Guvernul a aprobat miercuri sapte acorduri pentru concesiuni de exploatare petroliera, a anuntat premierul Emil Boc. Presedintele Agentiei Nationale de Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Patruti, a spus ca toate acordurile sunt incheiate cu doua companii irlandeze dintre care 6 cu Blackstairs Energy si una cu Moesia Oil and Gas. De asemenea in cadrul sedintei de Guvern s-a mai aprobat prelungirea cu 5 ani a acordului dintre ANRM si Romgaz pentru explorarea- dezvoltarea-exploatarea a 8 perimetre.

Cele 8 perimetre insumeaza o suprafata totala de 16.200 kmp.

Seful guvernului a precizat ca in cazul lucrarilor de explorare si dezvoltare realizate de Romgaz, investitia este estimata la minim 520 de milioane de dolari, iar acordurile cu cele doua companii irlandeze vor aduce investitii de 5 milioane de dolari in primii doi ani si ar putea ajunge la peste 20 de milioane de dolari, daca suprafetele concesionate se dovedesc a fi rentabile.

Cele 7 perimetre pentru care au fost semnate acorduri de exploatare cu firmele irlandeze s-au aflat in exploatare, insa vechii titulari, Petrom si Romgaz, au renuntat la ele pe motive de nerentabilitate. Aceste zacaminte se afla in curs de epuizare, iar prin noile acorduri se urmareste cresterea gradului de recuperare.

"Sunt acorduri incheiate pentru zacaminte in curs de epuizare, la care vechii titulari Petrom si RomGaz, au renuntat si ANRM, prin licitatii internationale, a atras noi investitori, Blackstairs Energy si Moesia Oil and Gas, care sa incerce sa creasca gradul de recuperare a titeiului si gazelor naturale din zacamintele respective", a afirmat presedintele ANRM.

  • "Am adoptat un act normativ, prin care asiguram, in urmatorii cinci ani, investitii minime obligatorii de 520 milioane de dolari. Este vorba de incheierea Acordului de explorare, dezvoltare si exploatare intre SC RomGaz si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale. Astazi, am adoptat actul aditional nr. 4, la acest Acord. Prin adoptarea acestui act normativ, volumul investitiilor minime obligatorii, pentru urmatorii 5 ani, este de 520 de milioane de dolari. Tot in aceasta directie, astazi, am adoptat, prin Hotarari de Guvern, sapte Acorduri de concesiuni de exploatare petroliera. Aceste Hotarari de Guvern aduc, in primii doi ani, investitii de 5 milioane de dolari, cu posibilitatea ca in urmatorii trei ani sa fie de peste 20 de milioane de dolari, in conditiile in care aceste concesiuni isi vor arata roadele in teren", a declarat premierul.

Aceste masuri au fost luate in vederea stoparii declinului natural al rezervelor de gaze si titei si pentru cresterea gradului de recuperare din zacamintele vechi.