Rezerva Federala (Fed) a SUA a renuntat la termenul de "rabdare" in stabilirea momentului majorarii dobanzilor, dar ritmul de crestere a acestora va fi mult mai lent fata de estimarile din decembrie, din cauza perspectivelor economice sub asteptari, scrie Mediafax. Prin renuntarea la termenul de rabdare, banca centrala americana a deschis calea cresterii dobanzilor cel mai devreme in luna iunie, subliniind totodata ca este in continuare improbabil ca dobanzile sa fie majorate in luna aprilie, relateaza MarketWatch.

Oficialii Fed au remarcat continuarea imbunatatirii situatiei pietei muncii, fiind rezonabil de optimisti ca inflatia va reveni la tinta institutiei de 2%, pe termen mediu.

Comunicatul Fed de la sfarsitul sedintei de politica monetara de doua zile subliniaza faptul ca banca centrala nu a decis cand sa creasca dobanzile, dar ca este improbabil ca prima masura sa aiba loc in aprilie. In aceste conditii, Fed a deschis calea pentru ca cel putin sa aiba loc o discutie referitoare la cresterea dobanzilor cel mai devreme in iunie, asa cum au dorit numerosi oficiali ai institutiei.

Deciziile au fost luate cu 10 voturi "pentru" si niciunul "impotriva".

Atitudinea mai precauta a reprezentantilor bancii centrale este determinata de asteptarile mai scazute referitoare la perspectivele economice, institutia notand faptul ca cresterea PIB pare sa fi incetinit intr-o anumita masura, motiv pentru care Fed anticipeaza ca ritmul de majorare a dobanzilor va fi jumatate din cel prognozat in decembrie.

Astfel, oficialii Fed estimeaza ca dobanda de politica monetara, in prezent aproape de nivelul zero, va ajunge la 0,625% pana la sfarsitul anului 2015, in loc de nivelul de 1,125% prognozat in decembrie.

Pentru 2016, estimarile medii indica un nivel de 1,875%, in loc de 2,5%.

Pe termen lung, Fed se asteapta ca dobanda de politica monetara sa ajunga la 3,75%, nivel anterior crizei.

Ritmul mai lent de majorare a dobanzilor rezulta din anticiparea unei cresteri economice mai lente. Rezerva Federala estimeaza pentru 2015 o crestere economica de 2,3%-2,7%, sub intervalul prognozat anterior, de 2,5%-3%.

Pentru 2016 si 2017, banca centrala americana nu se asteapta la un avans economic mai mare de 2,7%, chiar daca anticipeaza ca rata somajului va scadea de la nivelul actual de 5,5% pana la 4,8%.

In urma informatiilor, bursa de pe Wall Street a trecut pe crestere. Indicele Dow Jones este in urcare cu 0,83%, S&P 500 cu 0,83%, iar Nasdaq Composite cu 0,64%.