare ghinion al meu este ca detin o casa fara cadastru, iar cadastrul nu il poti face decit daca rolul fiscal este completata cu toti proprietarii, dar in acelasi timp nu poti completa rolul fiscal fara cadastru, care acelasi cadastru nu se poate face fara istoric de adresa desi casa se afl in acelsi loc de 80 de ani. Istoricul de adresa se ia de la directia patrimoniu de la primarie. Tu poti avea actele in regula dar daca la ei in harti este trecuta cumva , din greseala un at numar de casa, tu trebuie sa dovedesti ca e gresit sau sa fai documentatie de noua, ghici unde ? la oficiul de cadastru care it va elibera un numar de adresa si cu acesta te duci la primarie sa primsti numar postal. Seamana cu muncile lui asterix sau cu o nebunie bine pusa lapunct pentru ca sa iti ia cit mai mult bani pe nimic".

Platitor de TVA  cand normele de aplicare complica legea

Propus de: Ileana

"O chestie extrem de enervanta e plafonul de la care devii platitor de TVA. In Codul fiscal scrie e acesta e de 35.000 euro cifra de afaceri. In normele metodologice apare metoda de calcul: se foloseste cursul leu/euro de la data aderarii Romaniei la UE. In consecinta, acum plafonul este in realitate un pic peste 28.000 euro. Teapa pentru cei nespecialisti (in general PFA) care stau bine merci linistiti ca nu au depasit plafonul (ca au citit in Codul fiscal) si in realitate sunt buni de plata TVA retroactiv, majorari de intarziere, amenda etc. si risca, daca sunt descoperiti, sa fie si cercetati pentru evaziune fiscala. Macar sa modifice Codul, sa scrie clar suma in lei si sa nu mai cada lumea in capcana".


Drumuri de la primarie la primarie

Propus de: Caata

"Dupa ce acum aproape 2 ani PMB s-a mutat "temporar" din centrul orasului in aproape centru, neasigurand locuri de parcare, acces facil al cetatenilor, acum s-a gandit ca mai bine muta registratura institutiei la loc in centru. Unde in lumea asta registratura unei institutii este la 10 km de sediul acesteia....Este evident faptul ca unui cetatean ii sunt necesare mai multe drumuri intre cele doua bucati de institutie. Astept cu nerabdare impartirea registraturii in doua ocatii distincte Primiri si Eliberari pentru a nu solicita functionarii aceeasi locatii cu prea multe probleme de rezolvat. Propun pentru urmatoarea locatie undeva prin Ghencea, accesul fiind foarte facil intre Regie si Universitate".


Amenda pentru rovineta - alergatura intre institutii

Propus de: Alui

"Stiti ce ti se intampla daca circuli fara rovineta in Ro si te opreste politia? Ti se ia cartificatul de inmatriculare al masinii (conform OG 15/2002), pe care il recuperezi de la politia JUDETULUI unde ai fost oprit, dupa ce platesti o amenda(in lei) la primarie(la orice primarie) si o "despagubire" in EURO la o banca, si vi frumos cu copiile de la actele doveditoare ca ai platit amenda/despagubirea respectiva(dar si asa te trezesti dupa sase luni ca-ti vine hartie cum ca n-ai platit)".


Sigiliul - de ce avem nevoie de bormasina, cizmar etc pt a ne inregistra ca PFA (sau firme)

Propus de: SKB

"Am umblat cativa ani de zile pe la DGFP-uri ca sa "fiscalizez" casele de marcat ale unei firme. Odata am dat gaura in cartile de interventie si registre cu un burghiu de la niste muncitori care lucrau pe o strada din apropierea "finantelor" si am legat cu niste sireturi, iar sigiliul a fost o eticheta autoadeziva de la un mini-marchet cochet de colt de strada". 

