​Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat creşterea cu 5% de la 1 ianuarie 2012 a preturilor finale reglementate la gazele destinate consumatorilor industriali. Excepţie fac producătorii de energie termică, pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice care este destinată consumului populaţiei. Pentru consumatorii casnici, preturile se mentin la nivelul actual.

"Cresterea pretului gazului din import in moneda nationala de la 138, 88 lei/Mwh pret luat in calcul la modificarea preturilor din luna octombrie (495 USD/mmc, la un curs de schimb de 2,96 lei/usd), la 149,54 lei/Mwh in prezent (495 USD/mmc, la un curs de schimb de 3,2 lei/usd); Pretul de import a fost estimat ca medie pentru perioada ianuarie- iunie 2012", informeaza ANRE.

Un alt motiv este creşterea consumului total de gaze naturale în lunile ianuarie-martie 2012 faţă de perioada octombrie - decembrie, ceea ce implică asigurarea necesarului de consum cu gaze din import sau din depozitele de înmagazinare subternă.

De asemenea, se modifica structura amestecului de gaze care intra in componenta costului unitar al gazului – incepand cu 1 ianuarie 2012 (calculat ca medie a perioadei ianuarie-iunie 2012), faţă de ceea ce a fost luat în calcul în luna octombrie.

  • Costul unitar al gazului destinat consumatorilor non-casnici a fost calculat pe baza unei structuri a amestecului ce va contine 67% gaz din productia interna si 33 % gaz provenit din import, faţă de 70% gaz din productia interna si 30 % gaz provenit din import;
  • Costul unitar al gazului destinat consumatorilor casnici a fost calculat pe baza unei structuri amestecului ce va contine 91,5% gaz din productia interna si 8,5% gaz din import, nemodificata fata de structura de amestec considerata incepand cu luna octombrie.

Ultima majorare la gazele pentru consumatorii industriali a avut loc pe 1 octombrie cu 8%.