"Mentionam faptul ca APIA vine in sprijinul institutiilor de cult care isi desfasoara propria activitate agricola pe terenurile arendate sau aflate in proprietate si sustine mentinerea acestora la plata pe suprafata si din 2015", se arata in comunicatul APIA remis HotNews.ro.
APIA bate astfel in retragere intr-un schimb de replici iscat intre agentie si Ministerul Agriculturii, pe de-o parte, si Biserica Ortodoxa Romana, pe de alta parte, pe tema subventiilor agricole de care beneficiaza manastirile care detin terenuri agricole, dar pe care aceste locasuri de cult le-ar lasa nelucrate.
Mesajele in contradictoriu au inceput miercuri, cand directorul general APIA, Dorel Benu, a declarat ca 2.315 institutii de cult, care detin sau administreaza o suprafata de peste 23.000 de hectare de teren agricol, pentru care au primit in anul 2013 subventii de aproape 5 milioane de euro, vor trebui sa demonstreze, pentru a mai primi bani, ca sunt "fermieri activi" si ca lucreaza terenul.
Potrivit Mediafax, in 2013, la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) au depus cereri unice de plata pe suprafata 2.315 institutii de cult, din care 217 manastiri, 2.071 parohii si 27 alte institutii de cult sau religioase, pentru suprafata agricola totala de 23.853 hectare. Pentru aceasta suprafata, APIA a autorizat plati totale in valoare de aproape 4,9 milioane de euro, din care numai plata unica pe suprafata SAPS insumeaza 2,9 milioane de euro.
"Pe aceasta cale, dorim sa atragem atentia acestei categorii de fermieri ca, incepand cu anul 2015, este necesar sa poata dovedi calitatea de fermier activ pentru a obtine plati pe suprafata in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) din 2013. Pentru a putea dovedi calitatea de fermier activ, institutiile de cult trebuie sa aiba in obiectul de activitate activitati agricole conform clasificarii CAEN sau sa poata dovedi cu documente ca desfasoara propria activitate agricola", a declarat Dorel Benu, directorul general al APIA, potrivit Mediafax.
Joi, si ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca va introduce o "lista neagra" a proprietarilor de terenuri agricole care nu-si lucreaza suprafetele, astfel incat acestora sa le fie sistate subventiile.
"Romania va decide in perioada urmatoare, pentru anul 2015, nu pentru 2014, sa introduca o lista neagra pentru protejarea fermierului activ, practic, cu cei care nu ar mai trebui sa primeasca subventii. Si am dat cateva exemple. Consiliile locale care aveau anumite pasuni primeau plata pe suprafata doar daca ingrijeau in bune conditii agricole si de mediu acele suprafete. Acum nu pot sa o mai faca pentru ca nu sunt fermieri activi, adica nu incaseaza venituri din activitatea agricola. Acele pasuni trebuie sa fie arendate sau concesionate de catre fermieri, iar ei sa beneficieze de acest sprijin pentru a proteja fermierii", a spus Constantin, citat de Agerpres.
Astfel, urmeaza sa se introduca un concept de "fermier activ", care sa primeasca exclusiv subventiile.
"Cluburile de golf, chiar daca respecta principiul general referitor la conditiile agricole si de mediu, nu sunt fermieri activi si atunci vor fi pe lista neagra. Nici aeroporturile din Bucuresti sau de oriunde nu vor mai putea, pentru ca nu sunt fermieri activi. Aceasta se extinde si la nivelul societatilor comerciale care nu folosesc, chiar daca au in proprietate, anumite terenuri in scopuri agricole, ci pentru alte lucruri. Nici ele nu vor mai primi subventii", a mai spus ministrul Daniel Constantin.
- Replica Patriarhiei: Nu puteti refuza statutul de fermier activ manastirilor care detin si cultiva terenuri agricole. Problema retrocedarilor
In comunicat, Patriarhia arata ca potrivit Statutului pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, "bunurile comune ale parohiilor, schiturilor, manastirilor, protopopiatelor, vicariatelor, episcopiilor, arhiepiscopiilor, mitropoliilor si Patriarhiei, asociatiilor si fundatiilor constituite de Biserica, intre care terenurile agricole, padurile, pasunile, viile, livezile, gradinile etc. fac parte din patrimoniul bisericesc".
"Acestea sunt administrate conform destinatiei lor pentru intretinerea bisericilor si manastirilor, precum si pentru sustinerea operei misionar-pastorale, social-filantropice, educationale si culturale a Bisericii", a precizat Biserica, intr-un comunicat difuzat de agentia Basilica.