Proiecte europene blocate in gardul de pe terenul statului

Propus de: Ciprian Bardan

"Societatea la care lucrez, are un proiect fonduri europene- super birocratie. Pe scurt vrea sa faca o plantatie pomicola noua si/sau modernizeze o plantatie pomicola exitenta. Totul se intampla pe terenul statului ADS. Peste tot adrese avize, le tot faci si refaci si ajungi sa ceri certificat de urbanism pentru autorizatie de constructie gard imprejmuitor de la Consiliul Judetean Sibiu. si Surpriza ei vor sa scoatem din circuitul agricol terenul de sub gard. Pentru asta teoretic trebuie dezmembrat terenul pt gard, si facut documentatii la Anif de sute de milioane de lei. Problema ca statul nu face dezmebrari pe terenurile sale. si uite asa ne-am blocat - in gard"

Schimbarea cartii de identitate - acte, drumuri si multiple institutii

Propus de: Filip

"O procedura birocratica ce ne afecteaza pe toti e schimbarea buletinului: trebuie sa venim cu vraful de acte ca sa demonstram ca avem un domiciliu (plus cu proprietarul imobilului de mana, daca nu suntem noi). Chestie absolut inutila pentru identificarea persoanei. In Europa aproape nicio tara nu mai are adresa pe buletin:

Amintiri din cosmarul birocratic

Amintiri din cosmarul birocratic

Votati birocratia
(Un singur răspuns posibil)
 • Cazier sau premise vinovatiei
 • Autoimputernicire – de la mine, pentru mine
 • Adeverinta de la o instituție către ea însăși
 • Relevanta certificatului de nastere
 • Drumul amenzii – intre CEC, Politie si Circumscriptia Financiara

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5448 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Toate (Luni, 23 mai 2011, 15:13)

  Klopo_tare [anonim]

  ... sunt stupide. Ar trebui mentionat in Constitutie: "Statul si functionarii publici de orice fel ar trebui sa faca viata mai usoara cetatenilor si NU invers".
  • -1 (3 voturi)    
   ”...ca si cum am fi o tara de infractori...” (Marţi, 24 mai 2011, 11:59)

   MIHAI 2 [anonim] i-a raspuns lui Klopo_tare

   Referitor la:

   ”I. Cazier - sau premisa vinovatiei” Zice Mara
   `Cea mai stupida taxa este cea pt. cazier. Ti se cere
   - daca dai la facultate,
   - daca vrei sa obtii atestat de traducator,
   - daca iti inscrii copilul la gradinita, daca, daca...”

   In doua din cele trei exemple Mara minte.
   *
   Nu ti se cere certificat de cazier daca iti inscrii copilul la gradinita - banuiesc ca se vrea o ”exagerare artistica” ...dar daca tot sunt atat de multe ”daca, daca” de ce a trebuit Mara sa vina cu o minciunica, fie ea si artistică ?
   *
   Nici la facultate nu iti cere certificat de cazier. Decat la Academia de politie...pentru ca , asa cum observa undeva mai jos forumistul
   ”pointless man” suntem niste comunisti si niste stalinisti care nu respectam dreptul sfant al talharului de a se face politist
   (Noroc ca el reuseste totusi...)
   *
   In ceea ce priveste obtinerea atestatului de traducator eu zic ca bine se cere cazierul.
   Altfel exista posibilitatea ca la traducerea din romana in engleza a mandatului international de arestare a lui Adrian Severin - vreun traducator cu antecedente penale -sa aduca unele ”amendamente” cum ca de fapt AS este vreun ambasador itinerant si trebuie primit cu flori.

   Sau diploma de 4 clase a Tănticăi poate fi tradusa in sensul că ar fi doctor chirurg.
   *
   Mai zice Mara:
   ”Peste tot ti se cere cazier CA SI CUM AM FI O TARA DE INFRACTORI”
   *
   Păi da: chiar suntem !
   De sus si pana jos toti evazionam, utilizam softuri piratate, ascultam muzica torentiala si ...de multe ori ...asta e...furam...
   O fi reminiscenta comunista - cum zice obsedatul
   mai sus citat...dar e o realitate.
   *
   Mara de pilda a comis doua falsuri ca sa argumenteze presupusa inutilitate a certificatului de cazier.
   Daca ar fi exista cerinta sa prezinti certificat de cazier cand postezi ceva....poate ca am fi
   aflat mai multe despre trecutul unora dintre forumisti
   Nici certificatul de nastere nu ar trebui sa lipseasca :):):)
   • +4 (4 voturi)    
    iar tu fabulezi (Marţi, 24 mai 2011, 15:43)

    radu [anonim] i-a raspuns lui MIHAI 2

    Se poate sa fi exagerat cu acele chestii, dar nu uita ca, de exemplu, daca vreau sa ma fac traducator si in acelasi timp sa imi iau permisul de conducere in aceeasi saptamana, trebuie sa scot doua caziere. de ce? poate imi explici tu ca sustii sistemul cu atata ardoare. Faptul ca ai un cazier valabil nu e suficient, pe el trebuie sa scrie si pentru ce il vrei, si daca il folosesti in alt scop nu se accepta.

