Ministrul desemnat al Economiei, Daniel Chitoiu, a afirmat in cadrul audierilor din Parlament ca in 10 zile va negocia contractele bilaterale incheiate de Hidroelectrica. "Voi da mandat unei comisii din cadrul Hidroelectrica si aceasta va avea date exacte de renegociere a acestor contracte in privinta pretului, cantitatilor si duratei", a spus Chitoiu. Fostul ministru al Economiei, Lucian Bode, a afirmat ca spera ca statul roman sa fie castigator in urma acestor renegocieri. Insa daca nu va fi "castigator", va avea o pozitie publica la expirarea celor 10 zile.

"Avand in vedere pozitia publica asumata de ministrul desemnat si faptul ca in 10 zile s-a angajat in fata partenerilor externi ca va prezenta un punct de vedere asumat de noul Guvern, in acest moment nu pot face alte comentarii (n.red. despre stadiul negocierilor cu baietii destepti). Dar, va asigur ca voi avea o pozitie publica dupa expirarea celor 10 zile, in conditiile in care, in urma acestor negocieri, castigator nu va fi statul roman", a spus Bode.

Acesta a precizat ca pana acum au avut loc doua runde de negocieri. "Dupa ce in decembrie 2011- februarie 2012, nefiind multumit de rezultatul negocierilor, am decis reluarea acestui proces, care trebuia sa fie finalizat in aprilie", a spus Bode.

"Mandatul Consiliului de Administratie al Hidroelectrica viza reducerea cantitatii de energie contractate, reducerea duratei acestor contracte si cresterea pretului la care este furnizata energia prin cele zece contracte bilaterale la un pret corect pentru Romania, aproape de cel la care se vinde energie pe piata libera in acest moment. Am comunicat partenerilor nostri externi, Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana ca, pana la finalizarea misiunii, vom face public rezultatul acestor negocieri. In mandate aveau, printre altele, stipulat si faptul ca aceste contracte trebuie sa fie facute publice si aveau clauza de forta majora pe care Hidroelectrica o poate invoca in conditii de hidraulicitate scazuta. Toate aceste elemente, intregul mandat, a fost dat echipei de negociere intr-o consultare cu reprezentantii Ministerului Justitiei. Pe de o parte au fost elemente de natura tehnico-economice impuse de noi si de natura juridica impuse de Ministerul Justitiei", a mai spus Bode.

Acesta a mai precizat ca spera ca viitoarele renegocieri sa sa tina cont de declansarea investigatiilor de catre Comisia Europeana sau Consiliul Concurentei.