Premierul Victor Ponta considera ca anumite cazuri de coruptie aparute in ultima vreme sunt "metehne vechi care se scot cu greu". De asemenea, a cerut ministrilor sa puna la dispozitie, atat procurorilor, cat si presei, toate datele pe care le detin despre aceste cazuri. "O sa va cer tuturor ministrilor, structurilor din subordine sa puneti la dispozitie, in modul cel mai transparent, atat procurorilor, cat si media, daca e cazul, toate datele si sa nu ezitati sa luati masuri de indepartare a oricarei persoane banuite intr-un fel sau altul de fapte de coruptie", a spus Victor Ponta, la inceputul sedintei de guvern de vineri.

Acesta a facut referire si la cazul mitei de 1,4 milioane de euro de la Hidroelectrica. "Legat de anumite evenimente de coruptie, am vazut si actiuni ale Parchetului la Vama Albita, la Politia Pantelimon, la Hidroelectrica. Eu vreau sa anunt ca salut activitatea de combatere a coruptiei in orice zona apare. Metehnele vechi se scot cu greu si cred ca e foarte bine ca orice fel de fapte posibile de coruptie sa fie sanctionate cat mai dur", a afirmat Ponta.

Reamintim ca Tribunalul Bucuresti a emis joi mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele lui Ioan Mihaila, membru in Consiliul de Supraveghere al SC Hidroelectrica SA si consilier al ministrului delegat pentru Energie, acuzat de dare de mita, si Eugen Bradean, director comercial al aceleiasi societati si membru al Directoratului, acuzat de complicitate la luare si dare de mita.

Referatul procurorilor in cazul scandalului de mita la Hidroelectrica arata ca Ion Mihaila, consilier al ministrului Energiei, Constantin Nita, ar fi intermediat mituirea lui Remus Vulpescu (denuntator in dosar, actualmente director de cabinet al ministrului Finantelor) pentru ca acesta sa ia o decizie in favoarea firmei clujene Energon Power and Gas.Stenogramele arata ca Mihaila, impreuna cu Eugen Bradean (director in Hidroelectrica) i-ar fi promis lui Vulpescu 1,4 milioane de euro pentru a accepta un contract favorabil firmei clujene si defavorabil Hidroelectrica. Bradean spune intr-o convorbire cu Vulpescu ca "presupune" ca si ministrul Constantin Nita e implicat in afacerea Hidroelectrica - Energon si ca cel mai probabil in spatele necunoscutei firme Energon s-ar afla vechii "baieti destepti".

Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat ca, in octombrie, Ioan Mihaila i-a promis lui Remus Vulpescu, membru in Consiliul de Supraveghere al SC Hidroelectrica SA, suma de 1,4 milioane euro pentru ca acesta din urma, in exercitarea atributiilor de serviciu, sa voteze favorabil incheierea de catre Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani de vanzare a energiei electrice catre firma 'Energon Power and Gas' din Cluj, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei - aproximativ 262.980.000 euro), acestea reprezentand conditii defavorabile pentru societatea in cauza.

DNA precizeaza ca promisiunea de dare de mita s-a facut cu ajutorul lui Bradean, iar suma promisa urma a fi disimulata sub aparenta unui contract de comision care ar fi fost incheiat de o firma off-shore si firma achizitoare a energiei electrice.

'Potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizata intre Adunarea Generala a Actionarilor, Consiliul de Supraveghere si Directorat. Astfel, toate contractele de vanzare a energiei electrice peste cantitatea totala contractata de 500 Giga Watti Ora (Ghw) trebuie aprobate in Consiliul de Supraveghere, din care facea parte Ioan Mihaila. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizarii Directoratului din care facea parte si Eugen Bradean', sustin procurorii anticoruptie.