    Si la universitate iti cere cazier in dosarul de admitere, chiar daca nu dai la Academie. La gradinita nu mai tin minte :)
    • 0 (0 voturi)    
     Si la gradinita!!!! (Joi, 9 iunie 2011, 13:41)

     Klopo_tare [anonim] i-a raspuns lui radu

     In cazierul pentru gradinita scrie clar: nu ai facut pe tine de la varsta de trei anishori, nu ai suparat-o pe mamica,bunica si matushika ta care te tot agasa cu "da-i un pupik matuhikii", nu ai facut nazuri la masa, nu ai vorbit urat in publik, adika ceva de genul "fac pe miiinnee, vleau la olitzaaaa!", ai fost inscris la "Shoymyyy Patriei", etc. ...
   • 0 (0 voturi)    
    despre cazier (Joi, 26 mai 2011, 22:32)

    _tudor_ [utilizator] i-a raspuns lui MIHAI 2

    N-am auzit de vreo enitate privata sa solicite cazier. Asta e solicitat doar de institutiile statului...
    Ideea de "cazier" in sine e stupida. Eu nu trebuie sa dovedesc despre mine nimic.
    Toate sedintele de tribunal in care am fost condamnat .. sau nu au fost publice deci cei care au devoie sa stie despre mine asta pot accesa informatiile astea publice...
 • +4 (4 voturi)    
  Ar trebui vot multiplu (Luni, 23 mai 2011, 15:53)

  MariusCC [anonim]

  Sint atitea proceduri de-a dreptul idioate, marea majoritate generate de lipsa unei integrari a datelor intre diverse ministere, incit e greu sa te decizi sa votezi doar una.
 • +2 (2 voturi)    
  Uitai sa adaug (Luni, 23 mai 2011, 16:12)

  Alui [anonim]

  Ce de fapt cand iti ridici certificatul de inmatriculare de la politia judetului unde ti s-a retinut, trebuie sa aduci dovada ca ai platit rovineta(eu n-am putut-o cumpara de la benzinarii ca am masina cu numere straine, ci doar la de la posta). deci iata aici toate institutiile pe unde trebuie sa treci ca sa-ti recuperezi certificatul de inmatriculare al masinii:
  1. primarie (pentru plata amenzii)
  2. banca (pentru plata "despagubirii" in Euro- notati termenul despagubire:) )
  3. Benzinarie(sau posta) pentru rovineta
  -dupa ce le ai pe toate astea, trebuie sa-ti faci copii la ele, daca n-ai copiator acasa, mai ai de facut un drum
  4. Politia (predat copii acte/primit certificat)(daca te-au oprit in Satu-Mare si tu esti din Constanta, ai de facut drumul Constanta -Satu Mare dus intors).
  • +4 (4 voturi)    
   ! (Luni, 23 mai 2011, 18:39)

   chiuaua [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   They love to entertain you !
 • +4 (4 voturi)    
  ABSOLUT TOATE (Luni, 23 mai 2011, 19:47)

  pointless man [utilizator]

  sint proba vie a comunismului verde si viguros. Toate vin de la Lenin & Stalin in linie dreapta si NIMENI DAR CHIAR NIMENI nu a indraznit/dorit sa sparga nuca asta tare. De ce ? Fiindca TOTI politicienii provin din sistem, acolo au facut scoala vietii, acolo-i sufletul lor. Cei mai tineri s-au invatat repede la lene+teroare+spaga caci e mult mai usor asa decit sa-ti bati capul. Cum promovarea se face pe criterii de obedienta eventual santajabila aparatul bolsevic merge inainte iar cei mai luminati la cap isi iau cimpii.

  Chestia cu "adeverinta ca nu-i nevoie de adeverinta" a fost un banc spus la televizor prin anii '60-'70, asadar observati ca nu exagerez nimic. Vezi si directivele KGB din Polonia care recomandau fatis amplificarea masiva a birocratiei pentru a exaspera oamenii si a-i tine ocupati.

  Deci totul vine dinainte de 1989. MULT DINAINTE !
 • 0 (2 voturi)    
  Aia cu "Functia imputerniceste Persoana" (Luni, 23 mai 2011, 20:08)

  MLZ [anonim]

  .... desi nu e exprimata prea bine, e logica.

