VIDEO OMV Petrom s-ar putea implica in explorarea gazelor de sist - Mariana Gheorghe, director executiv
Mariana Gheorghe a afirmat ca Petrom are trei modalitati principale pentru a compensa declinul natural al rezervelor: majorarea ratei de recuperare pentru petrolul conventional, forajul in Marea Neagra si gazele de sist.
"Dupa experienta Statelor Unite, cred ca niciun actor responsabil nu va refuza sa priveasca spre acest nou teritoriu ... Suntem intr-un stadiu foarte preliminar", a explicat ea, pentru Reuters.
Petrom a mai anuntat anterior ca ar putea sa-si extinda operatiunile spre gazele de sist dupa 2021. In iulie, compania americana Chevron a primit aprobarea de a face explorari in estul Romaniei.
"Urmarit cu atentie toate dezvoltarile pentru ca avem un favorit in Romania, care este Chevron. Undeva la finele planului strategic anual, in jurul anului 2021, intentionam sa analizam acest segment de piata", a adaugat Mariana Gheorghe.
Intrebata de Reuters daca Petrom ar putea intra intr-o campanie de explorare achizitionand terenuri cu potential de a detine gaze de sist mai devreme decat era prevazut, aceasta a raspuns: "Vom examina toate licitatiile pe care agentia nationala pentru resurse minerale le va lansa in anii urmatori".
"Daca vor corespunde cu strategia noastra, daca sunt fezabile din punct de vedere al afacerilor, insemnand ca exista resursele, astfel de oportunitati vor fi luate in considerare", a mentionat Mariana Gheorghe.
Anuntul vine la un an dupa ce compania-mama OMV a anuntat ca renunta la planurile de a produce gaz de sist in Austria, din cauza unei schimbari legislative care ar fi facut acest proces neviabil din punct de vedere economic.
Este vorba de o lege care obliga companiile sa se supuna unei inspectii detaliate de mediu inaintea fiecarui proiect.
"In acest context, proiectul nu este viabil economic", afirmase atunci seful de exploatare si productie in Austria, Christopher Veit, la postul de rardio ORF, preluat de Reuters.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
In schimb, in Romania se poate orice. La rigoare dam si-o lege speciala.
Oricum Romania va extrage gaze de sist ieftine, le va exporta in Austria si va ramane doar cu otrava.
Noroc pe cei de la OMV ca la noi KG de politician este ieftin.
In SUA firmele care exploateaza acest tip de gaz traiesc din subventii guvernamentale ca si investitorii eolieni din Romania.
Procedeul de exploatarea a gazelor de sist, pe linga faptul ca este foarte poluant, infestind pinza freatica, este si enorm de scump, toata afacerea firmelor de exploatarea constiind in obtinerea de subvenii de la stat care plateste gazul de 2 ori, prima data subventionind extractia, a doua oara cumparind gazul.
si intr-un caz, si in celalalt, compania beneficiaza de niste bani, are mai putina importanta traseul, dar nu cred ca pricepi...
SUA este una din tarile cu cel mai sever regim al protectiei mediului inconjurator si, in aceste conditii, este clar ca, daca exista un risc acesta este asumabil si respectiv controlabil.
Merita de stiut, pentru necunoscatori, ca exploatarea galelor de sist a permis Statelor Unite sa devina, asa cum este in prezent denumita, Arabia Saudita a gazelor naturale. Exportul si folosirea interna a acestui gaz a permis producerea unui adevarat boom in industria petro-chimica si, mai nou, in industria constructiilor navale.
Adoptarea acestei trehnologii de Romania ar putea crea conditiile favorabile renasterii industriilor petro-chimice si constructiei de nave, domeniu atat de familiar romanilor...
Ce incredere avem in copypaste&ilici&nasccasa&felix????
Astia nu au mama....
cred ca scoate bani mai furmosi din retail decat din extractie, deci s-ar putea s-o doara mai mult scaderea vanzarilor pe retail.....
Pana la 2000 m sunt conducte ce sunt supuse la presiuni uriase, unele cedeaza, sunt imbinari ce nu sunt etanse.
Spre deosebire de tine eu chiar am studiat tehnologia si stiu ce vorbesc.
Nu gazele din apa sunt problema ci substantele chimice folosite la fracturare
Mai e. Dumitrica mai sus, alt dzeu cu wikipedia drept biblie.
Ramaneti mai tara agara ca am vazut ca nici nu va puteti vinde barabulele.
Asa si tu; bine ca stii ce-s alea barabule, dar ai un lapsus cand vine vb de licuri, pardon, leak-uri, nu reusesti neam sa-ti amintesti cuvantul romanesc...
Lasand asta la o parte, sigur, ai dreptate, nu exista niciun risc, nu s-a intamplat si nu se va intampla niciodata nimic... de-aia si-au tras baietii, cu ajutorul gingasei si inocentei fapturi numite Dick Cheney, asa-numita "Halliburton loophole", dreptul de a nu respecta Safe Drinking Water Act si inca vreo duzina de altele asemanatoare.
Cred ca am mai promis, n-am reusit sa ma tin de cuvant pana acum, da' o s-o fac pana la urma -- anume sa gasesc studiul ala Schlumberger, ala care dovedeste cat de ingrozitor de mare este probabilitatea ca astfel de sonde sa prezinte scurgeri.
Dar n-ai vrea sa ma ajuti? Ca specialist ce te afli, cu siguranta stii de studiul asta... da si tu un link.