Ministerul Economiei crede ca Romania va scapa in doua luni de procedura de infringement pentru netranspunerea directivelor privind liberalizarea pietei energiei​

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 30 septembrie 2011, 10:46 Economie | Energie


Comisia Europeana a anuntat lansarea primei etape a procedurii de infringement, respectiv avizul motivat, impotriva Romaniei pentru necomunicarea masurilor nationale de transpunere a directivelor europene privind liberalizarea pietei energiei electrice si a gazelor naturale, informeaza Ministerul Economiei. "Procedura de adoptare (n.red. a proiectelor privind transpunerea noii legislatii europene) va dura maxim doua luni, ceea ce va conduce la inchiderea procedurii de infringement", mai precizeaza Ministerul Economiei. Romania trebuia sa transpuna in legislatia nationala directivele europene privind piata unica de energie electrica (directiva europeana 72/2009) si gaz (directiva europeana 73/2009) pana pe 3 martie 2011.

Potrivit acestuia, propunerile legislative au fost transmise spre evaluare Comisiei Europene in data de 9 septembrie, dupa ce acestea s-au aflat in dezbatere publica pe site-urile Ministerului Economiei si Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei. Cele doua proiecte vor fi inaintate Guvernului pentru aprobare dupa ce Comisia Europeana va transmite catre ANRE si MECMA opinii referitoare la compatibilitatea propunerilor cu prevederile dreptului UE.

Procedura de infringement a fost lansata simultan pentru alte 17 state membre pentru netranspunerea directivei 2009/73 si pentru 16 state membre pentru netranspunerea directivei 2009/72.

Romania nu a implementat noile directive chiar daca exista in dezbatere publica inca din martie doua proiecte de acte normative privind organizarea pietei energiei electrice si a gazelor naturale. Potrivit surselor HotNews.ro, chiar daca ar fi fost aprobate pana acum cele doua proiecte, Romania tot ar fi intrat in proceduri de infringement. Motivul? Cele doua proiecte nu respecta prevederilor directivelor europene 72/2009, respectiv 73/2009.

Proiectele legislative privind organizarea pietei energiei electrice si a gazelor naturale sunt foarte slabe si merg in directia contrara spiritului  directivelor europene, se arata intr-o analiza realizata de Expert Forum (EFOR), un think tank infiintat de experti ai Societatii Academice din Romania  (SAR). "Ca alte tari, a intarziat, insa spre deosebire de acestea, propunerile noastre legislative de transpunere arata intentia clara de a nu continua  dezvoltarea pietei de energie in beneficiul consumatorului (...)In noile propuneri exista tot soiul de portite pentru afaceri posibil dubioase", preciezeaza  studiul.

Expertii EFOR considera ca noile legi nu transpun adecvat Directivele si nici nu rezolva problema infringement-urilor vechi, incercand sa inlature barierele  din calea liberei concurente in piata de energie.

In ceea ce priveste reglementatorul de energie, ANRE, nu exista mecanisme pentru a limita posibilele abuzuri ale acestuia. Presedintele ANRE are mult prea  multe puteri. In plus, nu exista niciun mecanism de selectie care sa asigure competenta acestuia, ci el va fi selectat de premier dupa criterii  nespecificate. Comitetul de reglementare ar trebui sa nu fie format din salariati ANRE, ci dintr-un board de reglementatori externi, ca boardul  guvernatorilor BNR, mai spun expertii EFOR. Potrivit acestora, ANRE ar trebui, exact ca BNR, sa aiba un raport anual de activitate care sa se aprobe de  Parlament.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

920 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  ANRE!!! (Vineri, 30 septembrie 2011, 12:45)

  nimic [utilizator]

  ANRE nu este reglementator ci este un instrument in slujba multinationalelor care pune in aplicare propunerile acestora in detrimentul cetateanului.
 • 0 (0 voturi)    
  infringement-uri mai noi si mai vechi (Vineri, 30 septembrie 2011, 15:05)

  Anna [anonim]

  Ar trebui sa ne raspunda si ce fac cu infringement-urile vechi, din 2009, pe Pachetul 2 de Directive, care sunt in continuare nerezolvate. Daca am numarat corect, sunt 4 infringement-uri (2 pe neliberalizarea pietelor de energie electrica si gaze, si 2 pe comert transfrontalier de energie electrica si gaze). Pe primele 2, din iunie 2011 Comisia ne poate trimite oricand in judecata la Curtea Europeana de Justitie.

  Asa ca ar fi mai bine:

  1. sa facem un plan concret pt liberalizarea cat mai urgenta a pietelor, inclusiv constructia de mecanisme de piata si social safety net pt saraci, pe care sa-l prezentam Comisiei inainte sa ajungem la proces la ECJ pt Pachetul 2 (Directivele din 2003)

  2. discutam cu Comisia si cu stakeholderii locali amendarile legislative ale legilor existente (electric 13/2007, gaz 354/2004) pt transpunerea noului pachet (Directivele din 2009) in asa fel incat sa fie in primul rand bune, chiar daca ies mai tarziu

  3. intre timp, pe termen de 1-2 ani, MEC contracteaza o firma de renume prin licitatie internationala care sa faca o strategie energetica buna, si care sa puna la punct si legislatia de care va fi nevoie pt implementare. Trebuie sa intelegem ca legile in energie sunt instrumente de aplicare a unei strategii, nu texte de sine statatoare (iar acum nu avem o strategie, asa ca trebuie carpite cat de cat legile existente pana cand ne facem o strategie noua). In alte cuvinte, dupa ce vom avea o strategie buna rescriem cum trebuie 13/2007 si 354/2004 in asa fel incat sa si respecte Pachetul 3, sa si ajute la implementarea unei strategii coerente.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by