Bulgaria si Turcia au decis vineri sa construiasca un gazoduct care va oferi Sofiei o anumita independenta de livrarile rusesti de gaze, scrie AFP.

"Am luat o decizie concreta de construire a unui gazoduct care va lega sistemele de distributie de gaz din Bulgaria si Turcia. Va fi o sursa cruciala de diversificare a livrarilor de gaz natural pentru tara noastra", a declarat ministrul Economiei si Energiei din Bulgaria, Dragomir Stoinev, in prezenta omologului sau turc, Taner Yildiz.

Un acord ar urma sa fie semnat in martie pentru a finaliza detaliile gazoductului, cu o lungime de 191 km, dintre care 114 in Turcia, si care ar permite livrarea a 3,5 miliarde m3 de gaz pe an. Costul proiectului nu a fost precizat.

Bulgaria, care consuma anual intre 2,5 si 2,7 miliarde m3 de gaz, depinde aproape integral de gazul rusesc, livrat via Ucraina, si incearca de mai multi ani sa-si diversifice sursele de aprovizionare.

Sofia a inceput sa-si lege reteaua de gaze de Grecia, de unde ar putea primi gaz azer dupa construirea gazoductului TAP (Transadriatic pipeline) la orizontul anului 2019.