Compania canadiana Petrolia, lidera in domeniul hidrocarburilor in regiunea Quebec, ia in considerare fracturarea subsolului insulei Anticosti, unde s-ar afla rezerve de 40 miliarde de barili de titei, injectand gaz natural la inalta presiune, o tehnologie inca putin raspandita, relateaza AFP.

"Nu ne gandim la fracturarea hidraulica, vom folosi fracturarea cu gaz", a declarat Andre Proulx, directorul general al Petrolia.

"Apa, in roca pe care o avem acolo (pe acea insula), impiedica scoaterea petrolului", a explicat el. Compania spera sa testeze fracturarea in 2014, pentru o productie la orizontul anului 2016.

"Intr-o prima etapa, vom aduce propan" pe insula situata in golful Saint-Laurent, a precizat directorul companiei.

Odata efectuata fracturarea, "vom recupera gazul" pentru a-l reutiliza in alte operatiuni de fracturare, a mai spus el.

Astfel, se va evita necesitatea construirii infrastructurii pentru decontaminarea reziduurilor de foraj, cum este cazul cu fracturarea hidraulica in extractia gazelor de sist, a aratat Proulx.

Metanul si celelalte gaze care ar putea scapa in urma fracturarii vor fi "captate" pentru a fi comercializate ulterior, a adaugat el, mentionand ca regiunea de nord a golfului Saint-Laurent este in prezent lipsita de acces la gazul natural.

Chestionat cu privire la aceasta tehnologie, ministrul mediului din provincia Quebec, Yves-Francois Blanchet, a dat asigurari ca aceasta trebuie "sa treaca prin filtrul riguros si sever" al institutiei sale pentru a fi autorizata.

Pierre-Olivier Pineau, economist specializat pe probleme de energie, apreciaza ca fracturarea cu gaz "multiplica posibilitatile de emisii fugitive de gaz", ce sunt "mai periculoase pentru efectul de sera intrucat este vorba de metan, care se scurge fara a putea fi controlat".