Cum raspunde Ministerul Economiei la cererea presedintelui Basescu de a redeschide minele pana la sfarsitul anului 2011: "Timpul nu e suficient"

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 27 septembrie 2011, 19:53 Economie | Energie


Pana de aur descoperita in mina Gura Barza
Foto: AGERPRES
Presedintele Traian Basescu a transmis de mai multe ori in ultima vreme urmatorul mesaj: Redeschideti minele! Si nu oricand, ci pana la sfarsitul anului. Insa,  lucrurile nu sunt atat de simple precum lasa presedintele sa se inteleaga. Minele la care se refera au fost inchise din motive de nerentabilitate, tehnologia  folosita este invechita, iar redeschiderea lor presupune un proces indelungat. Potrivit unor date furnizate de Ministerul Economiei la solicitarea  HotNews.ro, "timpul ramas pana la sfarsitul anului nu este suficient pentru derularea in totalitate a acestei proceduri". Vezi in text care sunt minele  inchise si ce trebuie sa faca statul roman pentru a le redeschide.

Presedintele Traian Basescu a declarat recent ca este obligatoriu ca pana la sfarsitul anului sa fie redeschise minele de aur, argint si cupru. Presedintele  a precizat ca este problema Guvernului in ce conditii comerciale se redeschid aceste mine. "Daca pana acum cinci ani toate aceste exploatari erau  subventionate de stat, datorita cresterii pretului pe plan mondial la cele trei metale, noi putem exploata rentabil acum fostele mine inchise. Nu discut cum,  in ce conditii comerciale, este problema Guvernului. Dar avem obligatia ca pana la sfarsitul anului sa redeschidem, pentru a crea locuri de munca in anul  2012, exploatarile inchise care au generat, la randu-le, mult somaj. Astazi, suntem in situatia de a le redeschide si trebuie sa o facem, fie ca o facem cu  participarea unor investitori straini interesati, fie ca o facem cu sustinerea din partea Guvernului pentru reluarea activitatilor", a spus Basescu la Scoala  de Vara a UNPR.

Cateva zile mai tarziu a spus ca se poate investi in utilaje, prin credite de la Eximbank.

Basescu cere redeschiderea minelor chiar daca acestea au fost inchise din cauza ca devenisera nerentabile.

Potrivit Ministerului Economiei, toate minele de cupru, aur si argint au fost inchise intrucat devenisera nerentabile, tehnica si tehnologia de exploatare si  de preparare a minereurilor fiind invechite si cu randamente foarte mici. De asemenea, incepand cu 1.01.2007, data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana,  activitatea de extractie nu a mai putut fi subventionata.

In prezent, pe baza datelor pe care le detine, Ministerul Economiei face o analiza asupra fiecarui perimetru in parte (inchis sau in functiune) pentru a  vedea in ce masura acestea prezinta interes economic. Reprezentantii Ministerului Economiei mai spun ca pentru redeschiderea minelor vor fi initiate  proceduri de concesionari pentru investitori privati. "Redeschiderea unui perimetru minier se face in baza Legii minelor nr.85/2003 si in conditiile  economiei de piata. Pentru aceasta, statul roman, prin institutiile sale, va initia procedura de concesionare a acestor perimetre unor investitori privati.

Timpul ramas pana la sfarsitul anului nu este suficient pentru derularea in totalitate a acestei proceduri", a explicat Ministerul Economiei.

 • Ministerul Economiei mai arata ca potentialul de exploatare al minelor inchise nu poate fi estimat decat pe baza unei documentatii tehnico-economice  elaborate de o firma de proiectare miniera. "Acesta se calculeaza pe baza rezervei de substanta minerala utila ramasa la data inchiderii minei (completata  eventual cu date obtinute prin noi lucrari de cercetare geologica) si a conditiilor geo-miniere ale zacamantului. Aceasta documentatie poate evalua solutiile  tehnice pentru redeschiderea minei si poate determina daca aceasta poate lucra in conditii de eficienta economica", arata Ministerul Economiei.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, in domeniul aurului si argintului (n.red. se exploateaza impreuna) exista 8 zacaminte inchise: Valea Rosie-inchis in  1997, Sofia-inchisa in 1995, Aurum-inchis in 1997, Wilhelm- inchis in 1991, Ilba (Purcaret, Firizan,Mihai Nepomuc)-inchis in 2006, Nistru (Coroana de aur,  Galbena Lapusna, Mihai Dumbrava)-zacamant polimetalic aurifer inchis in 2006, Barza-inchis in 2006 si Baia de Aries-inchis in 2004.

In domeniul aurului si argintului nu exista nicio mina deschisa.

