Doua ziare rusesti, Kommersant si RBK Daily, au discutat cu analisti ai pietei energetice despre informatia lansata miercuri de ziarul Bursa privind o eventuala preluare a Petrom de catre o companie rusa. Analistii rusi cred insa ca Gazprom nu poate fi interesat de compania romaneasca.

Contactata de Kommersant, Gazprom neft (filiala Gazprom dedicat industriei petroliere) a declarat ca nici ea, nici filiala ei din Serbia, NIS, nu este in tratative privind preluarea a 51% din actiunile OMV Petrom, iar compania - mama Gazprom a refuzat orice comentarii.

Surse din interiorul companiei afirma insa ca Gazprom nu este interesat de actiunile OMV Petrom, pentru ca "inainte de toate, este vorba despre o companie petroliera", in timp ce Gazprom se concentreaza mai ales pe gazele naturale.

Nici OMV Petrom nu a oferit vreun raspuns.

Expertul Vitali Kriuko, de la firma de consultanta IFD-Kapital, constata, printre altele, ca pe fondul zvonurilor privind preluarea OMV Petrol actiunile companiei au crescut de la inceputul anului cu 25%, pentru ca miercuri sa inregistreze un avans de 4%.

Analistul nu crede insa in speculatiile privind o posibila achizitie de catre Gazprom sau Gazprom neft. In primul rand, explica expertul, productia grupului din Romania scade: 63 milioane barili in 2010 fata de 66 cu un an inainte, in timp ce prelucrarea petrolului a devenit nerentabila in intreaga Europa. Spre exemplu, Petroplus, care detine cinci rafinarii in Europa, a fost nevoita sa inchida trei unitati in Elvetia, Franta si Belgia, dupa ce i-a fost refuzata acordarea unui credit de 1 miliard de dolari.

De unul dintre combinatele Petroplus din Germania s-a aratat interesat Rosneft, dar Kriukov crede ca, "deocamta, in Europa exista un excedent de capacitati de prelucrare a petrolului, iar rentabilitatea ei este scazuta. Ca atare, nu are sens sa cumperi". In schimb, afirma expertul, partea rusa poate fi interesata de reteaua de benzinarii a OMV Petrom.

Denis Borisov de la Nomos-bank nu crede ca Gazprom ar putea fi interesat de activitatile din domeniul gazelor naturale ale OMV Petrom.