  Situatia prezentata este doar un caz particular (oarecum ciudat) al unei reguli generale care are logica si valabilitate.

  Sa punem problema altfel: Prietenul X imi face o imputernicire (procura) sa ma ocup de actele necesare vanzarii masinii lui catre mine, pentru ca el n-are timp/chef/posibilitate sa se ocupe de alergatura pe la institutiile statului.

  Acum: pe contractul de vanzare cumparare voi semna de doua ori.
  1) O data pentru vanzator (ca reprezentatn al prietenului)
  2) O data pentru cumparator (pentru mine).

  Fata de cele de mai sus, ai doua variante:

  a) Ori ti se pare normal sa existe cate o semnatura (a vanzatorului si a cumparatorului) pentru fiecare parte la contract si atunci esti de acord ca in acest caz particular sa pot semna eu in ambele locuri, oricat de ciudat ar fi sa-mi vand eu mie.

  Dar daca esti de acord cu asta, esti de acord si cu situatia din cazul prezentat in articol.

  b) Ori nu ti se pare normal si daca ai fi politistul sau birocratul de la Administratia Financiara mi-ai spune ca nu poti accepta contractul ca valabil, argumentand ca n-am cum sa-mi vand eu mie ceva.

  In acest caz ti se pare aberant si exemplul din articol, pentru ca nu vezi falsitatea argumentarii.

  # # # # # # #

  In alta ordine de idei, la treaba cu_cununia civila care nu se poate face marti si miercuri, nu e vorba de o primarie sau alta, este vorba de Leguitor, care in intelepciunea lui, la o modificare de lege a schimbat textul ceva de genul:

  din " ...cu minim 10 zile inainte de data oficierii ..."

  in "... cu 10 zile inainte de data oficierii"

  ... fara sa se gandeasca ca se numara si zilele nelucratoare daca nu specifica altfel.

  Dar stie el Statul mai bine ce este binele cetateanului, asa ca nu mai fiti carcotasi. :o))

  Dealtfel, nu prea inteleg de ce transformam casatoria, care este o chestiune intre doua persoane intr-o afacere de cu trei parti: doi cetateni care consimt si Statul care aproba.....
  • +2 (2 voturi)    
   Pai da, daca lipsesc din oras ma imputernicesc:) (Marţi, 24 mai 2011, 9:45)

   Alui [anonim] i-a raspuns lui MLZ

   sa ma reprezint. Tu lucrezi la stat? :)
   Imputernicirea e pentru a DELEGA pe ALTCINEVA.
   Savvy?
 • 0 (0 voturi)    
  Ce ziceti de acest clipdespre birocratie? (Luni, 23 mai 2011, 21:05)

  vito [anonim]

  https://www.youtube.com/watch?v=XXWZ3uAEKsw&feature=player_embedded
  • 0 (0 voturi)    
   E de bila maxim extrasa!!! :o) (Luni, 23 mai 2011, 21:29)

   MLZ [anonim] i-a raspuns lui vito

   Vive la France! (ca ei au inventat-o)
 • +5 (5 voturi)    
  best of (Luni, 23 mai 2011, 21:22)

  dili [anonim]

  cea mai tare este ca se cere certificatul de nastere la toate prostiile. si nu inteleg de ce? ca sa demonstrez ca m-am nascut? pai banuiesc ca asta se vede, din moment ce sunt acolo. sau poate vor sa vada ca m-am nascut legal, nu prin contrabanda sau in alt mod. de fapt, cred ca vor sa se asigure ca nu suntem extraterestri si ca nu am ajuns aici transformandu-ne in oameni peste noapte. si de unde stiu ei ca certificatul de nastere e original? eu propun sa existe un act care sa dovedeasca originalitatea certificatului de nastere si pentru care trebuie sa aduci: declaratia a 3 persoane care te-au vazut nascandu-te, declaratia pe propria raspundere a parintilor in original si autentificata la notar cum ca ei te-au procreat si nu altcineva, declaratia in original a medicului care a asistat la nastere si o copie dupa biletul de iesire din maternitate, bineinteles legalizata. ca nu ne jucam aici, da?
  • +2 (2 voturi)    
   the be(a)sts of the best (Marţi, 24 mai 2011, 14:18)

   florin [anonim] i-a raspuns lui dili

   e de fapt trei :)
   1. buletinul este facut dupa certificat si are toate datele si este si eliberat de politie- deci teoretic si LOGIC o copie de BI/CI ar fi arhisuficienta
   2. la femei, dupa maritat, trebuie si copie dupa certificat de casatorie, ca sa se vada de ce in buletin e alt nume decat in certificat
   3. ca sa manance si amaratii de notar un ban, in multe dosar cer copie "legalizata". Adica o stampila in plus si un drum in plus, dar pe bani.
 • +2 (2 voturi)    
  cadastru (Luni, 23 mai 2011, 22:33)

  luxian [utilizator]