In context, ierarhii arata ca in general manastirile si-au dat terenurile in arenda, iar arendasii beneficiaza de subventiile de la stat.
"Cea mai mare parte a unitatilor bisericesti (parohii si manastiri sarace din mediul rural) care detin in proprietate suprafete agricole mici le-au arendat, iar arendasul este cel care, potrivit prevederilor legale, primeste subventia de la bugetul de Stat si are obligatia de a justifica modul utilizarii banilor primiti. Veniturile obtinute in urma arendarii suprafetelor agricole sunt folosite de unitatile bisericesti pentru intretinerea locasurilor de cult si activitatile socio-educationale ale acestora", sustine Biserica Ortodoxa Romana.
De asemenea, unitatile bisericesti care detin suprafete de teren arabil mai mari si au capacitatea de a le lucra in regie proprie "justifica subventiile primite de la Stat conform legislatiei in vigoare", sustine Patriarhia.
"In cazul acestora, recolta obtinuta este folosita pentru intretinerea unitatii bisericesti, consumul propriu, precum si pentru aprovizionarea institutiilor sociale ale Bisericii Ortodoxe Romane (brutarii, cantine, asezaminte pentru copii, varstnici, persoane cu dizabilitati etc.)", precizeaza sursa citata.
Astfel, manastirile si bisericile care au terenuri agricole nu pot fi scoase din randul "fermierilor activi", avertizeaza Biserica.
"In concluzie, statutul de fermier activ, invocat de reprezentantii APIA, dar al carui sens nu este inca definit legal, nu poate fi refuzat unitatilor bisericesti care detin in proprietate si cultiva terenuri agricole. Desigur, autoritatile trebuie sa urmareasca cu responsabilitate corecta folosire a banilor primiti drept subventie de la Stat sau din fonduri europene. Mentionam ca unele unitati bisericesti au infiintat prin asociere cooperative agricole pentru ca sa cultive cat mai eficient terenurile agricole pe care le detin, fiind un exemplu in moderna si eficienta gestionare a acestora", argumenteaza Patriarhia Romana.
Mai mult, cu aceasta ocazie, Patriarhia ridica din nou problema proprietatilor confiscate de comunisti si inca neretrocedate Bisericii. "In prezent, problema principala ramane faptul ca unitatilor bisericesti li s-au restituit numai o parte din terenurile agricole si forestiere preluate abuziv de regimul comunist".
Vineri, APIA face, la randul sau, precizari, "avand in vedere declaratiile conducerii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) din data de 02.04.2014, dar si comunicatul de presa emis de Biroul de presa al Patriarhiei Romane in data de 03.04.2014".
Potrivit APIA, incepand cu anul 2015 este necesar ca orice fermier inregistrat in baza de date a agentiei sa poata dovedi calitatea de fermier activ pentru a obtine plati pe suprafata in conformitate cu prevederile unui regulament european din anul 2013.
In acest sens, "in perioada urmatoare Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va reglementa prin act normativ definitia fermierului activ, cat si inactiv, urmand a se stabili situatiile care duc la neindeplinirea criteriilor de eligibilitate pentru a putea beneficia de plata subventiilor pe suprafata", a mai precizat APIA.
Ii merg afacerile bine, indiferent de vremea din economie, fie criza, fie boom.
Poza s-ar putea intitula : Natura moarta cu prea-fericiti la buzunare sau : Aici sunt banii dumneavoastra !
- Patriarhia romana - cele mai multe case refacute; cai mai multi bani donati - la toate dezastrele naturale Patriarhia a ajutat cel mai mult oamenii cu bani, alimente si materiale de constructii; ati vazut asta pe undeva prin presa??
- Gigi Becali - da' acuma l-au rezolvat si pe asta;
- persoanele fizice(adica noi, poporul romana)
Asta e un aspect, si al doilea ar fi urmatorul. Daca dai subventii tuturor fermierilor, Bisericii de ce sa nu-i dai? Adica din productia de acolo se alimenteaza manastirile, cantinele sociale si azilele de batrani, gradinitele, liceele si facultatile de teologie etc. Astea ce sa faca sa mearga sa ceara bani de la buget? De unde le vin ideile astea comunistilor astia din guvern? Adica Trita Fanita si Netoiu si alti mari 'fermieri' incaseaza subventiile legale pe terenul lucrat dar Biserica nu are voie. Stiti cine mai avea asa o ura impotriva Biserici Ortodoxe? Comunistii..... Un singur mesaj am catre utilizatorii de aici: atunci cand vrei sa distrugi un popor trebuie sa-i distrugi Credinta. Generalul Bucov din armata austro-ungara a distrus cu tunurile peste 450 de Biserici si Manastiri ortodoxe, romanesti, in Ardeal. Acum in loc de tunurile lui Bucov avem ziare si televiziuni de vanduti si tradatori de Neam si Tara.
