Carte de vizita Titov Buzescu
Este vicepresedintele Diviziei de Retail a Grupului Rompetrol, avand ca principala atributie coordonarea activitatilor de distributie si de vanzare de carburanti in tarile in care Grupul Rompetrol opereaza statii de alimentare (Romania, Bulgaria, Georgia, Republica Moldova, Spania si Franta).
Inainte de a veni la Rompetrol, Titov Buzescu a ocupat timp de 13 ani diferite pozitii manageriale in cadrul Coca Cola HBC Romania, ultima pozitie fiind Director Comercial.
Inainte de aceasta, timp de 3 ani, a fost Maintenance Manager la Complexul Petrochimic GCCI Libya si 2 ani inginer stagiar la Oltchim Ramnicu Valcea.
Titov Buzescu este absolvent al Institutului Politehnic Bucuresti, fiind licentiat in inginerie electroenergetica.
Nota redactiei:
- Intalnirea s-a incheiat
- Cele mai bune intrebari ale cititorilor se vor regasi intr-un interviu realizat de Cristian Pantazi.
Cred ca intrebarea care intereseaza pe cei mai multi din noi, micii investitori, este legata de evolutia pretului carburantilor. Ne puteti spune cum anticipati aceasta evolutie pina la finalul anului si care sint elemtnele de care tineti seama in stabilirea pretului?
multumesc
la 14 martie 2012, pretul la pompa al unui litru Diesel Efix la statiile Romptrol 5,97 lei. Din care: TVA - 1,16 lei, acciza - 1,37 lei, cotatia international - 2,98 lei, si adaosul comercial al Rompetrol - 0,47 lei.
Daca cineva ar putea substitui Rompetrol sa faca toate serviciile la zero cost, costul litrului Diesel Efix ar fi 5,5 lei.
Ce vrea sa spuna asta? Ca elementele care duc la variatii de pretui pe piata interna nu sunt sub controlul companiei, gen cotatii, nivelul de taxe si impozite, rata de schimb.
2. Previziunile noastre sint ca pe parcursul acestui an variatiile de pret se vor mentine in jurul valorii actuale.
Nici o interventie nu poate deregla pe termen mediu si lung cererea si oferta. Rezervele de stat sint in general limitate (in Franta reprezinta circa 28% din consumul anual), si pe masura ce o parte din rezerva e eliberata trebuie innoita. As asemana-o cu o interventie a bancilor centrale pe piata valutara: cu efecte pe termen scurt, dar si efecte secundare - in functie de interventia unei banci centrale, fie pling importatorii, fie exportatorii. De aceea, interventia pe piata produselor petroliere poate avea efecte scundare. In speta, oricum in Europa exista supracapacitate de rafinare, multe rafinarii sint inchise sau pe cale de inchidere, o interventie care ar dezechilibra si mai mult cererea si oferta ar putea avea efecte nedorite asupra segmentului de rafinare si marketing, dar este o solutie punctuala, in nici un caz una de durata..
Tinand cont ca s-a facut conversia anul trecut, cu Romania in UE, as dori sa va intreb daca aceasta operatiune a fost notificata Comisiei Europene ca ajutor de stat?
Practic prin aceasta operatiune statul a renuntat la niste bani pentru ca daca isi vinde acum actiunile incaseaza mult mai putin decat datorita din momentul privatizarii. Conform legislatiei UE acesta este ajutor de stat si trebuie notificat.
Revenind la speta noastra, foarte putina lume stie ca in 2003-2010 Romeptrol aplatit 250 milioane dolari dobinzi, in august 2010 a mai platit inca 70 de milioane dolari din imprumutul principal, restul fiind trabformate in actiuni.
Valoarea unei actiuni este reglata de piata.
Daca da, care sunt tehnologiile avute in vedere (pe baza de gaze naturale, eolian, solar etc.)?
recent am fost in Tbilisi capitala Gerogiei si cu surprindere (placuta) am vazut un numar mare de statii Rompetrol. Tot cu surpindere am vazut ca preturile la benzina si motorina se situeaza la pompa in jurul 1 euro/litru. In tara preturile sunt un pic mai mari de 1euro/litru.
Puteti explica de ce este diferenta asta la pret?
Multumesc. B. Braguta
Am cateva intrebari legate de compania Rompetrol si de produsele acesteia, si anume:
1) Care este diferenta de cost de productie intre Rompetrol si Petrom, din informatiile despre concurenta pe care le aveti?
2) Care sunt sursele de petrol cele mai apropiate de Romania ale Rompetrol?
3) Care este politica de asigurare a calitatii produselor Rompetrol (ma refer in special la motorina si benzina)?
4) Unde se mai rafineaza petrol de catre Rompetrol in afara de Petromidia?
5) Ce alte companii petroliere (ma refer la cele cu statii de distributie carburanti) se aprovizioneaza de la rafinariile Rompetrol?
Multumesc
2. Kazahstan
3. Compania Rompetrol Quality Control este responsabila de calitatea produselor pornind de la productie, pe tot lantul de distributie.
4. Nicaieri
5. In primul rind, avem benzinarii independeti. In anumite situatii, cind sint revizii programate, ii avem clienti si pe Petrom, Mol, Agip. In situatii similare, si noi cumparam de la ei.
Totul este perfect: preturile cresc, companiile petroliere se imbogatesc,statul incaseaza accize tot mai mari, prostii de noi platim tot mai mult.
Unica sursa de petrol pentru Rompetrol este Kazahstan, nu dispunem de capacitati de extractie in Romania.
1. ati discutat vreodata cu autoritatile despre posibile masuri/solutii de reducere a preturilor? cum se formeaza pretul in pietele in care activati?
2. care sunt marjele de profit pt carburantii comercializati in Romania, cat profit ati inregistrat in perioada 2009-2011?
