E.ON a investit in Romania circa 330 milioane lei in 2011 iar pentru 2012 bugetul de investitii se ridica la circa 350 milioane lei, a declarat Frank Hajdinjak, CEO al E.ON Romania. Potrivit acestuia, E.ON intentioneaza sa deschida un Centru de Servicii Business la Cluj-Napoca care va furniza in special servicii de contabilitate pentru toate companiile Grupului E.ON si ar urma sa conduca la crearea a circa 600 de noi locuri de munca. De asemenea, va investi in proiecte de modernizare a infrastructurii de distributie a gazelor in Cluj Napoca si in 7 statii de reglare-masurare in Iasi. In ceea ce priveste termocentrala de Braila, o decizie finala va fi luata in 2013.

Luna trecuta, Braila Power SA, compania de proiect a viitoarei centrale pe carbune, a finalizat toate procedurile de inregistrare la Registrul Comertului. Proiectul, care urmeaza sa fie realizat de un consortiu din care mai fac parte Enel si Termoelectrica, reprezinta o investitie de 1,4 miliarde de euro. In perioada urmatoare, societatea de proiect va realiza o actualizare a studiului de fezabilitate si a raportului de evaluare. De asemenea, va face demersuri pentru obtinerea tuturor licentelor, permiselor si autorizatiilor necesare investitiei si va incepe negocierile pe marginea principalelor contracte de executie si de achizitie de echipamente.

Investitiile de anul trecut au vizat, in special, reabilitarea retelelor de distributie a gazelor naturale si energiei electrice in 20 de judete din nordul si nord-estul tarii, dar si extinderea acestora in zonele fara acoperire.

In privinta investitiilor viitoare, E.ON Romania intentioneaza ca pe parcursul a trei ani, incepand cu 2012, sa modernizeze 160 de kilometri de retea de distributie a gazelor in Cluj Napoca. Valoarea totala a investitiilor este de circa 90 milioane de lei, cea mai mare parte din fonduri proprii.

De asemenea, la Iasi si in zona metropolitana vor fi instalate sapte statii de reglare masurare, sase prin integrarea in sistemul SCADA, iar reteaua de gaze naturale va fi modernizata pe o lungime de un kilometru si extinsa cu 4,5 kilometri printr-un proiect cu finantat partial din Fondul European de Dezvoltare Regionala. Valoarea totala a proiectului este de 7,83 milioane de lei, din care 2,63 milioane de lei sunt fonduri europene.

In infrastructura de electricitate sunt programate investitii de 156 milioane de lei.

Cifra de afaceri consolidata a grupului E.ON in Romania a fost in anul 2011 de 4,33 miliarde lei, un nivel apropiat de cel inregistrat in anul 2010. Volumele de gaze naturale si electricitate comercializate anul trecut au depasit 30 TWh, in usoara crestere fata de 2010.