Vanzarea a 51% din Electrica se va face in iulie
"Planurile vor fi publicate cu doua saptamani inainte", a afirmat Dumitrascu la un seminar pe tema energiei.
Listarea a 15% din producatorul de gaze Romgaz Medias va avea loc in octombrie, iar pentru listarea Complexului Energetic Oltenia este nevoie de restructurari si un "masterplan".
Intrebat de ce statul vrea sa renunte la controlul Electrica, societate care are profit, Dumitrascu a invocat legea privatizarii si a spus ca astfel statul va avea venituri mai mari si ca, in continuare, va putea lua decizii in companie.
"Exista legea privatizarii, prin care statul trebuie sa isi diminueze participatiile in toate sectoarele. Discutiile cu FMI erau neclare referitoare la Electrica (...). Erau premise de nereusita sau pretul era mic. A fost nevoie de o remodelare. A rezultat ca vanzarea a 51% ar fi mult mai in favoarea noastra", potrivit sefului OPSPI.
Intr-un acord de anul trecut cu FMI, Guvernul se angaja sa privatizeze subsidiarele de distributie, furnizare si servicii ale Electrica. Potrivit lui Dumitrascu, s-a renuntat la acel plan pentru s-a constatat ca prin cedarea a 51% din capitalul Electrica statul va incasa mai multi bani.
El a precizat ca Electrica poate devenui mult mai eficienta, odata ce statul va ceda controlul asupra companiei.
Potrivit lui Dumitrascu, statul spera sa gaseasca un investitor strategie care sa cumpere 51% din capitalul Complexului Energetic Huneadoara, dar "lucrurile sunt mai complexe".

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
Revenind la Electrica.... trebuie precizat foarte clar ca Electrica a fost, este si va fi mereu, o companie profitabila! Deci nu e vorba ca sustinem Electrica de la buget, e invers.
Pe de alta parte, putine lucruri pot fi mai rele pe lumea asta decat un monopol privat intr-un domeniu strategic. Fiind monopol, nu ai ce facem indiferent ce pret pun aia. Nu ai de ales! Cat despre competitia in domeniul energie electrice, aia e una din marile jafuri legale din prezent!
Iar despre energia "verde", mi-e prea scarba sa mai scriu. Citit aricolul asta din Romania Libera de ieri si ma veti intelege. Dar cititi-l naibii inainte de a imi scrie comentarii isterice si pe langa realitate, ca noi, ca popor, suntem incredibil de ignoranti! Si cititi-l tot, vedeti ca e pe doua sau trei pagini de net. http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/dezbateri/cum-schimba-lumea-revolutia-gazelor-de-sist-din-america-302688.html
Cateodata stau si ma intreb (la propriu, nu la fiugurat), oare mai exista vreo tara atat de fraiera in lumea asta cum este Romania?
Ponta, Basescu, Isarescu la fel ca si Nastase Iliescu Constantinescu, Ciorba si Ponta au fost doar slugi vandute strainatatii si instrumentelor acesteia (UE, FMI etc..)
Instrumente si Slugi prin care s-au luat pe nimic toate bunurile acestei Tari si s-a jefuit si spoliat o populatie de 22 de milioane aducand-o intr-un grad de mizerie de nedescris
este cea mai buna masura economica care am auzit-o si ma bucur foarte mult !
Sa nu uitam ca una din atuurile prosperitatii Marii Britanii astazi este PRIVATIZAREA MASIVA SI DURA de pe timpul dnei Margaret Hilda Thatcher !!
Daca nu facea acele privatizari ("vanzari de tara" cum le spuneti) nu mai era British telecom , GP si alte companii britanice mari si extinse peste granita !
UNDE ERA ROMPETROL daca nu se privatiza (chiar si asa cu Patriciu) !?!?
Avea soarta Oltchim !
Asa se dezvolta si vinde benzina produsa in Romania si in Bulgaria si in Serbia, Croatia !!
Iata lista celor care se se fac vinovati de Vanzarea Tarii pe Nimic si de Pauperizarea Populatiei acestei Tari care s-a petrecut in ultimii 23 de ani:
1. Ion Iliescu
2. Petre Roman
3. Emil Constantinescu
4. Victor Ciorba
5. Mugur Isarescu
6. Adrian Nastase
7. Traian Basescu
8. Victor Ponta
Iata Situatia Tarii Noastre de Azi,
Descrisa Genial Ieri ca si Azi de cel mai mare poet al Nostru: Mihai Eminescu.
