Comisia Europeana a anuntat lansarea primei etape a procedurii de infringement, respectiv avizul motivat, impotriva Romaniei pentru necomunicarea masurilor nationale de transpunere a directivelor europene privind liberalizarea pietei energiei electrice si a gazelor naturale, informeaza Ministerul Economiei. "Procedura de adoptare (n.red. a proiectelor privind transpunerea noii legislatii europene) va dura maxim doua luni, ceea ce va conduce la inchiderea procedurii de infringement", mai precizeaza Ministerul Economiei. Romania trebuia sa transpuna in legislatia nationala directivele europene privind piata unica de energie electrica (directiva europeana 72/2009) si gaz (directiva europeana 73/2009) pana pe 3 martie 2011.

Potrivit acestuia, propunerile legislative au fost transmise spre evaluare Comisiei Europene in data de 9 septembrie, dupa ce acestea s-au aflat in dezbatere publica pe site-urile Ministerului Economiei si Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei. Cele doua proiecte vor fi inaintate Guvernului pentru aprobare dupa ce Comisia Europeana va transmite catre ANRE si MECMA opinii referitoare la compatibilitatea propunerilor cu prevederile dreptului UE.

Procedura de infringement a fost lansata simultan pentru alte 17 state membre pentru netranspunerea directivei 2009/73 si pentru 16 state membre pentru netranspunerea directivei 2009/72.

Romania nu a implementat noile directive chiar daca exista in dezbatere publica inca din martie doua proiecte de acte normative privind organizarea pietei energiei electrice si a gazelor naturale. Potrivit surselor HotNews.ro, chiar daca ar fi fost aprobate pana acum cele doua proiecte, Romania tot ar fi intrat in proceduri de infringement. Motivul? Cele doua proiecte nu respecta prevederilor directivelor europene 72/2009, respectiv 73/2009.

Proiectele legislative privind organizarea pietei energiei electrice si a gazelor naturale sunt foarte slabe si merg in directia contrara spiritului directivelor europene, se arata intr-o analiza realizata de Expert Forum (EFOR), un think tank infiintat de experti ai Societatii Academice din Romania (SAR). "Ca alte tari, a intarziat, insa spre deosebire de acestea, propunerile noastre legislative de transpunere arata intentia clara de a nu continua dezvoltarea pietei de energie in beneficiul consumatorului (...)In noile propuneri exista tot soiul de portite pentru afaceri posibil dubioase", preciezeaza studiul.

Expertii EFOR considera ca noile legi nu transpun adecvat Directivele si nici nu rezolva problema infringement-urilor vechi, incercand sa inlature barierele din calea liberei concurente in piata de energie.

In ceea ce priveste reglementatorul de energie, ANRE, nu exista mecanisme pentru a limita posibilele abuzuri ale acestuia. Presedintele ANRE are mult prea multe puteri. In plus, nu exista niciun mecanism de selectie care sa asigure competenta acestuia, ci el va fi selectat de premier dupa criterii nespecificate. Comitetul de reglementare ar trebui sa nu fie format din salariati ANRE, ci dintr-un board de reglementatori externi, ca boardul guvernatorilor BNR, mai spun expertii EFOR. Potrivit acestora, ANRE ar trebui, exact ca BNR, sa aiba un raport anual de activitate care sa se aprobe de Parlament.