Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Noua lege a energiei a trecut de Parlament. Ministrul Economiei: Pot sa va garantez ca pana la sfarsitul anului nu vor mai exista contracte cu "baieti destepti" in energie

Camera Deputatilor a adoptat, in calitate de for decizional, proiectul noii Legi a energiei electrice si a gazelor naturale. Prezent la dezbateri, ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat ca pana la sfarsitul anului, piata energiei va fi una concurentiala. "Pot sa va asigur ca pana la sfarsitul acestui an va exista o piata concurentiala, nu vor mai exista contracte bilaterale cu baieti destepti", a spus ministrul Economiei. Proiectul legii prevede liberalizarea totala a pietei energiei incepand chiar din acest an. Daniel Chitoiu a mai spus ca in privinta anularii contractelor existente, nu poate spune "modalitatea si rezultatul negocierilor", insa rezultatul il vom vedea in perioada urmatoare. Legat de liberalizarea pietei, ministrul Economiei mai spune ca majorarile de preturi, trimestriale sau semestriale "sunt destul de rezonabile astfel incat sa nu aiba influente majore asupra consumatorilor finali si veniturilor populatiei". In ceea ce priveste liberalizarea, graficele de deschidere treptata a pietei energei electrice si gazelor naturale nu vor fi introduse in textul legii ca anexe. Acestea vor fi aprobate prin HG la propunerea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei. Pana in prezent, aceste grafice au primit acordul de principiu al Guvernului prin doua memorandumuri, unul pe energia electrica si celalalt pe gazele naturale. Liberalizarea se va face treptat incepand din 2012 pana in 2018.

Consiliul Directorilor Executivi al Bancii Mondiale a aprobat acordarea unui imprumut in valoare de 1 miliard de euro Romaniei

Consiliul Directorilor Executivi al Bancii Mondiale a aprobat acordarea unui imprumut in valoare de 1 miliard de euro catre statul roman, pentru politici de dezvoltare cu optiune de amanare a tragerii, a informat Ministerul Finantelor, intr-un comunicat. "Imprumutul este considerat de autoritatile romane ca un instrument de protejare a finantelor publice impotriva unor socuri externe neprevazute si vine in completarea asistentei financiare de tip preventiv acordata pe perioada 2011 - 2013 de catre FMI si UE (in cadrul facilitatii de finantare a balantei de plati)", se mai arata in document. Pe de alta parte, Bloomberg precizeaza ca acordul de imprumut in valoare de un miliard de euro al Romaniei cu Banca Mondiala vine pe fondul crizei datoriilor suverane din Europa, care poate conduce la o crestere a costurilor de finantare pentru stat. "Ar trebui sa fie asteptata o crestere a costurilor de imprumut ale Romaniei pentru ca exista un grad ridicat de incertitudine", a precizat directorul Bancii Mondiale pentru Romania. Romania ar putea sa acceseze banii in cazul inrautatirii conditiilor externe sau a crizei datoriilor, a adaugat acesta.

Nokia renunta la inca 10.000 de angajati si vinde producatorul de telefoane de lux Vertu

Nokia a anuntat ca pana la finalul anului 2013 va renunta la inca 10.000 de angajati, decizie care duce la peste 40.000 reducerea efectivelor din momentul venirii noului sef al companiei, in toamna lui 2010. Finlandezii au anuntat si vanzarea catre un fond de investitii a diviziei Vertu, care produce telefoane de lux, cu bijuterii, ce ajung sa coste zeci de mii de dolari. Nokia spune ca pentru trimestrul in curs estimeaza pierderi peste asteptari si adauga ca este nevoie ca efectivele grupului sa fie reduse cu 10.000 de persoane pana la final de 2013, costurile acestor restructurari fiind estimate la un miliard de dolari. In ceea ce priveste vanzarea Vertu, presa scrie ca tranzactia s-ar situa in jurul sumei de 200 milioane euro. Vertu a fost infiintata in 1998 pentru a profita de cererea venita din pietele asiatice si arabe, iar vanzarile anuale ale diviziei se situeaza undeva la 200 - 300 milioane euro.