- "In aceste conditii (n.red.de expirare a licentei), orice activitate miniera la Rosia Montana ar fi ilegala, iar autoritatile competente trebuie sa constate expirarea licentei de exploatare 47/1999 si obligativitatea reluarii procedurilor pentru o noua licenta", mai arata Monica Macovei.
Aceasta mai spune ca licenta a fost acordata pentru o mina veche, perimetrul fiind modificat de atunci de cateva ori. Mai precis, licenta de exploatare a fost acordata societatii Minvest Deva, ca titular, si companiei RMGC, ca afiliat, iar ulterior licenta a fost transferata de la Minvest, companie de stat, la RMGC. Minvest a ramas companie afiliata. "Licenta era, insa, pentru mina veche, exploatata de Minvest (statul roman) si inchisa in 2006. Pentru noul proiect minier pe care il promoveaza RMGC, perimetrul a fost modificat de cateva ori, astfel ca toate operaţiile de explorare, cercetare arheologica, descarcari de sarcina arheologica, certificat de urbanism etc. se bazeaza pe un perimetru ilegal. Logic, asta inseamna ca pentru noul proiect nu exista licenta de exploatare", a precizat Monica Macovei.
Europarlamentarul considera ca intreaga procedura ar trebui reluata si intoarsa la Agentia Nationala de Resurse Minerale si Guvern unde sa se verifice daca se poate exploata aurul si prin alte metode, nu cu cianura.
- RMGC: Licenta a fost acordata sub regimul vechii legi a minelor. Noua lege nu se aplica retroactiv
RMGC sustine ca licenta a fost acordata sub regimul vechii legi a minelor, Legea nr. 61/1999. "Prin urmare, textul art. 22 din Legea nr. 85/2003, la care face referire textul citat, nu are relevantă ori aplicabilitate în acest caz. Legea nu se aplică retroactiv. Art. 12 din Legea 61/1999 stabileste obligatia începerii activitătilor miniere în termen de 60 de zile de la acordarea licentei. Această obligatie a fost îndeplinită la acea vreme de către titularul licentei, lucru care poate fi foarte usor de verificat în fapt. Nu în ultimul rând, la momentul întrării în vigoare a Legii 85/2003, activitatea minieră la Rosia Montană era deja în plină desfăsurare, astfel ca, din nou, si din această perspectivă, art. 22, nu are niciun fel de relevantă juridică ori faptică (nu era nimic de început în termen de 180 de zile, câtă vreme deja activitatea se desfăsura deja)".
RMGC mai precizeaza ca o licentă minieră de exploatare nu se acordă pentru o “mină”, acesta nefiind un termen juridic. O licentă se acordă pentru o resursă minerală aflată într-un perimetru minier. "Legea Minelor nu foloseste termenul de “mină”. Asadar, închiderea unei mine nu are niciun fel de legătură juridică cu validitatea unei licente de exploatare. Cazurile de suspendare si anulare a unei licente sunt expres prevăzute de lege", arata RMGC. Compania precizeaza ca “inchiderea unei mine” nu se află printre acestea.
- Reprezentantii companiei mai spun ca modificarea perimetrului minier este o actiune perfect legală, care poate fi făcută ori de cate ori titularul consideră necesar, cu acordul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM). Astfel, modificarea perimetrului minier nu este, prin urmare, cauză de suspendare sau anulare a licentei miniere.
RMGC mai sustine ca autoritatea de mediu nu are niciun fel de legătură juridică cu existenta sau inexistenta unei licente miniere de exploatare. Licenta minieră nu se află printre documentele necesare a fi depuse pentru obtinerea unui acord de mediu într-un proiect minier, arata RMGC. "Autoritatea de mediu competentă se pronuntă în legătura cu emiterea sau neemiterea unui acord de mediu exclusiv prin raportare la conformarea proiectului supus avizării cu prevederile legale în vigoare privind protectia mediului, arata RMGC.
