Agentia Internationala a Energiei (AIE) a propus, marti, un set de "reguli de aur" care sa stimuleze exploatarea zacamintelor de gaze de sist limitand, in acelasi timp, impactul asupra mediului, informeaza AFP. Scopul regulamentului este de a tripla productia de hidrocarburi controversate in urmatoarele doua decenii.

In 2011, AIE a prezis "o era de aur a gazelor" in urmatoarele decenii, insa aceasta nu va deveni realitate fara exploatarea intensiva a resurselor de gaze neconventionale, a avertizat AIE intr-un nou raport lansat marti la Londra.

Cu toate acestea, viitorul gazelor neconventionale, nume ce se refera cu precadere la gazele de sist, "este departe de a fi sigur", in principal din cauza "opozitiei societatii civile si a preocuparii pentru mediul inconjurator asociate exploatarii lor", arata Agentia Internationala a Energiei.

Tehnica utilizata in prezent pentru extractia gazelor de sist este "fractionarea" rocii in profunzime prin injectarea unui amestec de apa si substante chimice, un procedeu controversat, comun in SUA, insa interzis in Franta. Tehnica fractionarii hidraulice este considerata drept posibila cauza a unor cutremure de mica intensitate.

Cu toate acestea, conform AIE, prin adoptarea unui set de "reguli de aur", exploatarea gazelor de sist ar putea deveni acceptabila pentru populatie si mai putin periculoasa pentru mediu. Astfel, s-ar "deschide calea pentru exloatarea la scara larga" a acestui tip de depozite.

Printre regulile propuse de AIE se numara:

  • "Transparenta deplina" din partea producatorilor;
  • Selectionarea atenta a zonele de foraj pentru a "reduce la minimum riscul de cutremure";
  • "Un nou design al puturilor" care sa previna scurgerea de substante toxice in reteaua subterana de apa.

Potrivit scenariului ideal prezentat de AIE, exploatarea globala de gaze neconventionale ar trebui sa creasca mai mult de trei ori pana in 2035. Scaderea preturilor ar avea drept consecinta o crestere a cererii (+50% intre 2010 si 2035).

In aceste conditii, gazul va acoperi 25% din necesarul de energie al planetei, depasind carbunele ca a doua sursa de energie, dupa petrol.

In cazul in care exploatarea gazelor neconventionale ar fi impiedicata, din cauza opozitiei publicului, procentul de gaze in consumul mondial de energie va stagna "cu mult in urma carbunelui" - cu emisii mai mari de CO2 la nivel global - sustine AIE.