Japonia vrea sa renunte la energie nucleara pana in 2030
Japonia se alatura altfel unor tari precum Germania si Elvetia, care au ales sa intoarca spatele energiei atomice dupa accidentul nuclear de anul trecut de la centrala Fukushima Daiichi, cea mai grava criza nucleara inregsitrata dupa cea de la Cerobal din 1986. Japonia a fost al treilea utilizator, ca marime, de energie atomica inainte de dezastru.
Pentru a suplini necesarul energetic, Japonia isi propune sa tripleze ponderea energiei obtinute din surse regenerabile pana la 30% din total, dar va ramane, in viitorul apropiat, un importator de top de petrol, carbune si gaze naturale.
Guvernul condus de Yoshihiko Noda a fost supus unui lobby intens din partea industriei pentru a mentine energia atomica fiind insa nevoit sa raspunda si procuparilor aliatului sau principal, Statele Unite ale Americii.
"Aceasta este o strategie pentru a crea un viitor nou", se arata intr-o declaratie data publicitatii dupa luarea deciziei.
48 din cele 50 de reactoare nucleare ale Jaoniei sunt inchise la ora actuala pentru verificari de siguranta. Guvernul intentioneaza sa permita repornirea unitatilor in cazul in care in care acestea sunt declarate sigure de catre o noua autoritate de reglementare atomica.
Miscarea anti-nucleara, care a luat avant in Japonia in ultima perioada, sustinatorii cerand incetarea imediata a utilizarii energiei atomice, se va opune oricarei propuneri de restartare a reactoarelor nucleare.
Abandonarea energiei nucleare inseamna Japonia ar trebui sa ramana cel mai mare importator mondial de gaze naturale lichefiate, si al treilea cumparator de petrol.
Guvernul a estimat saptamana trecuta ca va trebui sa cheltuiasca anual cu circa 3,1 trilioane de yeni (40,03 miliarde de dolari) mai mult pe importurile de combustibili in cazul in care abandoneaza imediat energia nucleara.

VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
Daca au sange in ei de ce nu isi inchid centralele ca nemtii, acum?