"Prin urmare, câtă vreme licenta de exploatare este una validă, propunerea de reluare a procedurii nu are niciun fel de fundament legal. Metoda exploatării aurului prin cianurare este o metodă reglementată strict de către Comisia Europeana prin Directiva CE/21/2006, transpusă în legislatia românească prin H.G. 856/2008. Această metodă este aplicată în sigurantă, la nivel mondial atât în Uniunea Europeană (Finlanda, Spania, Suedia etc.) cât si în alte state cu legislatie de mediu si traditie în minerit cel putin la fel de mare precum România, cum ar fi Statele Unite ale Americii, Canada sau Australia", precizeaza RMGC.
Aveti in articolul original si concluziile si SOLUTIILE pentru Rosia Montana prezentate de Monica Macovei
Tot respectul pentru D-na Macovei pentru activitatea ei pro Romania atat pe plan intern cat si extern.
Cate proiecte ati depus si pe ce axa?
"Daca chiar trebuie sa exploatam aurul de la Rosia Montana, sa o facem spre beneficiul Romaniei, adica a fiecarui cetaten roman si cu mijloace care nu pun in pericol sanatatea noastra si a celor care vin dupa noi. Deci: fara cianuri si statul roman sa fie cel care exploateaza aurul de la Rosia Montana, iar cetatenii sa primeasca anual divindende din exploatarea aurului (asa cum procedeaza Norvegia cu exploatarea petrolului de catre stat)", cere vicepresedintele PDL guvernului condus de premierul Emil Boc.
-se obtine aprobarea de mediu cu respectarea celor mai stricte norme ecologice din lume, chiar mai dure decat oriunde in UE, cu proportii de cianuri mai mici decat intr-o cana de cafea (nu e gluma, cafeaua are cianuri).
-statul roman obtine cel putin 50% din profituri, indiferent ca e direct sau indirect.
-statul roman are drept prioritar la achizitionarea aurului de acolo, e util si chiar simbolic ca acest aur sa ramana in Romania, transferat din Apuseni in rezervele BNR.
-statul roman obtine 100% din orice alte resurse gasite acolo (pt ca RMGC vrea doar aurul si argintul, pt asta au cerut licenta).
-compania canadiana se obliga juridic si depune o cautiune financiara, alimentata in cei 15 ani de exploatare, prin care sa se acopere refacerea zonei si orice pagube eventuale produse mediului de bazinele de decantare.
Avem nevoie de asemenea proiecte miniere de mare anvergura, unde se creeaza sute si mii de locuri de munca, direct si indirect, care aduc miliarde economiei si bugetului si pun Romania pe harta zonelor lumii unde 'merita investit'.
Dar nici nu ne putem vinde ieftin si mai ales periculos. Resping si isteria ecologista, membrii acestor autoproclamate miscari, 'verzi' sau de alte culori, sunt la fel de talibani si intoleranti ca si capitalistii cei mai nesimtiti ! Din cauza unora si altora e un scandal permanent si nu putem discuta civilizat si cu argumente.
"Rosia Montana Cyanide open-pit in the heart of Carpathian garden (eseu)"
care osa fie cel mai mare jaf din istoria mondiala...din toate timpurile!!
aici pe pamant romanesc!!!
Aur: 1,5 gr/tona de minereu concentratie medie
Argint: 7-11 gr/tona de minereu
Germaniu: 20 gr/
Vanadiu: 2500 gr/tona (!!)
Titan: 1000 gr/tona
Nichel: 30 gr/tona
Crom: 50 gr/tona,
Cobalt: 30 gr/tona
Galiu: 300 gr/tona
Arsenic: 5000 (cinci mii) gr/
Bismut: 20 gr/tona,
Feldspat potasic,
Plecând de la estimarea de 200 milioane de tone a minereului de acolo se poate face evaluare a metalelor din zăcământ :
AUR (1,5g/tona minereu)............10.5 miliarde USD
ARGINT (10g/tona)...................1,3 mld. USD
GALIU (300g/tona).....................13 mld. USD
GERMANIU (20g/tona)..............5,2 mld.USD
CROM (50g/tona).......................6,5 mld. USD
VANADIU (2500g/tona)..............10 mld. USD
Co, Ti, Ni, Bi, As şi feldspat potasic...........minimum.. 5 mld. USD TOTAL............................ 51,5 mld. USD
Ori RMGC are licenţă numai pe aur şi argint. Facem afacerea secolului!
