Seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Gabriel Dumitrascu, a declarat, joi, ca planul pentru listarea Nuclearelectrica va fi publicat in 15 iunie, iar vanzarea prin bursa a 51% din Electrica se va derula in iulie, transmite Mediafax.

"Planurile vor fi publicate cu doua saptamani inainte", a afirmat Dumitrascu la un seminar pe tema energiei.

Listarea a 15% din producatorul de gaze Romgaz Medias va avea loc in octombrie, iar pentru listarea Complexului Energetic Oltenia este nevoie de restructurari si un "masterplan".

Intrebat de ce statul vrea sa renunte la controlul Electrica, societate care are profit, Dumitrascu a invocat legea privatizarii si a spus ca astfel statul va avea venituri mai mari si ca, in continuare, va putea lua decizii in companie.

"Exista legea privatizarii, prin care statul trebuie sa isi diminueze participatiile in toate sectoarele. Discutiile cu FMI erau neclare referitoare la Electrica (...). Erau premise de nereusita sau pretul era mic. A fost nevoie de o remodelare. A rezultat ca vanzarea a 51% ar fi mult mai in favoarea noastra", potrivit sefului OPSPI.

Intr-un acord de anul trecut cu FMI, Guvernul se angaja sa privatizeze subsidiarele de distributie, furnizare si servicii ale Electrica. Potrivit lui Dumitrascu, s-a renuntat la acel plan pentru s-a constatat ca prin cedarea a 51% din capitalul Electrica statul va incasa mai multi bani.

El a precizat ca Electrica poate devenui mult mai eficienta, odata ce statul va ceda controlul asupra companiei.

Potrivit lui Dumitrascu, statul spera sa gaseasca un investitor strategie care sa cumpere 51% din capitalul Complexului Energetic Huneadoara, dar "lucrurile sunt mai complexe".