Departamentul pentru Energie urmeaza sa fie infiintat legal pana in 15 mai prin promovarea unei Hotarari de Guvern conform careia institutia va fi independenta de Ministerul Economiei, a declarat, luni, ministrul Delegat pentru Energie, Constantin Nita, transmite Agerpres.

Constantin NitaFoto: AGERPRES

"Pana in 15 mai speram sa fie aprobata HG de functionare a Departamentului pentru Energie. Va fi o institutie separata, independenta de Ministerul Economiei", a aratat Nita.

Oficialul a adaugat ca Departamentul pentru Energie urmeaza sa aiba 250 de angajati inclusiv cu personalul de la cabinetele demnitarilor.

"Acum Ministerul Economiei are cam 700 de angajati. Eu mi-am propus un numar de 230 - 250 de angajati cu tot cu ceea ce inseamna cabinetele demnitarilor", a adaugat Nita.

Surse guvernamentale declarau la inceputul lunii aprilie ca ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, ar putea avea propriul sau minister, daca Executivul va aproba un proiect in acest sens. Astfel, actualul Departament pentru Energie pe care il conduce Constantin Nita ar putea se transforme in Ministerul Energiei. Crearea Departamentului pentru Energie a fost primul pas pentru infiintarea ministerului, au mai spus sursele citate.

Reamintim ca Nita a parasit Ministerul Economiei si si-a mutat biroul in sediul Elcen Bucuresti. Astfel, isi desfasoara activitatea departe de Ministerul Economiei, condus de Varujan Vosganian.

Nita si-a mutat, saptamanile trecute, biroul in sediul central al Electrocentrale Bucuresti (Elcen Bucuresti), chiar daca reprezentantii companiei s-au opus acestei decizii, la inceputul lunii martie, printr-un protest spontan. In birourile Elcen, Nita si-a creat propria structura, un "mini-minister" numit "Departamentul pentru Energie", fortand mutarea in noul sediu a tuturor persoanelor cu atributii in domeniul energetic. Angajatii de la Elcen Bucuresti au fost nevoiti sa-si mute birourile intr-o alta cladire a companiei.

Ministrul delegat pentru energiei, Constantin Nita, se ocupa, potrivit legii, de coordonarea activitatilor din domeniul energiei in cadrul Ministerului Economiei. Practic, Legea 71/2013 publicata recent in Monitorul Oficial prevede infiintarea in cadrul Ministerului Economiei a Departamentului pentru Energie, ca organ de specialitate, cu personalitate juridica. Legea permite ministrului delegat pentru energie sa-si creeze propriul departament pentru energie, o structura cu personalitate juridica pe care sa o conduca. Astfel, tot ce tine de energie, directii din minister si cea mai mare parte din Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), s-a transferat la noua entitate juridica, in directa subordine a ministrului delegat.

Dupa aceste modificari, tot ceea ce tine se petrol, gaze si energie electrica a ajuns in noua structura. Astfel, Nita va coordona companii precum Romgaz, Hidroelectrica (dupa ce va iesi din insolventa), Nuclearelectrica, Oltenia, Hunedoara, Electrica, Oil Terminal etc. Vor mai fi si companii importante la care statul detine pachete minoritare de actiuni, precum Petrom, Rompetrol, distribuitori de energie electrica si gaze. In cadrul OPSPI vor mai ramane cateva companiile din industria de aparare (Romarm), Oltchim, Cuprumin,dar si societatile de la AVAS, la care statul detine actiuni minoritare.