Presedintele rus Vladimir Putin a criticat duminica "abordarea neconstructiva" a Bruxellesului, in contextul in care Comisia Europeana a deschis in aceasta saptamana o ancheta impotriva gigantului producator si furnizor de gaze rus Gazprom, suspectat de practici anticoncurentiale, transmite AFP.

"Noi credem ca este o abordare neconstructiva", a declarat Putin intr-o conferinta de presa sustinuta in ultima zi a summitului anual al Forumului de Cooperare Economica Asia-Pacific (APEC) de la Vladivostok, in Extremul-Orient rus.

"Regretam ca s-a intamplat acest lucru", a mai spus el, adaugand: "Speram ca vom putea iesi din aceasta situatie fara pierderi pentru oricare din parti, printr-un dialog concret si amiabil".

Comisia Europeana a anuntat marti ca a deschis o ancheta oficiala impotriva companiei Gazprom, pe care o suspecteaza de "ingradirea concurentei pe pietele de gaz din Europa Centrala si de Est", extrem de dependente de livrarile de gaze rusesti.

Comisia, gardian al concurentei in Europa, suspecteaza in principal Gazprom ca a "impiedicat diversificarea aprovizionarii cu gaz" in aceste tari si a "impus clientilor sau preturi la gaze nejustificate, legandu-le de pretul petrolului".

"Daca sunt dovedite, astfel de practici sunt susceptibile sa constituie o restrictie pentru concurenta si sa provoace o crestere a preturilor, precum si o deterioare a securitatii in aprovizionari", ceea ce, "in final, afecteaza consumatorii europeni", precizeaza Comisia.

Tarile vizate sunt Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Lituania, Letonia si Estonia, a precizat pentru AFP Antoine Colombani, purtator de cuvant al comisarului european insarcinat cu Concurenta, Joaquin Almunia. Dar "nu este exclus ca, in functie de rezultatele anchetei, aceasta sa fie extinsa si la alte tari", a adaugat el.

Deschiderea unei astfel de proceduri nu semnifica o antepronuntare si faptul ca acest dosar va fi tratat "cu prioritate".

Acest anunt nu este o surpriza: Comisia anuntase la finele lui septembrie 2011 ca efectueaza inspectii inopinate in sediile companiilor care activeaza in sectorul gazului natural din Europa, iar mai multe surse au explicat atunci ca aceste perchezitii vizeaza suspiciuni legate de Gazprom.