Remus Borza, partener in firma Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a declarat pentru HotNews.ro ca "exact in acest moment (n.red.ora 16.00) denuntam cele doua contracte cu Alpiq". Este vorba de contractele incheiate cu Alpiq RomIndustries (fost Buzmann Industries) si Alpiq RomEnergie (fost EHOL Distribution), companii aflate pe lista "baietilor destepti". Potrivit unui raport privind activitatea Hidroelectrica pe 2011, Alpiq RomIndustries (fost Buzmann Industries) a achitizionat anul trecut aproapre 1 milion MWh de energie la pretul de 130 lei/Mwh, iar Alpiq RomEnergie (fost EHOL Distribution) a cumparat peste 1,5 milioane MWh la pretul de 130 lei/Mwh.

O informatie pe surse despre denuntarea celor doua contracte a aparut pe site-ul economica.net la ora 15.30. La acea ora, Remus Borza nu confirma informatia, spunand ca inca se discuta pe marginea contractelor cu Alpiq.

Fostele Buzmann şi EHOL au fost detinute, inainte de preluarea de catre elvetienii de la Alpiq, de omul de afaceri Bogdan Buzaianu, considerat cel mai important dintre "baietii destepti din energie", fin al fostului ministru Dan Ioan Popescu. EHOL Distribution s-a format prin desprinderea de Energy Holding, iar in infiintarea Buzmann Industries a fost implicat tot Buzaianu. Si Energy Holding, unul dintre cei mai importanti furnizori de energie, a fost detinuta tot de Bogdan Buzaianu. Citeste cine este Bogdan Buzaianu.

Ministrul economiei, Daniel Chitoiu, a declarat astazi ca "se preconizeaza sa nu se ajunga la o intelegere cu intermediarii (n.red. baietii destepti), urmand ca pana la finalul lunii sa fie denuntate si aceste contracte". "In toata aceasta perioada, cu doua exceptii, toti au avut o pozitie refractara, nu au achiesat la noile conditii de negociere, adica pretul de vanzare sa fie cel de pe piata concurentiala. Nu au fost de acord nici cu reducerea cantitatilor", a precizat Chitoiu.

 • Potrivit acestuia, prejudiciul total inregistrat de Hidroelectrica prin aceste contracte a fost de 1,2 miliarde de euro.

Hidroelectrica a denuntat, saptamana aceasta, cele doua contracte bilaterale pe care le avea cu unul dintre traderii din energie, Energy Financing Team (EFT). Pe 26 iunie, administratorul judiciar al Hidroelectrica a denuntat si contractul cu Euro- PEC, unul dintre "baietii destepti" din energie, astfel ca au ramas anumite cantitati disponibile.

Pe de alta parte, va fi incheiat un nou acord cu Electromagnetica. Potrivit noilor termeni contractuali, pretul va fi de 198 lei/MWh in 2012, fata de 140 lei/MWh in 2011. In acest moment, pretul mediu de pe OPCOM este de 220 lei/MWh.

Din 2013, pentru Electromagnetica va fi aplicata o formula de pret care va reprezenta media ponderata a preturilor de pe Piata Zilei Urmatoare (PZU) de pe OPCOM si preturile de pe Piata Centalizata a Contractelor Bilaterale (PCCB) de pe OPCOM. Pentru 2012, Electromagnetica va trebui sa plateasca si diferentele de pret pentru energia livrata incepand cu 1 ianuarie pana in prezent, a mai spus Borza.

In ceea ce priveste cantitatea, aceasta va fi redusa la 640.000 MWh, in conditiile in care anul trecut a achizitionat 891.000 MWh. Contractul expira in aprilie 2014.

Unul dintre contractele care prezinta un interes foarte mare este cel incheiat cu Energy Holding. Reprezentantii traderului sunt asteptati cu o oferta imbunatatita. Alte oferte imbunatatite sunt asteptate din partea Elsid si Electrocarbon.

In cazul Alro, situatia este diferita fata de ceilalti beneficiari de contracte bilaterale, deoarece este un producator cu mii angajati, componenta sociala fiind foarte importanta.

Discutiile despre contractul cu Alro au fost purtate, saptamana trecuta, chiar cu omul de afaceri rus Vitali Machitski, proprietarul combinatului.

Preturile energiei electrice cumparate de clientii Hidroelectrica in 2011

Pretul mediu pentru fiecare beneficiar in 2011

 • Alro: 129 lei/MWh
 • Luxten: 141 lei/MWh
 • Elsid Titu: 102 lei/Mwh
 • Energy Holding: 130 lei/Mwh
 • Europec: 141 lei/Mwh
 • Electromagnetica: 140 lei/MWh
 • Electrocarbon: 103 lei/Mwh
 • Arcelor Mittal Galati: 130 lei/Mwh
 • Alpiq RomIndustries (fost Buzmann Industries): 130 lei/Mwh
 • EFT Romania: 131 lei/MWh
 • Electrica: 130 lei/Mwh
 • Alpiq RomEnergie (fost EHOL Distribution): 130 lei/Mwh
 • CNH Petrosani: 160 lei/MWh
 • CLMB Patinoar Brasov: 139 lei/MWh
 • Societatea Nationala a Sarii: 140 lei/Mwh
 • OMV Petrom (energie probe): 142 lei/Mwh