Ei construiesc mastodontul din fier armat cu beton. Nici nu va imaginati cum arata actualii pereti. Fier 100%. Pe care cred ca ii imbraca in beton.
Keops ar muri de rusine in fata colosului asta pentru care platim toata prostimea.
Daca luam in calcul ca pentru fiecare lei platit pentru ridicarea constructiei , unul –doi se fura, nu imi fac iluzii ca in timpul vietii noastre va fi gata monstruozitatea.
S-ar putea insa ca PSD ul sa mai aloce 4-500 milioane euro ca are de unde si atunci L-am putea asculta pe PIS Daniel la slujba chiar de pastele viitor
De asemenea, un numar de biserici au luat subventii in aceeasi perioada 2007-2010, in cuantum de 3.456.242,39 lei.
Mitropolia Moldovei fiind singura care a solicitat subventii pe suprafata, a luat suma de 111.295,49 lei.
La capitolul arhiepiscopii, care au luat in aceeasi perioada suma de 369.825,23 lei, Arhiepiscopiei Tomisului i-a revenit suma de 115.510,85 lei.
Protopopiatele au facut si ele solicitari de sprijin pe suprafata si au strans de la Apia pardalnica suma de 250.890,60 lei.
Daca i-ati vedea pe popi cu cata meticulozitate isi identifica parcelele si cum intreaba de bani, n-ati mai zice ca solicitarea ar veni din partea parohiei, bisericii, protopopiatelor, mitropoliei sau arhiepiscopiei.
Bani de la stat si subventii comunitare primesc si consiliile locale.
APIA a dat consiliilor locale, in perioada 2007-2010, subventia pe suprafata in valoare de 305.286.855,42 lei. Consiliile judetene Braila si Iasi au luat in perioada 2007-2009 suma de 421.014,39 lei.
Fostele oficii judetene de consultanta agricola Arad, Cluj, Hunedoara, Galati si Bihor au luat in 2007-2009 suma de 51.483,46 lei. Va vine sa credeti?
Maine ne vom trezi pe listele Apia cu alte institutii care beneficiaza de subventii pe suprafata.
Cand ii vezi pe nemernicii de politicieni cum ii condamna pe fermieri ca stau in carciumi si nu lucreaza cele 3 mil. ha ramase nelucrate, iti vine sa dai cu ei de..pamant.
Din aceasta suprafata fac parte si suprafetele aflate la institutiile amintite mai sus pentru care primesc subventii, declarand teren nelucrat, dar politicienii nu sufla o vorba.
Mi-e sila de popi si de biserica, bleah.
Religia nu mai are nimic de-a face cu biserica
pentru cei care cred si nu pacatuiesc.
De ce ar avea nevoie de subventii banesti (lucrul diavolului)
Biserica, in sobornicitatea ei apostolica?
De ce?
Daca v-as marturisi, m-ar afurisi.
Constantin este o sluga imputita a varanului Voiculescu. Face din APIA o unealta cu care sa jongleze ei in alegeri. Cum dracu sa ia o biserica sau un Consiliu Local subventie de la APIA? Cine dracu lucreaza pamantul astora??? Preotii si consilierii locali???? Va dati seama? Dupa slujba, popa se urca repede pe tractor si ara, apoi insamanteaza si la toamna el si coana preoteasa recolteaza. Acelasi lucru sa vi-l imaginati cu alesii locali. Hai ca sunt penibili, zau asa.
Vrea sa isi transforme, in 'agent electoral', toata suflarea romaneasca (profesori, personal medical, militarii, puscariasi, etc. si, ca sa isi asigure o majoritate de min. 85%, ii angajeaza si pe slujitorii bisericii, de la patriarh pana la ultima calugarita.
Mitomanul merge pe incredere, in relatia cu intermediarii Celui de Sus. Plateste in avans.
Nu mai are timp de nogocieri. Alegerile bat la usa.
Daca stiti ca a mai ramas vreun suflet de roman care nu are, inca, stampila de 'agent electoral PSD', va rog sa il informati urgent pe mitoman, direct, sau, mai bine, prin kilerii salaiati ai lui Felix - Gadea si banda lui..
E okay sa primeasca bani de la APIA, atata timp cat platesc taxe si nu au privilegii(avantaje) fata de restul agricultorilor.
Bisericile vreau sa devina egali cu restul doar cand e de luat, nu si cand e de dat. :)