Traversăm o perioadă în care notiunea de risc a căpătat valente noi in viata noastră prin prisma faptului că pandemia a afectat siguranta personală, atât sub aspect medical, cât și financiar, iar undele de soc resimțite ne-au obligat la o reevaluare a ceea ce înseamnă riscul în viața noastră.

Alina Huidumac, director general adjunct CertinvestFoto: AAF

Bineînțeles, protecția și prosperitatea noastră financiară se află în centrul preocupărilor noastre. Dar ce putem face pentru a ne asigura un viitor în care rezervele financiare să ne sustină planurile personale? Răspunsul este simplu: un plan de investiții, care ar trebui să se sprijine pe o economisire susținută și planificată, pe termen lung. Următoarea întrebare firescă este: și ce facem cu economiile? În primul rând, trebuie să asigurăm pilonii de baza ai planului nostru investițional și anume:

  • alcătuirea unui fond de rezervă - asa-zisul "rainy day", care să îți asigure un trai decent în cazul în care pentru două-trei luni te afli în incapacitate de muncă sau traversezi o perioadă care necesită îngrijiri medicale speciale. Fondul de rezervă ar trebui să însumeze valoarea a două-trei salarii;
  • asigurarea casei, a bunurilor și, nu în ultimul rând, o asigurare de sănătate - te-ar ajuta să privești cu mai mult optimism către viitor;
  • participarea la un fond de pensie facultativă - reprezintă o susținere suplimentară în perioada retragerii din activitate;
  • plata în avans a ratelor bancare - atunci când ne permitem, ar trebui să reprezinte un obiectiv prioritar.

Odată clarificate și rezolvate aceste aspecte, ne putem gândi să devenim investitori, ceea ce înseamnă că sumele economisite lunar să fie investite în diferite instrumente financiare. Din păcate, educația financiară precară ne poate face să fim ori excesiv de tematori - și să realizăm investiții care să nu ne aducă randamentele așteptate - fie să ne aventurăm în investiții pe care să nu le cunoaștem suficient și pe care să nu le evaluăm corect.

Așadar, primul pas în a deveni investitor este să te informezi cu privire la specificul instrumentelor financiare, la modalitățile de administrare a acestora și, nu in ultimul rând, la cadrul legislativ al pieței de capital pe care vrei să o abordezi.

În acest sens, specialiștii recomandă ca înainte de a efectua prima investiție, să te informezi temeinic, din cât mai multe surse autorizate - cărti sau site-uri specializate, de încredere, discuții cu unul sau mai mulți asset manageri, brokeri, investitori cu experiență.

Ca urmare a colectării unor informații valoroase, se trece la creionarea propriului plan investițional, creat în baza câtorva criterii de maximă importanță.

Pentru început, trebuie setat obiectivul pentru care faci investiția, apoi este important să stabilești orizontul de timp în care vrei să investești activ sau să pastrezi suma acumulată. Un alt factor important care modelează planul de investiții este stabilirea - în acord cu specialiștii pieței de capital - a gradului de risc asociat investiției (probabilitatea de a pierde bani pentru o anumită perioadă și toleranța de a absorbi emoțional aceste posibile pierderi). Alcătuirea portofoliului investițional pe baza criteriilor enumerate mai sus, la care se adaugă nevoia de diversificare pe clase de active și nevoia de lichiditate, reprezintă pasul decisiv în lansarea investiției.

Este tentant să replicăm comportamentul investițional al unor investitori cu experiență sau al unor prieteni apropiați, dar propriul plan de investiții trebuie bazat pe personalitatea și resursele proprii, iar managerierea portofoliului pe un orizont de timp îndelungat se poată face doar înțelegând instrumentele financiare abordate, oportunitățile și eventualele riscuri pe care acestea le presupun.

Investitorul cu valoare profundă va rămane consecvent obiectivelor formulate și își va ajusta portofoliul atunci cand situatia o cere, intelegând atat riscul de a pierde bani, cât și riscul de a pierde o oportunitate.

Un articol semnat de Alina Huidumac, director general adjunct Certinvest

Articol susținut de AAF​​