Vai de biet Român saracul!
Îndarat tot da ca racul,
Nici îi merge, nici se 'ndeamna,
Nici îi este toamna, toamna,
Nici e vara vara lui,
Si-i strain în tara lui.
De la Turnu 'n Dorohoi
Curg dusmanii în puhoi
Si s'aseaza pe la noi;
Si cum vin cu drum de fier,
Toate cântecele pier,
Sboara paserile toate
De neagra strainatate;
Numai umbra spinului
La usa crestinului.
Îsi desbraca tara sanul,
Codrul - frate cu Românul -
De secure se tot pleaca
Si isvoarele îi seaca -
Sarac în tara saraca!
Iata ce le dorea Eminescu, Vanzatorilor de Tara, care au facut Ieri ca si azi Acelasi Prapad:
"Cine-au indragit strainii"
"Manca-i-ar inima canii..."
"Manca-i-ar casa pustia "
"Si neamul nemercia"
(Mihai Eminescu, Doina)
Mai devreme sau mai tarziu cei 8 de mai sus vor ajunge la judecata pentru Tradarea si Vinderea pe Nimic a acestei Tari pentru Prapusirea Nivelului de Trai prin aducerea la sapa de lemn a 20 de milioane de oameni
Rusine tuturor celor care au votat timp de 23 de ani cu vreunul dintre cei din lista de mai sus sau cu partidele lor.
Prin proiect de lege ar trebui stipulat ca orice politician care-si recunoaste impotenta sa fie demis INSTANT.
Avem nevoie de straini pentru gazele din Marea Neagra, pentru eoliene, pentru o parte a industriei etc. Si Ceuasescu a colaborat cu canadienii pentru centrala de la Cernavoda. Nu sunt deloc impotriva importului de tehnologie, idei, piata de desfacere, capital.
Dar sunt TOTAL impotriva privatizarilor companiilor care nu sunt pe plus pentru ca niste smenari umbla liberi in masini scumpe in loc sa stea dupa gratii.
Hidroelectrica este profitabila. Hidroelectrica are dublu rol, energie si regulzarizare cursuri de apa. Hidroelectrica trebuie sa ramana in proprietatea statului roman. Resursele tarii trebuie sa ramana tarii. O sa platim scump mai tarziu ca sa recuperam ceea ce e de drept al nostru. Pentru ca se va intampla acest lucru, naiba stie cand.
II. Cazul Petrom, care acum are politici anti-romanesti:
1. "Consiliul Concurentei a sanctionat grupul Petrom cu o amenda de 503,8 milioane de lei pentru ca s-a inteles cu alte companii petroliere pentru a scoate de pe piata un sortiment de bezina".
2. "Statul roman este dator companiei OMV Petrom cu circa 2,46 miliarde de lei (aprox.600 milioane euro). Aceasta este suma pe care Petrom o revendica de la stat pentru unele cheltuieli de mediu".
3. Evolutia profitului net al Petrom in perioada 2004 - 2009
- In anul 2004 Petrom a avut pierderi de 240 milioane de euro.
- In anul 2004 statul a obtinut la privatizarea Petrom 670 milioane de euro pentru 33% din actiuni. Petrom a realizat ulterior o majorare de capital in valoare de 830 milioane de euro, care i-a permis sa-si majoreze participatia la 51%.
- In anul 2005 profitul Petrom a fost de 391 milioane de euro.
- In anul 2006 profitul Petrom a fost de 648 milioane de euro.
- In anul 2007 profitul Petrom a fost de 533 milioane de euro.
- In anul 2008 profitul Petrom a fost de 278 milioane de euro.
- In anul 2009 profitul Petrom a fost de 326 milioane de euro.
Ce investitii formidabile a facut Petrom in anul 2004 astfel incat in 2005 a ajuns la un asemenea profit?
Acest profit a fost obtinut cu toate ca preturile au fost cu mult sub cele europene. In loc sa beneficieze cetatenii romani de pe urma bogatiilor naturale, a beneficiat o societate comerciala privata.