Ministerul Finantelor a pus in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta privind taxarea cu 60% a veniturilor suplimentare obtinute de producatorii de gaze in urma liberalizarii preturilor. Taxa se aplica in baza unei formule care stabileste ce inseamna venituri suplimentare, iar prevederile ordonantei ar urma sa fie aplicate incepand cu 1 februarie 2013.

Taxa este de 60% din veniturile suplimentare, din care se deduc redeventele aferente acestor venituri, precum si investitiile de dezvoltare, fara a depasi 30% din veniturile suplimentare.

Producatorii vor calcula, declara si plati lunar taxa asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care datoreaza taxa suplimentara. Banii obtinuti vor reprezenta venit al bugetului de stat. Taxa suplimentara se va datora pentru veniturile suplimentare obtinute pana la 31 decembrie 2014, se mai arata in ordonanta.

  • "In contextul crizei economice mondiale si a cresterii continue a preturilor internationale la combustibil, in sectorul energetic national se inregistreaza o crestere substantiala a preturilor gazelor naturale, concomitent cu scaderea puterii de cumparare a consumatorilor, cu efect negativ multiplicator in economie, fapt care reclama masuri economice care sa asigure o suportabilitate graduala a acestei disfunctionalitati la nivelul consumatorilorde gaze naturale", se arata in nota de fundamentare.
  • "In paralel, se constata ca operatorii economici care desfasoara cumulativ activitati de extractie si comercializare a gazelor naturale, obtin venituri suplimentare din vanzarea acestora, ca efect al dereglementarii preturilor la gaze naturale, fara ca acestia sa inregistreze cheltuieli proprii suplimentare rezultate din desfasurarea activitatilor respective care sa determine aceste venituri suplimentare. Cu alte cuvinte, exista un dezechilibru evident intre veniturile realizate de operatori economici care desfasoara activitati de extractie si comercializare a gazelor naturale si costurile pe care acestia le suporta, deoarece o parte din aceste venituri sunt obtinute din cauze independente de acestia, nefiind un efect direct al activitatii pe care o desfasoara", se mai arata in nota de fundamentare a proiectului.