  Eu cand am avut toate actele pentru titlu de proprietate , in urma unui proces, mi-a mai trebuit pentru dosarul de la cadastru un ziar(!) - din care sa reiasa cursul de schimb la EURO din data respectiva, sa poata calcula ei impozitul.
  Apoi, tot la cadastru, eu, cumparatorul, ca sa pot intabula terenul , a trebuit sa duc chitanta ca vanzatorul si-a platit impozitul la stat.
  Vanzatorul are 30 zile termen sa plateasca, plus poate mai amana cateva luni,etc - de ce sa trebuiasca sa duc eu cumparator acte ca vanzatorul si-a platit taxele? Statul ar trebui sa-i puna majorari, sa-i blocheze contul samd, dar nu mi se pare corect sa nu-mi dea mie care nu am nici o legatura cu el acte de proprietate.
  Motivul este ca de obicei, banii : oficiul cadastral primeste (primea) o parte din banii aceia, si vroia sa fie sigur ca sunt platiti..
  Normal ca am platit eu impozitul vanzatorului..
 • +2 (2 voturi)    
  Completare ITM Online (Luni, 23 mai 2011, 23:35)

  Andrei [anonim]

  Una dintre cele mai birocratice idei care se doreste a se aplica printr-un ordin al Ministerului Muncii supus spre dezbatere publica in luna Martie este cel prin care pentru a declara online o angajare/incetare de contract trebuie sa ai un curs de inspector de personal si unul de operator de calculator facut.

  Atata timp cat eu ca mic antreprenor declar niste date de corectitudinea carora depinde daca primesc sau nu amenda de la Inspectia Muncii de ce trebuie sa dau bani la acele multe firmulite create de angajati ai ITM-ului care elibereaza atestate de inspector de personal pe banda rulanta? Sau, si mai inteligent, de ce trebuie sa fac un curs de operator PC, daca sunt incapabil sa-l folosesc e problema mea, eu voi da faliment nu e a statului roman.

  Aceasta este abordare romana a lucrurilor, in loc de a lasa lucrurile sa se intample fara a le regulariza hai sa protejam toate acele mici afaceri de familie care iti vand diplome fara sa te invete nimic. Deh, fara o patalama la mana nu poti sa faci nimic in tara asta.

  Sunt curios daca problema asta o sa ajunga undeva, sa o ia cineva in seama.

  Mult noroc!
 • +2 (2 voturi)    
  CAS (Marţi, 24 mai 2011, 1:09)

  ANone [anonim]

  Absurditatea comunicarii intre institutiile statului ramane:
  - pt cardul european de sanatate trebuie sa duci adeverinta de la locul de munca ca ti-au platit contributia
  - pt plata contributiei la PFA iara, trebe sa duci copii dupa hartiile care le-ai primit de la ANAF

  Da, deci nu exista baza de date ANAF din care sa se faca un Query si pt CAS ca sa nu mai trebuiasca sa piarda vremea contribuabilul cu hartii inutile care oricum nu folosesc la nimic in cazul in care se verifica cotizatia.

  Pentru amenzi, sa vezi ce bine comunica ANAF-ul cu CAS-ul. Vine retroactiv amenzile pe enshpe ani. Atunci stiu astia sa caute in baza de date ANAF cat ai de platit.

  Faza cea mai tare, cand se iau actele pt card, se verifica adeverinta de la angajator, si mi se spune (ca evident se verifica in baza de date): "da, intr-adevar, aveti contributia platita", si atunci instant ma intreb, dar de ce naiba aveti nevoie atunci de adeverinta?

