Premierul rus Dmitri Medvedev a socat prin declaratia recenta potrivit careia "Gazprom ar putea pierde monopolul asupra exporturilor de gaze din Rusia", se arata intr-un articol publicat pe site-ul naturalgaseurope.com. Aceasta declaratie demonstreaza expansiunea operatorilor independenti de gaze si marcheaza o schimbare de paradigma pentru piata ruseasca a gazelor. Anul trecut, productia Gazprom a scazut cu 5,4%, in timp ce operatorii independenti si-au crescut productia. De exemplu, productia Novatek, al doilea mare producator de gaze naturale din Rusia, a crescut cu 7,1% in 2012.

In Rusia, principalul impact a fost ca gigantul Gazprom a pierdut clienti importanti, precum E.On Rusia. In prezent, comertul cu gaze naturale din Rusia este reglementat de catre Serviciul Federal de Tarife. Astfel, in timp ce compania Gazprom este obligata sa respecte preturile stabilite de acest serviciu "intr-o marja de 3% , alti operatori pot vinde sub tarifele minime, fapt care le permite sa castige cote de piata. Intr-o piata de gaze supradimensionata, reintroducerea tranzactionarilor spot, asteptata in aceasta toamna, ar putea stimula si mai mult extinderea producatorilor independeti de gaze.

Acestia au avantaje in plus fata de Gazprom prin obtinerea de noi contracte de furnizare, prin controlul costurilor si prin achizitionarea unor active de productie si distributie. De asemenea, la succesul lor a contribuit capacitatea lor de a milita pentru facilitati fiscale.

Premierul rus Dimitri Medvedev a declarat, recent, ca gigantul Gazprom, companie controlata de stat, ar putea sa isi piarda dominatia in ceea ce priveste exportul gazelor naturale, in favoarea operatorilor independenti.

Potrivit Bloomberg, Gazprom si-ar putea pierde dreptul exclusivist de a vinde resursa in exteriorul tarii, cat timp acest lucru nu va afecta interesele economice ale Rusiei si nu va conduce la scaderea preturilor.