Hidroelectrica va deschide birouri de furnizare energie la Budapesta si la Viena, scopul fiind exportul de energie electrica pe piata europeana, a anuntat Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorului judiciar al companiei. "Va exporta si va incepe sa conteze pe piata europeana a energiei", afirmat Borza. Acesta sustine ca Hidroelectrica este singurul producator de energie electrica din Romania "cu vocatie la export". De altfel, in acest an ar putea fi exportata o cantitate de 0,5 TWh, in conditiile in care productia este estimata la 13 TWh. Remus Borza a mai spus ca vanzarile de energie pe piata interna sunt afectate de scaderea consumului. "Sunt multi jucatori, multi producatori, iar consumul este la pamant".

Productia este in crestere prin intrarea pe piata a energiei din surse regenerabile. In acest an, Romania are un excendent de 14 TWh si este pentru prima oara cand Romania se confrunta cu o scadere a consumului, a precizat Borza. In februarie 2013, consumul a fost cu 11% mai mic fata de aceeasi luna a anului trecut.

In urma cresterii ofertei pe piata, preturile pe bursa energiei (OPCOM) sunt intr-o continua scadere. Pe piata centralizata a contractelor bilaterale, pretul a scazut de la circa 230 lei/MWh cat era in 2012, la 180-190 lei/MWh in prezent. Remus Borza estimeaza o reducere, in urmatoarele luni, pana la 170 lei/MWh, urmand sa creasca la 200 lei/MWh, in al doilea semestru al anului. Pe piata pentru ziua urmatoare, preturile au scazut si mai mult, ajungand chiar si la o medie a zilei de 110 lei/MWh.