Activitatea Ministerului Economiei: Multe tinte ratate in acordul cu FMI​

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 3 iulie 2012, 11:55 Economie | Energie


​Respectarea obligatiilor asumate prin scrisoarea de intentie catre FMI s-a dovedit a fi o misiune foarte dificila pentru Ministerul Economiei. Pentru multe  actiuni cuprinse in scrisoare a fost deja depasit termenul. De exemplu, ar fi trebuit ca pana la finele lunii iunie sa fie introdus management privat la   Oltchim, Hidroelectrica şi Electrica Furnizare. Insa, in loc de numirea unor manageri privati, Hidroelectrica s-a ales cu intrarea in insolventa, iar Oltchim  a intrat in administrare speciala. Nici la capitolul privatizari nu este mai buna situatia avand in vedere ca Transgaz ar fi trebuit sa se listeze pana la  sfarsitul lunii iunie. De asemenea, listarea Hidroelectrica ar putea fi compromisa chiar daca este un criteriu structural de referinţă de îndeplinit.

Potrivit scrisorii, oferta publică pentru acţiunile Romgaz şi Hidroelectrica va constitui criteriu structural de referinţă de îndeplinit până la mijlocul  lunii octombrie 2012. Adica, este o conditie obligatorie de indeplinit. Cu toate acestea, Hidroelectrica a fost bagata in insolventa si este foarte greu de  crezut ca va fi pregatita pentru listarea pe bursa pana la mijlocul lunii octombrie. Administratorul judiciar a declarat recent pentru HotNews ca procesul de  reorganizare a companiei ar putea dura pana la un an.
 • "Ne propunem acum să organizăm oferte publice pentru Transgaz (15%) până la finele lunii iunie 2012, Romgaz (15%) până la mijlocul lunii septembrie 2012, şi  Hidroelectrica (10% prin majorare de capital) până la mijlocul lunii octombrie 2012 şi vom urgenta pregătirile pentru vânzarea acţiunilor Nuclearelectrica  (10% prin majorare de capital) până la finele anului 2012. Pentru a accelera aceste reforme, am decis ca în anul 2012 să ne concentrăm eforturile pe vânzarea  de acţiuni la Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz şi Tranzgaz (pentru companiile din portofoliul Ministerului Economiei)", se mai arata in documentul  transmis FMI.

Chiar si premierul Victor Ponta recunostea recent ca nu sunt respectate unele termene convenite cu FMI. Ponta a gasit si o scuza pentru acest lucru:  conflictul cu presedintele Traian Basescu. "Există un puternic conflict la nivel politic între mine şi preşedinte, pentru că venim din partide diferite, şi  există şi un conflict personal pentru că bătălia se dă cu toate armele", a spus Ponta.

 • "Cu o singură excepţie notabilă, a vânzării unui pachet de 15% din acţiunile Transelectrica în luna martie, programul de privatizare continuă să înregistreze  întârzieri semnificative. După selectarea unui ofertant câştigător pentru privatizarea integrală a Cuprumin, nu s-a reuşit semnarea contractului de achiziţie  în timpul prevăzut de lege. Vânzarea acţiunilor Oltchim rămase în proprietatea statului a fost amânată până în luna septembrie a anului 2012 datorită unor probleme tehnice", se precizeaza in scrisoarea de intentie.

O alta conditie care nu a fost indeplinita deocamdata este crearea noul producător de energie Hunedoara prin fuzionarea centralelor Paroşeni şi Mintia şi a  celor patru mine viabile ale CNH (privatizare majoritară). Acesta trebuia infiintat pana in luna iulie. Singurul complex creat este Oltenia care a fost  inregistrat la sfarsitul lunii mai, prin fuziunea complexurilor Craiova, Turceni, Rovinari si SN Lignitul Oltenia.

Privatizari care trebuie facute pana in prima parte a anului 2013


 • Privatizarea majoritară a Electrica (inclusiv Electrica Furnizare şi cele trei companii de distribuţie) şi vânzarea restului de acţiuni ale Electrica în  companiile de furnizare şi distribuţie de electricitate deja privatizate
 • Noul producător de energie Hunedoara, ce va fi creat până în iulie 2012 prin fuzionarea centralelor Paroşeni şi Mintia şi a celor patru mine viabile ale CNH  (privatizare majoritară).
 • Noul producător de energie Oltenia creat prin fuzionarea SNLO şi a celor trei complexe energetice Craiova, Rovinari şi Turceni (privatizare majoritară).  Pentru Oltenia se acorda atentie mai mare datorită volumul mare de investiţii de care are nevoie şi al rolului critic pe care îl joacă acesta în securitatea  energetică a României.
 • Elcen Bucureşti (privatizare majoritară).  
 • "Ne vom continua dialogul cu Municipalitatea Bucureşti pentru a identifica o soluţie reciproc acceptabilă pentru companiile strâns legate Elcen Bucureşti şi  Radet. Pentru toate companiile privatizate, guvernul va monitoriza îndeaproape implementarea angajamentelor asumate în materie de investiţii".