  Asta in cazul in care nu ti se cere sa ceri o adeverinta de la CAS pentru CAS, serviciul eliberari carduri europene, din care sa reiasa ca ai contributia platita la zi.
 • +4 (4 voturi)    
  CNP (Marţi, 24 mai 2011, 7:03)

  D@N [utilizator]

  In multe locuri, trebuie completate cereri sau formulare in care apare CNP-ul dar si data nasterii ...
 • +3 (3 voturi)    
  Din propuneri Viitoarea reinoire a permisului (Marţi, 24 mai 2011, 8:51)

  vbngbbb [anonim]

  Potrivit propunerilor celor de la MI afisate si pe siteul Hot News vor trebui efectuate vizite medicale complete la reinoirea permisului auto -adica 10 cabinete situate in locatii diferite, avize, taxe , timp pierdut minim 10 zile in timp ce se urmareste introducerea cardului de sanatate pe care vor fi trecute deja toate bolile pacientului si actualiyarea situatiei medicale.
  Cred ca vor doar sa umileasca, sa puna pe drumuri si sa incaseze noi taxe pentru vizitele medicale .
  • 0 (0 voturi)    
   foarte corect (Vineri, 27 mai 2011, 14:18)

   gazpefoc [anonim] i-a raspuns lui vbngbbb

   avand in vedere ca unii intre timp au "orbit" si tot conduc, nu vad de ce nu ar fi obligatorii vizitele astea la medic o data la 10 ani.
 • +2 (2 voturi)    
  Birocratului (Marţi, 24 mai 2011, 10:36)

  Andrei [anonim]

  BIROCRATULUI
  De ești vreun suflet de hârtie,
  Pândind avid de la ghișeu
  Pe vreun bătut de Dumnezeu,
  Blestemul tău așa să fie:

  Tot neamul tău, de-i mic sau mare
  Să n-aibă parte de căință
  Dacă n-aduce-adeverință!
  Și să mănânce doar dosare!

  Și-atunci când o să-ți fie sete,
  Să bei din sticle doar cerneală;
  Să zaci buimac între fișete!

  Nevasta să-ți fie o coală,
  Copiii – doar creioane boante
  Și bătături să-nghiți o oală!
  A.R., feb.2010
  • +1 (1 vot)    
   Excelent (Marţi, 24 mai 2011, 21:58)

   Orpheus [utilizator] i-a raspuns lui Andrei

   Daca tu ai scris asta, felicitari! Daca n-ai scris-o tu, felicitari ca ai postat-o!
 • +1 (1 vot)    
  Radacinile birocratiei dinRomanika (Marţi, 24 mai 2011, 11:15)

  Sile [anonim]

  Impinzesc intreg cotetul legislativ incepind cu constitutia gaunoasa(schweizer mai mult gaura decit brinza dupa cum a afirmat d-l Iosif Boda unul din nanasii ei).Si pina nu vom corecta totul propozitie cu propozitie pentru a obtine un edificiu legislativ clar si coerent, toata aceasta lupta pe care o duceti va fi o lupta cu morile de vint.Pentru ca orice actiune trebuie sa aiba temeiul legii si daca instrumentul legii e prost, rezultatul e cel care este(vorba lui Vanghelie). Pentru cei ce refuza sa inteleaga repet. Debirocratizarea trebuie sa inceapa cu legislatia si temelia ei, constitutia.O zi buna !
 • +2 (2 voturi)    
  chitante in original (Marţi, 24 mai 2011, 11:29)

  adi [anonim]

  Alta timpenie este predarea chitantelor catre institutiile statului, chitante care dovedesc ca ai platit contra-valoarea acelor servicii .

  Ex la inmatriculare auto, la plata amenzii, tb sa predai politiei chitantele in original.
  DE CE?
  E exemplarul meu de chitanta, daca vor sa verifice ca am platit, at pe baza unei copii a chitantei sa se uite in extrasul de cont al institutiei si sa identifice plata mea!
  Va rog sa dezbateti si acest aspect.
  • +2 (2 voturi)    
   Chitante in original (Marţi, 24 mai 2011, 14:27)

   George Faur [anonim] i-a raspuns lui adi

   Sunt rautacios, dar spun ca ne cer chitanta in original in speranta ca nu ai facut o copie si astfel peste trei ani iti cer sa platesti din nou amenda.

   Am patit asta.