3. in 2009, pretul benzinei era de 3 lei, iar acum a ajuns la 6. care sunt motivele cresterii?
4. care este impactul dolarului in formare pretului? recent, dl. Mugur Isarescu spunea ca evolutia acestuia nu are niciun impact major.
In alta ordine de idei, stiti care este puterea de cumparare a romanilor?Care sunt sugetiile dvs de crestere a acestora?
Cu stima si astept cu mare interes raspunsurile dvs.
2. In perioada 2009-2011 am inregistrat pierderi de nivelul sutelor de milioane de dolari. Vizavi de marjele de profit am raspuns mai devreme.
3, In Q1 2010, pentru un litru Efix Diesel, pretul la pompa era 4,1 lei. TVA era 0,7 lei, acciza - 1,2 lei, cotatia 1,6 lei, adaosul comercial - 0,6 lei, la un cors al dolarului 2,98.
Acum, pe 14 martie, pretul e 5,97 lei, TVA e 1,16 lei, acciza - 1,37 lei, cotatia - 2,98, adaosul comercial Rompetrol - 0,47, la un curs de 3,32 lei pe un dolar.
Deci pe parcurusul ultimilor 2 ani am scazut marja de la 0,6 lei la 0,47 lei, prima fiind calculata la un curs al dolarului de 2,98, iar acum la curs de 3,32. Usor de analizat de unde vine cresterea.
4. Vezi punctul anterior.
La 1.07.2007, produsul Efix benzina (care a ramas sa se comercializeze si dupa 1 ianuarie 2009) costa 3,47 lei/litru, cel care a fost retras costa 3.48 lei/litru. Aceasi situatie la 1.1.2007: 3,67 vs. 3,68.
Consideram amenda primitra ca total nefondata. In afara impactului financiar al acestei amenzi sintem preocupati mai mult de imaginea companiei in fata consumatorului, valoarea amenzii fiind secundara.
De ce sponsorizati SMURD ? Vreti sa va spalati imaginea cu preturile astea mari ?
Multumesc,
Marinela Popa
Ne puteti spune ce licente de explorare si de exploatare active are in acest moment Rompetrol in Romania? Si care sint previziunile dvs? (Atit petrol, cit si gaze)
2. Cum va explicati protestele masive impotriva licentelor de explorare primite de Chevron?
2. As prefera sa discut cazul general. Exploatarea de sist in articolele de specialitate are si sustinatori, si contestatari. Printre cei care contesta sint subliniate infestarea pinzei freatice sau posibilele modificari tectonice. Este invocat faptul ca astfel de exploatri nu se fac in zonele dens populate. Mai mult nu as putea spune, nefiind aria mea de expertiza. Probabil ca exista si tehnologii care pot evita aceste neajunsuri.
2. Ce planuri de extindere aveti pe benzinarii in Romania + strainatate?
multumesc
2. In Romania speram sa obtinem toate aprobarile necesare si sa construim 4-5 statii. In Bulgaria sintem in discutii avansate pentru un aprteneriat care ne-ar creste reteaua cu aproximativ 30 de statii in acest an. In Moldova sintem in discutii avansate cu un partener local care ar duce la cresterea retelei cu 15-20 de statii. In ucraina vrem sa ne dezvotlam pe partea de retail, momentan nu pot da o cifra. recent am deschis o companie inregistrata in Turcia, unde in viitorul aproapiat vrem sa ne dezvoltam pe partea de retail.
Tot pe retail nbu e de neglijat joint-venture-ul cu Total pentru construirea si exploatarea unui terminal petrolier in Port La Nouvelle, investitie cifrata la aprox 35 milioane dolari.
In afar de investitiile in extinderea retelei bineinteles ca sint ibvestitii directionate catre calitate, sanatate, paza si preveenirea incendiilor, mediu.
Dna Mariana Gheorghe spunea tot intr-un interviu pentru hotnews ca unul din elementele care definesc pretul combustibilului e dat de derivativele financiare, care sunt determinate si de evenimente geo-politice care fac ca cererea si oferta sa fie mai volatile. La ce evolutie pentru 2012 va asteptati din acest punct de vedere?
multumesc
In ultimele saptamini au fost tot mai multe semnale ca diferendul privind conversia datoriei Rompetrol catre stat in actiuni s-ar putea rezolva amiabil. Puteti elabora pe aceasta tema?
2. Cum previzionati evolutia pina la finalul anului?
2. Stiti ca GAZPROM, desi este cel mai mare producator de gaz a intrat tare si pe piata LNG achizitionand gaze lichefiate si investind in statii si chiar nave ?
Am senzatia ca dorim sa ramanem tributari in permanenta de rusi !!!
Marginile de rafinare, daca luam ca baza anul 2005-2006, in 2009-2011, au scazut de 6-7 ori, ajungind la un dolar/.baril. Daca am cita agentii internationale, vedem ca Reuters estimeaza ca 20-25 rafinarii din cele 115 din Europa s-ar putea inchide. Un prim exemplu este al celui mai mare rafinor independent din Europa, Petroplus din Elvetia, capacitate 30 milioane tone pe an, a intrat in insolventa.
Nici SUA nu sint ferite, compania Hovensa avea o capacitate de 16 milioane tone/.an, acum e folosita ca depozit petrolier.
Nu este o problema a Petromidia, este o problema pe plan global.
Am citit ca Rompetrol va sa dezvolta la Franta. Intrebare mea e: la toata Franta sau doar sud de Franta? Sub steaga Dyneff sau Rompetrol? Prevedeti Dvs angajari?
Multumesc si scuzati ma pentru limba romana mea care nu e foarte bine.
Legat de angajari, vedeti raspunsul de mai sus la o intrebare similara.