Adica (vorba bancului): "ramane cum ne-am inteles".
(sau pentru cine nu intelege: praful de pe toba" :P)
Aur: 1,5 gr/tona de minereu concentratie medie
Argint: 7-11 gr/tona de minereu
Germaniu: 20 gr/
Vanadiu: 2500 gr/tona (!!)
Titan: 1000 gr/tona
Nichel: 30 gr/tona
Crom: 50 gr/tona,
Cobalt: 30 gr/tona
Galiu: 300 gr/tona
Arsenic: 5000 (cinci mii) gr/
Bismut: 20 gr/tona,
Feldspat potasic,
La aşa o pleaşcă, cum naiba să nu arunci câteva sute de milioane când tu iei gratuit zeci de miliarde?!
Iar aia cu "luam peste jumatate din profituri" e minciuna sadea! In contractul de asociere nu scrie NIMIC despre "50%", nici in contractele ulterioare, nici in studiul de impact cel mai recent!
Nu cred ca e rentabil ptr. RMGC sa se apuce de o afacere in care pierd mai mult de jumatate din profit. Sigur, nu stim exact care vor fi profiturile companiei, nu stim cu cat isi vor plati muncitorii, la nivel european sau se va merge pe salarul minim pe economie, dar ptr. 150 de euro nu cred ca va merge nimeni sa lucreze in mina.
Deci, mai e de aflat, care e oferta salariala a RMGC.
Vrei tu neaparat sa crezi ca RMGC sint corecti... Baga-ti mintile in cap; aia nu ar spune nimic despre ce alte resurse sint acolo. Ei au popularizat studiul lor cu privire la aur si argint.
oricum sunt rare cazurile cand rezervele naturale aduc cat de cat beneficii tarii respective. aici se incadreaza doar puterile lumii -rusia china, sua in rest sunt cam in situatia noastra
doar nu vrem sa facem cumva vreo exceptie!! sunt cinic dar nu pot sa explic mai limpede.
mare lucru ar fi sa aduca avantaje si romaniei ar fi de fapt o minune.
vezi diamantele, petrolul, numai pace nu este in zonele respective.
conducerea romaniei pare ingenuncheata.. nu stiu daca din servilism sau sunt chiar tari
imi doresc ca macar in acesta privinta conducerea romaniei sa fie mai verticala. si valetii pot avea demnitate nationala
Chiar şi în Finlanda se va deschide o mina nouă la Pampalo care va folosi tehnologia flotării gravitationale şi nu cianuri sau acizi.
Intră aici şi vezi:că se poate :
http://www.endomines.fi/pdf/Endomines_MiningJournal_14_1_2011.pdf
• No cyanide or acid used
• No harmful material in tailings
• No Acid Mine Drainage (AMD)
• Target 100 % water recirculation
Deci mai rămân 2 exemple de mine în toată Europa care folosesc cianuri, însă în zone aflate dincolo de cercul polar şi în exploatari mult mai mici decat se intentioneaza la Rosia. ( unde se vor folosi 13000 tone cianura anual)
Noi de ce nu putem învăţa din greşelile altora?
De ce nu începem exploatarea acolo unde se poate merge pe filon, unde nu e nevoie de cianuri
Cati bani primest de la rmgc pentru fiecare comentariu?