   In februarie 2011 am obtinut un certificat fiscal din care reiesea ca nu am nici un fel de datorii catre stat - impozite, taxe sau orice alte datorii.
   In aprilie 2011, aceeasi institutie - Directia Impozite si Taxe sector 5, imi trimite o somatie de plata pentru o amenda pe de circulatie din NOIEMBRIE 2007. Surprinzator este ca aveam dovada platii.
   Socant este ca un document emis in feb 2011 este anulat de un doc emis in aprilie. acum ce inseamna? ca vanzarea apartamentului pentru care am obtinut certificat fiscal este nula??? :)
   Nu am ales sa le dau dovada platii, ci sa ii dau in judecata. Chiar daca asta ma costa bani.
   • 0 (0 voturi)    
    vad ca unii au patit-o (Miercuri, 25 mai 2011, 23:24)

    I [utilizator] i-a raspuns lui George Faur

    asta cu certificatele fiscale e o aberatie. Iti trebuie certificatul fiscal al celui de la care cumperi pt masini. Dreptul meu de proprietate este anulat de o eventuala datorie a vanzatorului la primaria de care apartine el... Eu trebuie sa il iau pe vanzator la bani marunti sa vad daca are sau nu datorii. Daca primaria lui nu si-a incasat impozitul de la el, de ce nu il da in judecata si sa-l execute, asa cum ar face oricine. Is tare curios daca treaba asta e legala. (stiu ca cei de la Impozite o practica, ma intreb daca ii da cineva in judecata pe la CEDO ce ar iesi). Pentru mine prevederea asta face parte din aceeasi categorie cu "femeile nu au dreptul sa aiba permis de conducere" de la arabi.
  • 0 (0 voturi)    
   Foarte corect (Marţi, 24 mai 2011, 14:50)

   SKB [anonim] i-a raspuns lui adi

   O singura data am platit o amenda de doua ori, de atunci nu le mai trimit. Am un dosar cu ele si in fiecare an cand ma duc sa-mi platesc impozitele iau dosarul cu mine si isi fac fetele de la Primarie copii de la chitantele care apar neplatite. Nu arunc niciuna, fiindca exista oricand riscul sa ma trezesc cu vreuna din urma. Asta e.
 • +1 (1 vot)    
  Si? Cand se va schimba ceva? (Marţi, 24 mai 2011, 12:06)

  Alui [anonim]

  Noi dezbatem aberatiile astea aici, dar putem face noi sau altcineva ceva ca situatia sa se imbunatateasca?
  Sper sa nu explodeze careva si sa comita un masacru cum se mai intampla in America (vezi cazul cu Oklahoma bombing).
 • 0 (2 voturi)    
  Alta aberatie (Marţi, 24 mai 2011, 12:50)

  Mihai [anonim]

  O alta aberatie este RCA-ul ce trebuie platit pt scooter, care contine si cartea verde, dar conform legii nu ai voie sa iesi din tara cu scooter-ul, deci o parte din banii ce-i platesti pt RCA reprezentand cartea verde sunt pt nimic. Aberatie, furt!
 • +1 (1 vot)    
  cerc vicios tembel (Marţi, 24 mai 2011, 18:18)

  sad [anonim]

  Hai sa va spun eu una si mai tare:

  La unele primarii de pe langa Bucuresti trebuie sa prezinti planul de amplasament al casei si alte hartii plus o taxa pt a ti se elibera PUZ-ul. Pt cei ce nu stiu PUZ-ul este cel dupa care trebuie sa te conformezi in amplasarea casei. Cu alte cuvinte tu amplasezi casa din cap pt a putea obtine regurile de amplasare corecte...
 • +2 (2 voturi)    
  Taxa de timbru (Marţi, 24 mai 2011, 22:31)

  D@N [utilizator]

  Mintea mea refuza sa inteleaga de ce nu se poate achita la ghiseul unde se depun actele pentru obtinerea unui document oficial a tuturor taxelor, impozitelor. De exemplu, te trimit sa platesti o taxa la CEC, sa cumperi un timbru fiscal sau judiciar de x lei (pe care sigur nu-l gasesti la Posta, asa ca trebuie sa te duci la o administratie financiara) etc. Am intrebat odata de ce trebuie sa ne mancam nervii si timpul cu astfel de taxe iar raspunsul m-a lasat perplex: domnule, noi nu suntem autorizati sa lucram cu bani ci doar cu documente. Nu m-am putut abtine si am intrebat-o pe respectiva de la ghiseu: dar sa va numarati banii primiti ca salariu sunteti autorizata?
  • 0 (0 voturi)    
   uiti un lucru (Miercuri, 25 mai 2011, 8:26)

   dan [anonim] i-a raspuns lui D@N

   te repezeai la functionara de la ghiseu, care de fapt nu era vinovata pentru legile aberante dupa care este obligata sa lucreze.
  • 0 (0 voturi)    
   timbru fiscal = o alta aberatie (Joi, 26 mai 2011, 23:27)