In domeniul cuprului, sunt 16 zacaminte inchise: Venera, Firizan, Valea Rosie -inchis in 1997, Anton II, Baita-inchis in 1996, Nistru, 9 mai,11 iunie-inchis  in 1992, Dealu Negru-inchis in 1998, Mihai Nepomuc-inchis in 1996, Baiut-Cisma-zacamant polimetalic cuprifer inchis in 2006, Deva-inchis in 2003, Vetel-inchis in 2005, Balan -inchis in  2006, Altin Tepe-inchis in 2003, Valea Morii Noua-inchis in 2000, Fundu Moldovei-inchis in 2004, Lesu Ursului-inchis in 2006, Florimunda-inchis in 1999,  Varad-inchis in 2002 si Suvarov, Valea Mare-inchis in 2005.

In domeniul cuprului exista si mine deschise, acestea fiind in perimetrele Rosia Poieni unde potentialul este estimat la 1,5 milioane tone de minereu/an si  la Moldova Noua unde se estimeaza un potential de 1 milion de tone de minereu/an.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4208 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  si daca spunea=ocupati garile! sau =treceti Prutul (Marţi, 27 septembrie 2011, 20:15)

  Eneas [anonim]

  ce faceam?eu zic ca mec are mai multa ratiune in a pregati pe indelete aceasta actiune,undeva orizont 2015!
  se face o comisie ,bine platita ,cu shutzii din minister,asta pune de o consultanta,consultanta de un studiu ,cel putin 3 ani dureaza efortul....
  daca suntem sanatosi ,dupa 2015 mai discutam -nimic nu e usor cand e facut de un minister.....lucru manual,calitate ,traditie populara, arta pentru arta....
  • +4 (6 voturi)    
   Cei de la mec stiu ca nu mai au ce redeschide. (Marţi, 27 septembrie 2011, 21:04)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui Eneas

   La minele inchise,chipurile in conservare sa furat tot,sa revopsit si sa vandut ca utilaj nou la minele in exploatare.Asa ca nu au cu ce deschide minele.Nici acea asa zisa tehnologie invechita nu mai exista.Cea fost bun au furat rechinii,tiganii desavarsind jaful furand si ultimul surub.Ca la RM unde chipurile conserva vestigii istorice din mineritul aurului.Nu au ce conserva.Nu mai exista mai nimic,decat galerii periculoase cu pericol de prabusire.Restul sa furat.
   • 0 (0 voturi)    
    Măi Mircea, dar chiar în halul ăsta, mă? (Joi, 29 septembrie 2011, 7:55)

    Diogene Canes [anonim] i-a raspuns lui mircea

    Vezi că ţi-a furat cineva din text nu mai puţin de cinci cratime. Pur şi simplu jenant. Apropo, pentru moderatorii mesajelor: nu mai publicaţi opinii exprimate cacografic, e un atentat la limba română.
  • 0 (4 voturi)    
   nope... (Marţi, 27 septembrie 2011, 21:53)

   fghfd [anonim] i-a raspuns lui Eneas

   si daca concesionezi perimetrul la privat, tot atat dureaza.. 3 ani... arhiva geologica nu mai corespunde, trebe refacuta... si multe altele... nu se face batand din palme cercetare geologica serioasa.. si costa al dracului de mullt..
   candva, nu peste prea mult timp, zic eu, se vor da drumu la mine iar.. c-or fi la stat, ca la smenari.. om vedea.. cand ne va ajunge foamea, vom scormoni cu unghiile dupa orice...
  • +3 (3 voturi)    
   Basecu are volanul , dar mai are nevoie de restul (Marţi, 27 septembrie 2011, 22:00)

   Simea I [anonim] i-a raspuns lui Eneas

   Adica la cupru: nu e suficient sa deschizi minele, cita vreme prelucrarea primara e de mult taiata si vinduta fier vechi.
   In Baia Mare rafinarea s-a tranformat in ghetou.
   La Zlatna Noua s-a, vindut pe un rom la un rrom.
   La Abrud s-a concesionat spre dna pe 99 ani.
   Doar Explorarea google cuprom, merge foarte bine; chiar daca momentan este in insolventa.
 • +8 (10 voturi)    
  Redeschidem minele (Marţi, 27 septembrie 2011, 21:17)

  Mihai [anonim]

  Scopul lui Basescu nu este acela de a "redeschide minele" neperformante,cele inchise cu eforturi mari din partea populatiei,el urmareste afacerea Rosia Montana.Dupa ce a declarat in repetate randuri ca trebuiesc exploatete cele 1500 de tone de argint si 300 de tone de aur de la Rosia Montana(fara sa pomeneasca celelalte metale care valoreaza mai mult decat aurul si argintul la un loc)Basescu a inceput sa-si mai nuanteze declaratiile,evitand sa spuna direct Rosia Montana.
  • +2 (2 voturi)    
   Nu uitatii.. (Miercuri, 28 septembrie 2011, 11:15)

