Comisia Europeana este increzatoare ca lucrarile la gazoductul Iasi-Ungheni vor fi demarate in curand, a precizat, luni, pentru Mediafax, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Energie, dupa ce Elena Basescu i-a trimis lui Oettinger o scrisoare referitoare la intarzierea constructiei.

"Comisia se afla in contact strans cu autoritatile din Romania si R. Moldova privind acest subiect. Suntem increzatori ca lucrarile vor fi demarate in curand", a declarat Marlene Holzner, purtator de cuvant al comisarului european pentru energie, Gunther Oettinger. Aceasta nu a dorit sa comenteze scrisoarea trimisa comisarului de catre Elena Basescu.

Europarlamentarul PDL Elena Basescu i-a trimis o scrisoare comisarului european pentru Energie, Gunther Oettinger, despre "mascarada regizata" de premierul Victor Ponta, caruia "i-a cazut prada" oficialul european, in legatura cu lucrarile la gazoductul Iasi-Ungheni.

"Ca urmare a faptului ca lucrarile la gazoductul Iasi-Ungheni, prima interconexiune de gaze naturale dintre Romania si Republica Moldova, nu au inceput nici pana in acest moment si nici nu exista o data clara la care acest lucru ar urma sa se intample, i-am trimis o scrisoare Comisarului european pentru Energie, Gunther Oettinger, prin care l-am informat pe acesta despre 'mascarada' regizata de Victor Ponta in perioada 26 - 27 august 2013 careia i-a cazut prada chiar si oficialul european", a anuntat Elena Basescu.

Ea mentioneaza ca speranta sa este ca atentia pe care comisarul Oettinger o va acorda de acum inainte proiectului sa genereze o reactie din partea Guvernului de la Bucuresti in sensul indeplinirii obligatiilor asumate atat in fata romanilor, a basarabenilor, dar si in fata intregii Europe.

"Stimate domnule Comisar Gunther Oettinger, Uniunea Europeana reprezinta un model in ceea ce priveste transparenta, iar Comisia Europeana, in calitatea sa de 'gardian al tratatelor', are autoritatea de a aplica si implementa acest principiu. Din acest motiv, ma vad nevoita sa va aduc la cunostinta o serie de elemente care vor demonstra faptul ca, in data de 27 august 2013, ati fost victima unei inselatorii puse la cale de Premierul Romaniei, domnul Victor Ponta. Ati participat alaturi de acesta si de Premierul Republicii Moldova, domnul Iurie Leanca, la inaugurarea lucrarilor la gazoductul Iasi-Ungheni, care ar urma sa lege Republica Moldova de piata gazelor din Uniunea Europeana. In realitate insa, acest proiect nu este pus in aplicare, fiind doar o incercare a domnului Ponta de a simula, pe de o parte, o relatie pozitiva si constructiva cu Comisia Europeana, iar pe de alta parte, sprijinul pentru apropierea Republicii Moldova de dezideratul integrarii in UE", ii scrie Elena Basescu lui Gunther Oettinger.