   _tudor_ [utilizator] i-a raspuns lui D@N

   Din punctul meu de vedere un timbru fiscal este o moneda emisa de birocratia romana care are paritate unitara cu moneda nationala si e convertibila intr-un singur sens.
   Daca am nevoie de un SERVICIU platesc o TAXA de o anumita valoare. De ce birocratia romana nu primeste valoare in bani ci doar in "timbre fiscale"
 • +1 (1 vot)    
  infiintare CMI (Miercuri, 25 mai 2011, 14:20)

  Pavel [anonim]

  Am dorit sa infiintez un cabinet medical individual cu bani imprumutati de la Banca X.
  Problema localizata este ca cei de la ASP (fostul DSP) nu elibereaza actul de infiintare a CMI decat daca ai spatiu si dotarea aferenta; in acest mod nu ai CIF nu ai cum sa obtii credit bancar.
  Ca atare pentru a putea accesa acel credit a trebuit sa se infiinteze PFA si apoi dupa ce faci dovada spatiului si a dotarilor necesare poti infiinta si CMI.

  Poate pentru viitorii medici ce doresc infiintare CMI poate se va schimba ceva ...
 • 0 (0 voturi)    
  Completare la Drumul Amenzii (Joi, 26 mai 2011, 11:51)

  paraipan [utilizator]

  Este foarte corect ce e scris acolo. Vine notificarea acasa de la Directia de Taxe si Impozite ca in termen de 15 zile de la primire trebuie platita altfel demareaza procedura de executare silita. Evident, nu mai am chitanta de acum trei ani cu care dovedesc ca am platit dar pot sa ma duc la CEC, sa completez o cerere de mana si mi se va elibera o alta chitanta a platii respective. E o singura problema: solutionarea acestei cereri de catre CEC dureaza cel putin 30 (treizeci) de zile.
  Dureaza treizeci de zile sa bage un nenorocit de nume intr-un calculator.

  Chestia cu timbrele fiscale e alta mostenire de pe vremea dinozaurilor, ultima oara am atasat la o cerere o banda de timbre indoita in trei sa incapa. N-am gasit decat de 5 bani timbrul, atunci cand am gasit.
 • 0 (0 voturi)    
  Detaliile absurde (Joi, 26 mai 2011, 13:31)

  m3th0dman [anonim]

  Cam în orice act pe care trebuie să îl completezi când intri în contact cu statul (sau cu unele corporaţii) trebuie să dai o sumedenie de detalii: Nume, Prenume, serie şi număr buletin, CNP, adresă, nume mamă, nume tată, localitate naştere, cine a eliberat buletinul...
  La ce e relevenat pentru cineva cine mi-a eliberat mie buletinul, unde m-am născut eu şi cum îi cheamă pe părinţi?

  E mult mai logic, ca singura informaţie care trebuie dată să fie CNP, deoarece acesta este unic (şi eventual numele + prenumele). Dacă cineva (statul) are nevoie de mai multe detalii, pe baza CNPului sigur le poate afla.
 • 0 (0 voturi)    
  Concediu Medical (Joi, 26 mai 2011, 14:42)

  ela [anonim]

  Pentru a-l primi iti trebuie o adeverinta proaspata de la lucru, pentru a-l valida trebuie sa treci pe la medicul de familie( in caz il primesti de la spital), pentru a-l depune trebuie s-o duci la job in max 48h de la emitere
  prin urmare ai de umblat :

  medic - job - medic (+medic de familie dupa caz) - job
  in conditiile in care, in cazul in care nu esti internat, semnezi ca vei fi gasit la domiciliu 24/24

  halal logica, si mai multa "consideratie" fata de bolnav ... poate chiar i s-a facut rau la om dar e obligat sa se plimbe personal in primele 2 zile, asta in cazul in care nu isi ia liber altcineva ruda/prieten sa se plimbe pentru el
 • 0 (0 voturi)    
  cnp (Vineri, 27 mai 2011, 11:36)

  david [anonim]

  dar de formularele unde trebuie sa completezi data nasterii si cnp-ul ce ziceti?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by