Japonia va ramane temporar fara energie nucleara, incepand de sambata, cand ultimul sau reactor nuclear in functiune va fi oprit pentru mentenanta, scrie AFP. Operatorii de energie electrica solicita repornirea reactoarelor, afirmand ca, in caz contrar, nu vor putea evita penuria de curent electric in perioada verii.

Un singur reactor din cele 50 ale Japoniei mai functioneaza in prezent - cel al centralei din Hokkaido - dar acesta urmeaza sa fie oprit pentru o operatiune de intretinere de rutina.

Bara de control a reactorului 3 va fi actionata sambata, in jurul orei locale 17,00 (08,00 GMT) pentru o extinctie completa prevazuta in cursul serii, a precizat un purtator de cuvant al companiei Hokkaido Electric Power Co.

Lucrarile de mentenanta ar urma sa dureze circa 70 de zile, dupa care reactorul ar trebui repornit.

Dar aceasta ipoteza este foarte nesigura. Niciunul dintre reactoarele oprite pentru inspectie dupa dezastrul centralei din Fukushima, cand patru dintre cele sase reactoare au fost devastate de seismul si tsunamiul din 11 martie 2011, nu a mai fost pornit.

Inainte de accident, Japonia dispunea de o productie nucleara care asigura 25 - 30% din consum.

Unitatile oprite nu au putut fi repornite din cauza noilor conditii de securitate impuse.

Companiile regionale de electricitate fac presiuni asupra autoritatilor si a publicului pentru a forta repornirea reactoarelor, argumentand prin riscul unei penurii de electricitate in perioada marilor calduri din timpul verii.

Seful Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Angel Gurria, a cerut Japoniei sa reporneasca reactoarele, a caror securitate ar fi confirmata, potrivit acestuia.

"Trebuie sa aveti suficienta energie pentru a alimenta gospodariile, intreprinderile si infrastructura, este o conditie a politicii de crestere economica", a sustinut el.

Guvernul premierului Yoshihiko Noda afirma ca doua reactoare ale centralei Oi (vest) corespund exigentelor de securitate si ar putea fi repornite, dar opozitia publicului fata de energia nucleara s-a intensificat si autoritatile regionale sunt reticente.

Proteste anti-nucleare sunt programate sambata in Japonia, cu ocazia Zilei copiilor.