Vad oricum, ca ati inceput sa invatati romaneste. Pe la inceputuri erati tare agramati
Pentru inceperea activitatilor miniere iti trebuie o autorizatie in termen de maxim 180 de zile de la intrarea in vigoare a licentei. Aceasta autorizatie nu poate fi eliberata in lipsa unui acord de mediu, obligatoriu conform noii legi. De la asa zisa acordare a licentei, sau, daca vreti, de la intrarea in vigoarea a noii legi, au trecut ani de zile.
Referitor la neretroactivitate, oamenii trebuie sa inteleaga ca legea de procedura este de imediata aplicare, se aplică pentru toate procesele în curs, pentru toate contractele existente, pentru toate situatiile juridice in curs de formare. Procesul de avizare a inceperii activității miniere nu este finalizat si, ca atare, se aplică legea in vigoare, nu cea abrogata. In baza carei legi au cerut ei acordul de mediu de la Ministerul Mediului? (intrebare retorica)
Iar "exploatarea in derulare" era a MinVest, nu a RMGC!
Oamenii nu "face", ci fac, pentru simplul motiv ca "e" mai multi
Se iau legile actuale europene care vizeaza astfel de proiecte.
Se oblica executantul sa respecte acele legi
Se semneaza contractul/sau nu.
Iar, daca e vb de opinia publica, atunci sa faca referendum cei din zona respectiva si sa decida.
Nu prea vad ce sens are ca unul din Tulcea sa decida in cazul RM sau al oricarui alt proiect local din Iasi sau Craiova!
Se aduna o multime de "nime-n' drum" care fac pe ecologistii (alde Cernea si acolitii) dar ei habar n-au despre ce este vorba.
Ca tanti Valeanu, sotia lui Antonescu, face de ani de zile lobby pt inceperea exploatarii de la RM, vad ca nu püomeneste niciun ecologist si niciun USLamist!
dar, deh...sa vina USL la putere, ca apoi o sa aiba aia grija.
O sa spuna ca din cauza "haosului" lasat de fosta putere, USL e obligata sa deschida acea exploatare!
So dintr-o data, maciucarii platiti vor iesi cu totii in strada sa salute decizia!
Ca-n Romania...nicaieri!
Ai dreptul la libera circulatie. Circula!
Proiectul de la Rosia Montana intereseaza toata tara, nu doar pe locuitorii din zona.
Ia citeste Constitutia Romaniei si vezi cui apartin resursele din subsol. Celor in a caror curte au fost descoperite sau Statului Roman?
Apoi, defineste Stat Roman
Dar, vezi matale, niciunul din cei care urla in strada nu vrea referendum national. Ei vor sa decida singuri pt ca, deh, isi spun "ecologisti"!
Cat despre libera circulatie, eu traiesc in Occident din 1986! (asta asa, ca fapt divers, sa-ti satisfac o oarecare "curiozitate" infantila)
Dar de pe pozitii egale, astfel incat oamenii sa fie bine informati.
Cand spun pozitii egale, ma refer la egalitatea aparitiilor in public, mass-media,... ale ambelor tabere PRO si CONTRA
Ca fapt divers (nu stiu unde ai vazut curiozitatea mea in post-ul anterior), daca tot traiesti in Occident de atata timp (Canada oare?), ce te roade atat de aurul de la Rosia Montana
ARE sens ca unul din Tulcea sa decida! Pentru ca, dupa accidentul de la Baia Mare, orasele de pe Dunare au avut INTERDICTIE la apa, cate 5 zile, daca nu chiar mai mult! Cu alte cuvinte, NU AU AVUT APA POTABILA!!! Lucru demonstrabil, pentru ca eu inca mai AM analizele - si comunicatele de presa de atunci!
Unda de poluare s-a intins pana aproape de Delta!
Campion al spagii E !
(Parafraza la URSS acmpion al pacii e !)
dar nu trebuie sa ramanem la stadiul de afirmatii, ci sa trecem la fapte!
cine ar trebui sa se sezizeze si sa declare nula licenta actuala de exploatare?
