Turcia a semnat joi un acord-cadre cu Turkmenistanul privind tranzitul spre Europa al gazelor naturale din aceasta fosta republica sovietica din Asia Centrala, scrie AFP.

Acordul a fost semnat la Ashabad, capitala Turkmenistanului, intre presedintele turc Abdullah Gul si omologul sau turkmen Gurbanguli Berdimuhamedov.

"Am studiat astazi si am semnat un acord privind livrarea de resurse energetice prin Turcia spre Europa", a declarat Gul, intr-o conferinta de presa sustinuta la finalul negocierilor.

"Pentru Turkmenistan, accesul la occident este foarte important si am ajuns la un acord pentru a putea coopera", a adaugat el.

Niciun detaliu nu a fost oferit despre continutul acestui document. Intrebat de ziaristi, ministrul adjunct turkmen insarcinat cu sectorul hidrocarburilor a refuzat sa comenteze acest subiect.

Acest acord este semnat in contextul in care Europa incearca sa-si reduca dependenta de livrarile de gaze rusesti sau care tranziteaza Rusia.

Turkmenistanul, al carui subsol ascunde rezerve imense de hidrocarburi, cauta la randul sau sa-si diversifice caile de export, in conditiile in care tara este si ea foarte dependenta de Rusia.

Statul turkmen discuta cu europenii proiectul privind constructia gazoductului trans-caspic, care ar livra gaze din Turkmenistan si Azerbaidjan spre Europa.

Acest proiect, care suscita furia Rusiei, ar face parte din proiectul mai amplu al coridorului energetic Sud, al carui pilon este gazoductul Nabucco, care ar urma sa lege Turcia de Austria, trecand prin Bulgaria, Romania si Ungaria.

Proiectul este insa conditionat de decizia consortiului care controleaza zacamantul de gaz Shah Deniz II, din Azerbaidjan, si care urmeaza sa anunte la finalul lui iunie alegerea sa intre Nabucco si proiectul rival TAP (Trans Adriatic Pipeline).