   Niggerson [utilizator] i-a raspuns lui Mihai

   ..ca vin alegerile baieti ! Ehee, e nevoie de bani ! Proiectul Rosia Montana ce il vedetzi voi la televizor e praf in ochi !
 • +7 (9 voturi)    
  Cata meschinarie !? (Marţi, 27 septembrie 2011, 22:45)

  Radu Humor [utilizator]

  Il doare pe el in cot de celelalte mine, sau de locuri de munca. Se grabeste sa-si ia comisionul , mai bine zis sa se faca ca lucreaza, ca l-a si depus in banci !
 • +2 (4 voturi)    
  cu ce? (Miercuri, 28 septembrie 2011, 0:46)

  rth [anonim]

  ha ha si cu ce oameni???meseriasii adevarati au fost demult scosi fortat la pensie iar cei care au reusit sa-si fACA un trai pe dincolo cit de cit ok(pt ca acolo au cam ajuns minerii) or sa se kk pe minele lu base dupa ce diversi politruci(dintre care a facut parte si base) le-a dat regulamentarul sut in fund...a ramas tineretul in blugi ,care traficheaza masini second sau etnobotanice...sa fim seriosi
 • +2 (4 voturi)    
  vai de noi (Miercuri, 28 septembrie 2011, 1:24)

  adonis84 [utilizator]

  Hai mai jucati'va voi cu focul... O sa va potoliti cand o sa iesim in strada? Vin alegerile si nu mai puteti dormi de grija aurului din pamant?
  • 0 (2 voturi)    
   strada (Miercuri, 28 septembrie 2011, 8:58)

   bogdanicus [utilizator] i-a raspuns lui adonis84

   Eu ies in strada in fiecare zi, ma duc sa lucrez... Voi cand v-ati propus sa iesiti "in strada" (a se citi: "din casa")? La alegeri ati iesi daca nu s-ar mai da nici un covrig pe voturi?
 • +1 (3 voturi)    
  minele nu se pot redeschide repede.... (Miercuri, 28 septembrie 2011, 9:09)

  capatu` satului [anonim]

  cauzele principale, sunt urmatoarele:
  1. nimeni nu cumpara minereul in forma in care este scos din mina;
  2. minereu se vinde pe plan mondial sub forma de concentrat - obtinut in urma flotarii minereului scos din mina;
  3. la aceasta ora nu mai exista nici o flotatie functionala, cea mai mare din tara si ultima care s-a inchis (din Baia Mare) a fost distrusa in proportie foarte mare si nu exista nici om posibilitate fizica de redeschidere;
  4. nu mai exista nici un combinat chimic in apropiere zacamintelor, iar pretu` transportului la Moldova Noua este prohibitiv - au existat 2 combinate in apropierea zacamintelor: unul la Zlatna (ras complet de pe fata pamantului) si unul la Baia Mare (linia de topire a minereururilor de cupru a fost dezafectata de aproape 10 ani si nu poate fi repusa in functiune);

  dupa 21 de ani, nu putem decat sa multumim maretilor conducatori care au facut parte din guvernarea cdr `96-2000, aceasta este perioada in care cele mai importante fabrici ale patriei, inclusiv cele 2 combinate chimice mentionate au fost vandute pe cate 100.000 usd; normal ca marii investititori nu au avut decat un singur scop taierea fabricilor pt. fier vechi, reteta aplicata si la alte combinate siderurgice din tara: Calarasi, Targoviste, etc.;

  la acest moment productia cuprului este rentabila, dati o cautare pe pretu` LME, dar nu exista resurse si oameni care sa repuna capacitatile in functiune.
 • 0 (0 voturi)    
  Deschiderea minelor in folosul poporului roman (Miercuri, 28 septembrie 2011, 13:20)

  ioan [anonim]

  Cred ca :
  -minele trebuie redeschise acolo unde exploatarea poate fi facuta rentabil
  -in folosul poporului roman
  -cu credit Exim bank ptr retehnologizare
  -in "Contract de impartire a productiei" cu min 80% cota de profit ptr statul roman suveran in cazul investitorilor straini interesati
  - in exploatare profitabila si ecologica
  - intr-o ordine de prioritati stabilita responsabil de catre guvernanti functie de criterii de tipul : eficienta , profitabilitate , dezvoltare zonala , somaj , demografie .
  • +1 (1 vot)    
   intrebare ! (Miercuri, 28 septembrie 2011, 23:37)

   rth [anonim] i-a raspuns lui ioan

   -bati apropo la Ionut Costea, cumnatul lui Geoana , amintind de SIE Exim bank
   acolo e ceva putred, asa ca mai sapa pina dai de pepite
   -restul e abureala: profitabila pentru cine?, ecologica unde ai mai vazut ? demografie la 12 ani ???


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by