O noua entitate: Grup Electrocentrale


"Ne continuăm acţiunile de rezolvare a situaţiei financiare a companiei Termoelectrica. Am scos Electrocentrale Bucureşti, Electrocentrale Mintia, şi  Electrocentrale Paroşeni din Termoelectrica şi le-am plasat în directa coordonare a Ministerului Economiei. Rămân însă alte active valoroase ce trebuie  extrase, active pe care intenţionăm să le plasăm într-o nouă entitate, Grup Electrocentrale. Partea din companie rămasă va fi plasată în procedură de  lichidare voluntară până în prima parte a lunii septembrie. Vom transmite Registrului Comerţului o propunere juridică semnată de Consiliul de Administraţie  al Termoelectrica în baza unui ordin al Ministerului Economiei, pentru separarea de Termoelectrica a CET Brăilă şi CET Galaţi şi a acţiunilor deţinute la  companiile energetice până la mijlocul lunii iunie 2012", se mai arata in scrisoare.

In ceea ce priveste guvernanta corporativa, se inregistreaza intarzieri foarte mari.
"Noile echipe de management şi membrii consiliilor de administraţie  trebuiau selectate/selectaţi până la finele lunii aprilie 2012 pentru a-şi prelua ulterior mandatele cât de repede permite legea; cu toate acestea, am  înregistrat întârzieri majore la majoritatea companiilor, excepţie făcând Complexul Energetic Oltenia. La Oltenia, însă, există îngrijorări serioase legate  de cât de potriviţi sunt candidaţii selectaţi pentru Consiliu. Vom reevalua procesul de la Oltenia şi vom utiliza doar firme credibile şi independente de  recrutare şi doar candidaţii pe deplin calificaţi vor fi numiţi membri ai consiliului. Recunoaştem faptul că dacă s-ar proceda altfel ar fi subminată  credibilitatea programului nostru de reformă în faţa publicului şi în faţa potenţialilor investitori", se arata in scrisoare de intentie. Trebuie precizat ca  Oltenia are o conducere numita pe o perioada de 4 luni.

"Vom numi membrii Consiliului şi Directorii Executivi la Oltchim, Hidroelectrica şi Electrica Furnizare până la finele lunii iunie; numirile pentru membrii  consiliului la Nuclearelectrica, Romgaz şi Complexul Energetic Oltenia se vor face până la finele lunii septembrie; iar Directorii Executivi vor fi numiţi  până cel târziu la finele lunii octombrie 2012; iar numirea membrilor consiliului şi a Directorului Executiv la Tranzgaz se va face până la finele anului  2012. Din raţiuni de transparenţă toate numirile vor fi publicate", se mai arata in scrisoarea de intentie.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2176 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Guvern incompetent dar vrea puterea absoluta (Marţi, 3 iulie 2012, 12:37)

  24alex24 [utilizator]

  In loc sa se ocupe de problemele economice grave ale tarii, acest guvern de golani si cleptocrati se ocupa de acapararea puterii si ingroparea democratiei prin orice mijloace.

  Pensionarii, asistatii social si salariatii cu venituri mici care sustin USL-ul gandind ca este un partid de stanga, venit sa le apere interesele, vor fi primele victime ale unui guvern social numai cu numele, interesat sa devalizeze bugetul national si companiile de stat din domenii strategice care au mai ramas in picioare. Tocmai cei care ar fi trebuit sa duca o politica sociala vor distruge si bruma de venituri pe care milioane de romani in dificultate le mai aveau.

  Deocamdata frustrarea acuzata de criza economica si de taierile salariale din sectorul public din anii trecuti a fost canalizata spre guvernul pdl-ist. In curand insa, cu un guvern atat de incompetent si lipsit de credibilitate precum cel al lui Ponta, nivelul nostru de trai, al tuturor cetatenilor obisnuiti va scadea mai dramatic decat tot ceea ce am trait noi in ultimii 3 ani. Sper ca oamenii vor incepe sa inteleaga ca PSD (USL) nu este o solutie, o alternativa la guvernarile anterioare, ci cea mai proasta varianta posibila. Un guvern de liceeni ar aduce mult mai multe servicii economiei nationale si democratiei din Romania!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by