Io zic sa ne dea un semn si noua din mila mariilor lor si sa faca tate astea INAINTE de minerit. Sa le faca pe tate si sa le exploateze profitabil vreme de 20 de ani, sa vedem si noi cum se face, dupa care pot sa se-apuce si de minerit, ca ne vor fi convins ca stiu ce fac.
No, nu-i binie ashe???
"Reprezentantii companiei mai spun ca modificarea perimetrului minier este o actiune perfect legală,"
Adica, imi iau aviz de exploatare la mine in batatura (in Brasov, unde locuiesc), apoi mut perimetrul la Mamaia, in fata la Perla, ca e legal.
"Licenta era, insa, pentru mina veche, exploatata de Minvest (statul roman) si inchisa in 2006. Pentru noul proiect minier pe care il promoveaza RMGC, perimetrul a fost modificat de cateva ori, astfel ca toate operaţiile de explorare, cercetare arheologica, descarcari de sarcina arheologica, certificat de urbanism etc. se bazeaza pe un perimetru ilegal. Logic, asta inseamna ca pentru noul proiect nu exista licenta de exploatare"
Poate ar trebui ca acest text sa le fie tradus celor de la rmgc intr-o limba pe care o inteleg. Se pare ca limba romana le e straina.
Nu v-ar mai suporta pamantul.
Un mare BRAVO Doamnei Macovei (unul dintre putinii politicieni de la putere care merita respect)
Asa ca sa isi ia RMGC ce a mai rapas la cetate - si dupa aia sa-si stranga bulendrele!!!
nu opreste nimeni guvernul vostru sa vina cu solutii
in loc de cimilituri
Cu moralitatea stăm la pământ, însă.
Subsolul geme de bogății, contractul este sofocat în clauze secrete.
La vedere va rămâne doar imensa rană deschisă în pămîntul moților !
Mult mai târziu vor supura verzui bubele nepoților de moți.
Noi, Voi, RMGC, nu vom mai fi să le auzim gemetele de durere.
"Daca chiar trebuie sa exploatam aurul de la Rosia Montana, sa o facem spre beneficiul Romaniei, adica a fiecarui cetaten roman si cu mijloace care nu pun in pericol sanatatea noastra si a celor care vin dupa noi. Deci: fara cianuri si statul roman sa fie cel care exploateaza aurul de la Rosia Montana, iar cetatenii sa primeasca anual divindende din exploatarea aurului (asa cum procedeaza Norvegia cu exploatarea petrolului de catre stat)", cere vicepresedintele PDL guvernului condus de premierul Emil Boc.
(Dă-le, Doamne, politicienilor noștri mintea cea de pa urmă!)
2. În al doilea rând, nimeni nu vorbește despre faptul că:
•O mică companie canadiană, cu bilanţul gol, a devenit o afacere de aproape 2,6 miliarde de dolari, după ce a listat pe bursă resursele noastre de aur de la Roşia Montană
•Primele zile ale afacerii explică modul în care investitorii au preluat gratis controlul asupra zăcămintelor şi le-au folosit apoi pe bursă ca să facă rost de bani.
•Banii făcuţi pe bursă au fost trimişi apoi în România sub formă de împrumuturi cu dobândă.
•Personaje - cheie din povestea aurului recunosc astăzi, în premieră, neregulile afacerii, în care mari fonduri de investiţii şi investitori mărunţi şi-au plasat banii în ultimii paisprezece ani.
Detalii, aici: https://crji.org/articole.php?id=4190
Art. 45. -
(1) Redeventa miniera cuvenita bugetului de stat se stabileste la o cota procentuala din valoarea productiei miniere, dupa cum urmeaza:
a) o cota de 2% pentru carbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu si roci aluminifere, de metale nobile, radioactive, pamanturi rare si disperse, pietre pretioase si semipretioase, produse reziduale miniere, roci bituminoase, ape terapeutice, ape termominerale, ape geotermale si gazele care le insotesc, gaze necombustibile, namoluri si turbe terapeutice;
http://www.youtube.com/watch?v=sYNAzA2VBiE