Manifestatiile care au avut loc recent la Barlad impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist au starnit reactii din partea reprezentantilor companiei americane Chevron. Tom Holst Country Manager Chevron pentru Romania sustine ca dupa ce vor fi prezentate datele exacte in urma cercetarilor, "romanii vor intelege ca gazele naturale provenite din sisturi reprezinta o sursa curata de energie". Tom Holst mai spune ca vor trece multi ani pana cand se va sti cu adevarat care este valoarea zacamintelor de gaze de sist.

"Intelegem ingrijorarile legate de productia de gaze naturale din sisturi in Romania si credem ca dupa ce Chevron va prezenta datele exacte rezultate in urma cercetarilor, romanii vor intelege ca gazele naturale provenite din sisturi reprezinta o sursa curata de energie si ca pot fi produse cu responsabilitate si in siguranta", a declarat Tom Holst. "Romania produce gaze naturale si petrol de multi ani. Aceleasi tehnici, perfectionate de peste 100 de ani in exploatarea clasica, vor fi folosite pentru a se determina daca tara poate reduce substantial importurile de gaze naturale. Compania Chevron este hotarata sa creeze locuri de munca pentru romani, sa genereze venituri pentru stat, sa protejeze mediul inconjurator si sa ajute comunitatile locale unde opereaza", a mai spus Holst.

Potrivit acestuia, multe dintre guvernele din intreaga lume, inclusiv cel din Romania, si-au exprimat interesul pentru explorarea de gaze naturale, cu conditia ca acest proces sa poata fi realizat in siguranta si cu responsabilitate. "Compania Chevron este pregatita sa ajute Romania sa descopere noi resurse de energie, cu potential semnificativ, la nivel national", a precizat Holst.

"Ca sa fiu foarte clar, pana acum nu a avut loc niciun fel de forare de explorare si va trebui sa mai treaca cativa ani pana vom sti cu adevarat care este valoarea acestei oportunitati", a mai spus reprezentantul Chevron.