Decizia privind investitiile in proiectul Nabucco va fi luata in 2013, iar in 2015 va incepe constructia gazoductului, a afirmat directorul executiv al Nabucco Gas Pipeline International Gmb, Reinhard Mitschek, cu ocazia reuniunii Comitetului Nabucco la Bucuresti. Acesta este increzator asupra faptului ca decizia Shah Deniz in privinta rutei de transport al gazelor naturale din Azerbaidjan spre Europa va fi favorabila proiectului Nabucco.

"Sunt increzator ca urmatoarele decizii vor fi luate in favoarea Nabucco(...)Au fost realizate toate demersurile necesare continuarii proiectului Nabucco", a spus Reinhard Mitschek. Si presedintele Comitetului Director Nabucco, Hans-Peter Floren, a afirmat, la randul sau, ca toate eforturile din ultima vreme vor conduce la un rezultat concret privind realizarea conductei Nabucco. "Noi ne-am facut treaba. Nabucco va fi realizat cu sprijinul Comisiei Europene, dupa decizia corecta a Consortiului Shah Deniz", a mai spus Hans-Peter Floren. Acesta a mai precizat ca Romania este un partener cheie in dezvoltarea acestui proiect.

Proiectul Nabucco urmareste accesarea gazelor naturale din faza a doua de exploatare a zacamantului Shah Deniz si transportul acestora pe piata europeana. Romania participa in implementarea acestui proiect prin compania Transgaz, precum si la nivel guvernamental, prin semnarea Acordului Interguvernamental privind dezvoltarea proiectului Nabucco (13 iulie 2009), respectiv a Acordului de sprijin al proiectului (8 iunie 2011).

Actionarii Nabucco au semnat in ianuarie un acord de cooperare, precum si un acord de optiuni de subscriere si de finantare, cu actionarii campului gazeifer Sah Deniz. Acordul prevede ca SOCAR, BP, Statoil si Total ar putea finanta in comun dezvoltarea Nabucco conductei si ar putea primi jumatate din actiuni.

Decizia finala a Consortiului Shah Deniz este asteptata pentru luna iunie 2013.

Conducta NABUCCO va transporta gazele naturale provenind din Regiunea Caspica, de la granita turco-bulgara prin Bulgaria, Romania si Ungaria, catre Terminalul de Gaze Central European de la Baumgarten. In calitate de componenta centrala a Coridorului sudic de gaze naturale, NABUCCO este perfect pozitionata pentru diversificarea aprovizionarii cu gaze naturale a peste 500 de milioane de potentiali clienti din economiile in dezvoltare din Europa de Sud-Est precum si pentru Europa de Vest.

Actionarii Nabucco sunt OMV (Austria), FGSZ (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania).