Cat de dependenta este Europa de gazul rusesc si cum ar putea fi amenintata securitatea energetica in cazul unui conflict cu Moscova

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 4 martie 2014, 21:52 Economie | Energie


Harta Gazprom
Foto: Gazprom
Statele europene sunt reticente in privinta impunerii unor sanctiuni economice Rusiei in urma interventiei militare in Crimeea. Au refuzat sa impuna masuri dure chiar si dupa o solicitare a Statelor Unite. Motivele nu sunt cunoscute, insa ar putea avea legatura cu faptul ca multe state europene sunt puternic dependente de gazul rusesc. Conform cifrelor Eurostat, la nivelul intregii Uniuni Europene, in anul 2012, dependenta energetica era de 53,3%, principalul furnizor de gaze in Europa fiind Rusia.

In aceste conditii, securitatea aprovizionarii UE cu gaze naturale, mai ales a statelor est-centrale, poate fi amenintata in cazul unui conflict cu Rusia. Datele Eurostat arata ca Rusia este nu doar principalul furnizor de gaze naturale, ci si de titei si carbune superior. In 2010, aproape 32% din importurile UE de gaze naturale au provenit din Rusia, aceasta fiind urmata de Norvegia cu 28,2% si Algeria cu 14,4%. De asemenea, aproximativ 34,5 % din importurile UE-27 de titei au provenit din Rusia, fiind urmata la mare distanta de Norvegia (13,8%) si Libia (10,2%). Si pe partea de carbune superior, Rusia a fost prima in topul furnizorilor in UE cu o pondere de 27%. Vezi detalii aici.

In raportul pe 2012 al gigantului Gazprom, Germania, Italia, Marea Britanie si Polonia apar ca cei mai mari importatori din UE de gaze rusesti. Gazprom a livrat in Germania 34 miliarde metri cubi de gaze, in Italia 15,1 miliarde metri cubi, in Marea Britanie 11,7 miliarde metri cubi, iar in Polonia 13,1 miliarde metri cubi. Un alt stat care consuma gaze rusesti in cantitati mari este Franta cu 8,2 miliarde metri cubi. Austria a importat 5,4 miliarde metri cubi, iar Ungaria 5,3 miliarde metri cubi. Tot un mare importator, insa din afara UE, era in 2012 Turcia cu 27 miliarde metri cubi. Vezi harta atasata.

Danemarca este singurul stat membru din UE-27 care inregistreaza valoari negative a ratei dependentei.

O situatie complicata este in Ucraina, mare consumatoare si dependenta in totalitate de gazele rusesti. In 2012, Ucraina a importat 32,9 miliarde metri cubi. Si Republica Moldova este dependenta 100% de gazele rusesti, insa necesarul este mult mai mic-3,1 miliarde metri cubi.

Foto: Gazprom
Romania este un caz fericit comparativ cu alte state, deoarece depinde de importuri de energie doar in proportie de 22,7% pentru a-si asigura consumul intern, conform datelor valabile pentru 2012. Romania este pe locul al treilea intr-un clasament al independentei energetice procentuale in Uniunea Europeana. Gazprom a livrat in 2012 doar 2,5 miliarde metri cubi. Pentru 2013 datele care vor fi publicate in curand ar putea arata chiar o scadere a importurilor. Anul trecut, Romania a putut chiar timp de doua luni, este adevarat ca in luni de vara, sa renunte cu totul la importuri. In cazul in care Rusia ar decide sa sisteze gazul catre Europa, Romania ar avea capacitatea sa asigure aprovizionarea doar din productia interna. Intr-o astfel de situatie, una dintre masurile care s-ar impune ar fi deconectarea de la sistem a marilor consumatori, precum InterAgro.

Europa a mai avut de suferit din cauza unei dispute intre Rusia si Ucraina. Cel mai cunoscut caz este criza din 2009 cand fluxurile de gaze din Rusia via Ucraina au fost intrerupte timp de doua saptamani, intre 6 si 20 ianuarie. Ucraina este si o tara de tranzit catre Europa, fapt care ameninta si mai mult siguranta aprovizionarii. In urma crizei din ianuarie 2009, cadrul legislativ privind securitatea aprovizionarii a fost revizuit, iar in septembrie 2009 Consiliul Uniunii Europene a adoptat Directiva 2009/119/CE prin care se impune obligatia ca statele membre sa mentina un nivel minim de rezerve de titei si/sau de produse petroliere, potrivit unei analize Eurostat. Potrivit acesteia, construirea de parteneriate fiabile cu furnizorii, cu tarile de tranzit si cu cele consumatoare este considerata o modalitate de a reduce riscurile asociate dependentei energetice a UE. In septembrie 2011, Comisia Europeana a adoptat Comunicarea "Politica energetica a UE: angajarea in relatii cu parteneri din afara frontierelor noastre".

In noiembrie 2010, Comisia Europeana a adoptat o initiativa intitulata "Energia in 2020" o strategie pentru o energie competitiva, durabila si sigura". Aceasta strategie defineste prioritatile energetice pentru o perioada de zece ani si stabileste actiunile care trebuie intreprinse pentru a aborda o serie de provocari, inclusiv realizarea unei piete cu preturi competitive si aprovizionare sigura, facilitarea pozitionarii ca lider in materie de tehnologie si negocierea eficienta cu partenerii internationali.

Pentru diversificarea surselor de energie, statele UE au incercat sa gaseasca alternative la proiecte rusesti precum Nord Stream si South Stream. O varianta este gazul din Azerbaidjan. De altfel, anul trecut in vara, concernul azer Shah Deniz II a decis sa sprijine proiectul Transadriatic Pipeline (TAP) pentru transportul gazelor in Europa. Proiectul TAP a fost ales in defavoarea proiectului Nabucco in care era implicata si Romania.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22683 vizualizari

 • +24 (30 voturi)    
  asa... (Marţi, 4 martie 2014, 22:04)

  uzu [utilizator]

  da' rusii, daca nu mai dau gaz europenilor, ce fac cu el ? cam cu cati bani se gasesc ei pe minus daca clientul Europa e refuzat ?
  • +12 (12 voturi)    
   gazul si pertolul rusesc...... (Miercuri, 5 martie 2014, 8:15)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui uzu

   ....poate fi exportat foarte bine in China, tara cu cea mai mare crestere economica si cea mai mare populatie.

   Nu asa trebuie pusa problema ci de ce UE nu are o strategie energetica pentru inlocuirea combustibililor fosili, care oricum sunt pe terminate ?

   Se arunca cu banii pe toate prostiile iar adevaratele probleme ale noastre, ca cetateni ai UE, nici macar nu sunt luate in discutie.
   Sa fie interes, prostie sau vesnica nepasare a politicienilor iresponsabili, culcusiti la cadurica perfidei "democratii parlamentare" !?

   Tehnologia "verde" exista de mult. Trebuie doar ca imbuibatii de la Bruxelles sa cloceasca legea liberalizarii productiei si distribuirii energiei neconventionale, astfel incat, fiecarui cetatean sa i se permita producerea si distribuirea acesteia.

   De ce nu o fac ? De ce nu creeaza si nu finanteaza pe masura, un centru inter-european special de cercetare in vederea descoperirii unor noi forme de energie ?

   Raspunsul este simplu ! Nu ii intereseaza decat buzunarul propriu, smecheriile pe bani publici si imunitatile in fata legilor !
   • -2 (4 voturi)    
    serios? (Miercuri, 5 martie 2014, 10:25)

    Tovarasul_Mos_Craciun [utilizator] i-a raspuns lui translativus

    Pai si de ce nu exporta catre china ca sa puna ue cu botul pe labe?
    • +2 (4 voturi)    
     nu sunteti la curent..... (Miercuri, 5 martie 2014, 16:00)

     translativus [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasul_Mos_Craciun

     ....cu constructia oleoductului intre Rusia si China iar UE este deja "cu botul pe labe", dovada fiind reactia anemica pe care aceasta a avut-o in problema ukrainiana.
     • +1 (1 vot)    
      pentru Translativus (Miercuri, 5 martie 2014, 20:06)

      adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui translativus

      Pune-ma te rog la curent. Gazoductul ( oleo ductul ) Rusia-China. E gata ? E in constructie ? Cand va fi gata ?
      • 0 (0 voturi)    
       proiectul..... (Vineri, 7 martie 2014, 9:40)

       translativus [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

       ....s-a semnat deja si ramane a fi pus in executare.
       La forta de munca si financiara extraordinara a chinei, constructia acestuia este o nimca toata.

       O tara care poate construi un oras intreg intr-o luna, constructia unui oleo-duct nu ridica nicio problema.
   • +7 (7 voturi)    
    Energie alternativa (Miercuri, 5 martie 2014, 10:53)

    naenae [utilizator] i-a raspuns lui translativus

    Este ceva mai scumpa momentan. In RO se dadeau subventii pentru asta si au venit in tara miliarde de euro in investii pe regenerabile.

    Ponta insa a avut grija sa le taie, asa ca au plecat toti acasa. Cand si-a dat seama ce a facut, a uitat cum injura gazele de sist pe vremea lui Boc si a incercat sa ii readuca pe americani. Dar probabil degeaba ca taranii au ramas indoctrinati cu propaganda USL pe pe vremea lui Boc si nu ii lasa.
    • +4 (4 voturi)    
     intradevar.... (Miercuri, 5 martie 2014, 16:03)

     translativus [utilizator] i-a raspuns lui naenae

     ....si de aceea pretul acestui tip de energie este mai mare.
     Problema nu este in tehnologie ci in politicianismul interesat al celor care ar trebui sa lucreze pentru tara.
    • 0 (2 voturi)    
     Energia verde (Miercuri, 5 martie 2014, 19:17)

     miguelito [utilizator] i-a raspuns lui naenae

     este o mare teapa trasa guvernelor. Da-mi bani ca eu sa produc si tot tu platesti ce produc eu.
   • +4 (4 voturi)    
    Distribuirea energiei (Miercuri, 5 martie 2014, 11:32)

    dnicu [utilizator] i-a raspuns lui translativus

    Am un coleg de servici, olandez care are panouri solare. Din cate am inteles eu de la el, panourile sunt conectate la reteaua centrala. Are contor de consum si contor la panouri. Imi spunea ca el plateste diferenta.

    Acum sincer sa iti zic ... nu stiu ce s-ar intampla daca ar avea excedent. E in concediu colegul ... asa ca nu il pot intreba :)
    • +4 (4 voturi)    
     E foarte simplu! (Miercuri, 5 martie 2014, 12:34)

     un dac [utilizator] i-a raspuns lui dnicu

     Se face un calcul cat a bagat el in sistem si cat a folosit si plateste diferenta (sau primeste bani).
     • +4 (4 voturi)    
      exact asa..... (Miercuri, 5 martie 2014, 16:12)

      translativus [utilizator] i-a raspuns lui un dac

      ....dar pentru aceasta, "puturosimea aleasa" a europei trebuie sa se scarpine de 100 de ori, sa vada ei ce au de castigat, sa renunte la "avantajele" unei colaborari "fructuoase" cu furnizorii traditionali de energie si ce este mai rau, "baietii destepti" vor disparea.

      Unde mai pui ca printr-o asemenea legislatie, prostimea platitoare de taxe ar putea deveni independenta energetic si nu s-ar mai prezenta la vot pentru pomana. Atunci, pe ei, cine ii va mai alege ?
      • +3 (3 voturi)    
       Sistemul (Miercuri, 5 martie 2014, 19:19)

       miguelito [utilizator] i-a raspuns lui translativus

       acesta functioneaza numai in Germania. In restul tarilor nu s-a vrut. In Olanda si Belgia bagasera o gramada de autorizatii de obtinut si taxe de platit incit nu s-a conectat nimeni la sistemul national.
  • +2 (2 voturi)    
   De (Miercuri, 5 martie 2014, 19:14)

   miguelito [utilizator] i-a raspuns lui uzu

   China ai auzit? Ca aia sint in mare foame de resurse pentru cresterea eeconomica.
  • +1 (1 vot)    
   Cind ai resurse infinite, este usor! (Luni, 10 martie 2014, 10:02)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui uzu

   Evident, strict vorbind resursele de gaze ale URSS nu sunt chiar infinite, dar sunt extrem de mari, iar rusii se comporta in consecinta: pot folosi robinetul de gaz ca pe o arma nimicitoare, daca o luna nu au furnizat si au oarecare pierderi, isi scot paguba cu varf si indesat luna urmatoare, cind la reluarea livrarilor, dubleaza pretul!
   Clientul Europa NU isi permite sa refuze gazele din Rasarit ...
 • +11 (31 voturi)    
  Pret gaze (Marţi, 4 martie 2014, 22:07)

  DanDare [utilizator]

  Daca depindem doar in proportie de 23% de importuri de ce trebuie sa platim acelasi pret pe m3 de gaze cu Germania, Franta si Italia ???

  Mai ale in conditiile in care venitul mediu la noi este de 10X mai mic decat in West ???

  Ce PLM suntem chiar cei mai fraeri din curtea scolii !!!

  Preturile la gaze, energie si carburanti, trebuie ajustate la puterea de cumparare a romanilor mai ales ca sunt asigurate din resurse interne in marea lor majoritate.
  • +18 (20 voturi)    
   si profitul? (Marţi, 4 martie 2014, 23:50)

   wtf [utilizator] i-a raspuns lui DanDare

   pai si cu ce se mai lauda Petrom daca preturile vor fi ajustate?
   Vrei sa nu mai fbata recordul? :)
  • +4 (8 voturi)    
   Comment sters de user (Miercuri, 5 martie 2014, 6:48)

   Mowgli [anonim] i-a raspuns lui DanDare

  • -4 (6 voturi)    
   Logica de lemn (Miercuri, 5 martie 2014, 7:05)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui DanDare

   Daca tu te duci la piata, si cumperi un kil de rosii, si dupa tine vine unu' si ia de la aceeasi masa zece kile, care crezi ca are sanse sa capete un pret mai bun?

   Oricum gazele pt. populatie sunt subventionate. Dar la pretul de achizitie pe care-l platesc firmele de utilitati noi n-avem sanse sa ne dea rusii mai ieftin decat le dau unor consumatori de patru-cinci ori mai mari ca noi.
  • -3 (7 voturi)    
   uite de ce suntem cei mai fraieri (Miercuri, 5 martie 2014, 8:18)

   Mariicaialbastri [utilizator] i-a raspuns lui DanDare

   1. Pentru că Băse cum prinde ocazia fluieră în biserică (critică politica externă și energetică rusească în zona Mării Negre, e.g. Nabucco vs. South Stream, Transnistria, Gruzia) și Gazpromul zice că fudulia e scumpă!
   2. Noi suntem cei care am acceptat să nu luăm direct de la Gazprom ci de la un intermediari:

   http://incomemagazine.ro/articole/document-incendiar-anre-dezvaluie-printr-o-eroare-jocurile-de-pe-piata-gazelor-si-efectele-asupra-populatiei#

   De ce am acceptat noi să luăm scump de la intermediari aici pot să răspună Bombo și si sluga Varanului Codruț Șereș:

   http://www.capital.ro/download?id=23912
   • +5 (5 voturi)    
    nu basescu e vinovat....... (Miercuri, 5 martie 2014, 10:33)

    oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui Mariicaialbastri

    guvernul nastase este cel care a renuntat la colaborarea directa cu gazprom, preferand un intermediar germano-rus.
    p.s. nu este tarziu nici acum, ......... o fi el putin fioros, dar stie ca afacerile sunt afaceri , mai ales ca unele conducte rusesti tranziteaza inca romania-dobrogea.
 • +26 (28 voturi)    
  inter-dependenta (Marţi, 4 martie 2014, 22:18)

  sasul [utilizator]

  Dar, oare, cat de dependenta este Rusia de banii europenilor?...fiindca acele gaze si hidrocarburi nu le dau pe gratis...
  • +9 (11 voturi)    
   Rusia e dependenta rau de tot (Miercuri, 5 martie 2014, 7:09)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui sasul

   Aproape toate exporturile rusesti sunt doar de materii prime. Europa nu e singura piata, dar e cea mai mare.

   Problema e alta. Rusia e in fapt o dictatura. Daca Putin decide ca decat sa cedeze unor potentiale sanctiuni economice mai bine lasa ceva milioane de rusi sa moara de foame, Rusia merge mai departe cu cateva milioane de rusi mai putin, dar tot in directia dictata de Putin. In schimb, daca la iarna cateva milioane de europeni ies in strada ca le e frig sau n-au suficienti bani de intretinere, Europa e pe butuci dpv. politic.
   • +1 (1 vot)    
    BRAVO! (Luni, 10 martie 2014, 10:17)

    hot news [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

    Foarte bine pus ain evidenta situatia, de aceea nu exista nicio sansa de a impiedica invadarea Ucrainei numai prin masuri politice sau economice. Iar in UE cetatenii sunt foarte sensibili la propria bunastare, nu ar fi de acord nici macar cu un embargiu temporar, daca asta risca sa le afecteze veniturile.
    Indiscutabil, este un imens avantaj sa fii stapanul absolut al unei tari mari, sa iei deciziile de unul singur. Obama nu poate face asa ceva, iar in UE nici macar nu exista un "presedinte al Europei", in schimb federatia Rusa are tzar!
  • +5 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 5 martie 2014, 10:29)

   [anonim] i-a raspuns lui sasul

 • +10 (12 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 4 martie 2014, 22:48)

  Mowgli [anonim]

 • +7 (21 voturi)    
  Pai asta zic de luni bune (Marţi, 4 martie 2014, 22:55)

  un dac [utilizator]

  Teoria cu "hai sa batem oamenii la Pungesti" ca sa fim independenti este o minciuna. Noi stam chiar bine si putem sa stam si mai bine prin transferul unei parti a consumului casnic de pe gaze pe electric (concomitent cu decapusarea sistemului energetic care ar duce la scaderea tarifului).

  Acum a mai aparut o nuanta foarte importanta. Independenta de rusi nu e o decizie politica tocmai buna. Am vazut cu totii cum UE sta si se uita cum mor oameni in Ucraina. Una este sa scazi consumul si implicit dependenta, alta e sa nu mai importi pentru ca Chevron te "ajuta".
  Poate acum vom intelege cu totii de ce discursul lui Ponta nu sta in picioare.
  PS: Daca tot e Ponta atat de dornic sa scada dependenta de rusi, ce cauta la Soci?
  • +14 (16 voturi)    
   parere (Miercuri, 5 martie 2014, 5:39)

   Arl [utilizator] i-a raspuns lui un dac

   Ideea cu trecerea pe electric ebuna. Dacă am termina centrala de la Cernavoda, jumatate din curent ar veni de acolo.
   • +3 (3 voturi)    
    mai putin (Miercuri, 5 martie 2014, 14:26)

    igorashu [utilizator] i-a raspuns lui Arl

    Momentan doar 2 reactoare sunt operationale si furnizeaza cam 18% din necesarul energetic (care creste de la an la an).
    Cu inca 2 reactoare (doar 4 din 5 pot functiona simultan), abia ajungem la o treime din necesar.

    Incalzirea pe gaze inca e mult mai convenabila decat pe electric.
    • +2 (2 voturi)    
     Creste atat de mult (Miercuri, 5 martie 2014, 17:02)

     un dac [utilizator] i-a raspuns lui igorashu

     incat aruncam curent anual, fara sa producem la capacitate maxima:-)

     Va rog eu frumos, terminati cu propaganda.
     Orice tara ar trebui sa-si vada propriul interes. Iar noi avem o retea hidro fabuloasa, avem reactoare nucleare si avem si o promisiune catre UE ca vom mari capacitatea productiei de eoliene si de panouri solare (nu zic ca sunt de acord, iti spun o realitate).
     Pe cand gazul....ghici ce? Indiferent de felul lui, este o resursa neregenerabila.
 • -23 (27 voturi)    
  ehehe (Marţi, 4 martie 2014, 23:11)

  pecereu [utilizator]

  Toata lumea vedea Rusia invinsa,ei uite ca e mai puternica decat se credea.
  Cea invinsa de fapt este America care nu poate sa mai dicteze in Europa.
  De abia acum s-a terminat razboiul rece,cu Victoria Rusiei.
  • +8 (8 voturi)    
   Gogosharu' tot gogoshar... (Miercuri, 5 martie 2014, 6:30)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui pecereu

   Roshu shi cu gandirea'n colturi! Mai ..., invinsa de fapt este Rusia - si-a antagonizat principalul vecin, principalul client pentru gaze(daca UE se misca, fie si incet, si in zece ani isi gaseste alti furnizori, gen Algeria, SUA) atunci in zece ani Rusia va fi fortata sa treaca la singurul client disponibil pentru atata gazaraie - China, si poti sa crezi ca nu o sa ii fie la fel de usor. Iar Rusia este dependenta de tehnologie, Bulishor, stii ce inseamna asta? Ca Rusia este dependenta de tehnologia europeana si asa a ramas INCA DIN VREMEA LUI PETRU CEL MARE!!! Pe vremea mult-iubitului tau Stalin, cel mai mare criminal din istorie, pe langa care Hitler este mic copilash, existau CATEVA MILIOANE DE GERMANI IN MIJLOCUL RUSIEI!!! Stii de cand? Din vremea Ecaterinei cea Mare, 1700!!! Adusi tot din nevoia de tehnologie. Deci poti sa tragi in continuare matza de coada si concluziile de rigoare, pecereule!!!
   • +1 (1 vot)    
    ma tem ca are ruzznacul dreptate! (Luni, 10 martie 2014, 10:21)

    hot news [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

    Faza cu "si-a antagonizat vecinul" nu tine, Federatia Rusa nu a vrut niciodata sa aiba vecini buni, ci doar vasali sau teritorii cucerite.
    Deocamdata UE are nevoie disperata de gazul de la rusi, iar Germania, de exemplu, a renuntat complte la energia nucleara, astfel ca dependenta este totala!
  • +11 (11 voturi)    
   E gluma zilei (Miercuri, 5 martie 2014, 9:10)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui pecereu

   Rusia a pierdut in doua zile de "aratat" muschii cat tot bugetul pentru militari 2013. "Curat" victorie. Rusia exporta doar energie si materii prime slab prelucrate, SUA folosesc energia proprie ieftina pentru a construi o industrie moderna. Rusia nu numai ca are teritoriul diminuat dar are si industria complet la pamant dependenta 100% de tehnologiile occidentale. la gradul de coruptie americanii ar putea cumpara pe nimic unitati intregi ale armatei ruse. Asa ca trompeta in surdina. In cateva luni se va da in functie conducta de gaz din marea Nordului ce va asigura independenta de gazul rusesc. Cui vor vinde gazul ? Ucrainei ? Incearca sa postezi inaiunte de doza zilnica de vodca pentru a fi cat de cat logic si coerent.
   • +1 (1 vot)    
    va rog frumos! (Luni, 10 martie 2014, 10:23)

    hot news [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

    Nimeni nu poate fi atit de naiv incat sa creada ca a fost o "pierdere"!
    baiteii destepti au facut rapid mult, multe miliarde din variatiile de curs ale rublei, deoarcea aveau informatii exacte referitoare la momentele in care vor surveni scaderile si cresterile.
 • +14 (22 voturi)    
  Independenta energetica (Marţi, 4 martie 2014, 23:14)

  Vlad-I [utilizator]

  Gazul de sist si alte energii alternative sunt binevenite. Sa platim rusilor de doua ori, odata in euro piperat si a doua oara umilinte politice, este un pret prea inalt.

  Daca scapam de baietii destepti, si scadeau preturile, se puteau folosi mai des centrale electrice in casa, cu energie electrica produs national.

  Pierdem anual sute de milioane de euro din cauza neizolarii edificiilor.
  • +7 (11 voturi)    
   Vezi ce zic oamenii ... (Miercuri, 5 martie 2014, 7:14)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

   ... din zone unde deja se exploateaza gaze de sist, sau care au lucrat la asemenea exploatari.

   Unu la mana ca exploatarea gazelor de sist consuma atat de muta apa incat pe o arie larga in jurul exploatarii nu se mai poate practica agricultura, doi la mana ca poluarea, chiar daca nu e imediat vizibila, e pe termen foarte lung - substantele injectate in pamant nu se descompun decat foarte lent.

   State ca SUA de ex. isi permit sa transforme cateva sute de km patrati intr-o zona moarta, ca au un teritoriu enorm. State cu suprafaata mica, precum Romania, nu-si permit sa transforme omoare un judet intreg pt. a scoate gaze pt. celelalte judete. Parerea mea.
   • +2 (4 voturi)    
    sacrificarea uni judet.....?????.. (Miercuri, 5 martie 2014, 10:56)

    oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

    se poate,dar treb. pregatit totul din timp , adica elaborarea unui program guvernamental coerent de informare a populatiei locale privind situatia creata precum si a unui program obiectiv de refacere a gospodariilor celor care vor fi afectati direct de exploatarile din zona.
    p.s. guvernul ar trebui, sa incurajeze, construirea pe langa fiecare gospodarie ( in special in mediul rural, dar si urban) de centrale termice cu combustie de peleti din biomasa...........dar vorbim degeaba , ......guvernul nostru se ocupa de elab. legilor de salvare a penalilor din parlament.
 • +12 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 4 martie 2014, 23:45)

  [anonim]

  • +6 (18 voturi)    
   A fost o situatie de conjunctura! (Miercuri, 5 martie 2014, 5:09)

   alcetatii [utilizator] i-a raspuns lui

   2013 a fost un caz aparte - s-a extras din intern ceva mai mult. (Ba chiar se ajunsese la o situatie "amuzanta", cand depozitele de gaz erau pline-ochi). Si, din fericire, iarna asta a fost destul de blanda, deci sunt sanse ca si pe urmatoarele 12 luni sa ramanem pe plus. Dar nu stiu de unde ai aflat ca vom exporta gaze in urmatorii 10 ani!.. Volumul de rezerve estimate in Romania nu arata tocmai imbucurator. Gazele de sist ar fi, intr-adevar, o alternativa reala - tot balamucul cu asa-zisele pericole create de fracturare e o imensa cacealma, atent dirijata din umbra, care a prins la romanashul nostru mioritic! Acum vreo cateva saptamani, marele "baron" Soros a atentionat UE ca deja a pierdut primul tren fata de SUA, prin intarzierea initierii exploatarii gazelor de sist. Dar deh! La vreme de criza, e mai greu sa scoti bani din buzunar pentru investitii decat sa cumperi gazul de-a gata de la Mama Rusie!.. Asa ca, daca deocamdata UE sta cuminte si nu ia pozitie in problema Ucrainei, de teama ca Putin sa nu stranga robinetul, macar sa faca bine si sa gandeasca niste masuri serioase de reducere a dependentei de gazul rusesc!
   PS. Sunt curios cum vor mai gandi asa-zisii eco-protestatari anti-Pungesti peste 10-15 ani, cand gazele pentru consum casnic si benzina de la pompa vor fi de nshpe ori mai scumpe! Ce-o sa ne facem atunci? Ne intoarcem la incalzitul cu lemne si la carute cu cai? Mi-e teama ca pana atunci, vajnicii nostri exportatori de cherestea vor cam fi terminat de ras padurile romanesti!
 • -10 (12 voturi)    
  ucraina sa vanda crimea pt gaze pe 10 ani (Miercuri, 5 martie 2014, 4:24)

  HarryP [utilizator]

  Ar fo o solutie onorabila ca Ucraina sa vanda rusiei teritoriul care deja l-au pierdut pt a acoperi necesarul lor de gaze pe 10 ani plus datoriile fata de RUSIA..
  • -3 (5 voturi)    
   cum sa vinzi ceva...... (Miercuri, 5 martie 2014, 11:03)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui HarryP

   ce nu-ti apartine........chiar o bruma de istorie daca ati citi ,nu ati mai emite atatea ineptii.

   p.s. ucraina cu teritoriile actuale si nici in trecutul medieval nu a existat niciodata....."ucraina" insemna, in limbajul "cnezatului moscovei", teritoriile de margine.
 • +3 (3 voturi)    
  motive necunoscute ? (Miercuri, 5 martie 2014, 6:59)

  nedumeritul [utilizator]

  De ce spuneti ca statele europene nu vor sanctiuni impotriva Rusiei in problema Ucrainei chiar daca SUA le cere ? Si asta din motive necunoscute ?Daca le-ati intreba vi s-ar raspunde, dar probabil ca deja cunoasteti raspunsul si nu va convine. Nu cumva noua putere ar crea mai multe probleme si nedreptati decat cea veche ? (e adevarat ca si cea veche avea destule bube....)...ultranationalismul creaza probleme....care au fost deja experimentate....
 • +2 (4 voturi)    
  Visul tuturor tarilor - independenta energetica! (Miercuri, 5 martie 2014, 7:31)

  hotnewsfil [utilizator]

  Romania cumpara gaze rusesti la un pret foarte mare, din acesta produce energie electrica consumata, in cantitati foarte mari, de Combinatul de Aluminiu Slatina, aflat in proprietatea unei companii rusesti. O putere de cca 500 Mw este tinuta permanent in functiune, pentru a produce exclusiv energia consumata de acest combinat.
  80% din productia de aluminiu este exportata, pentru o imensitate de euro.
  Ar fi util daca doamna autoare a articolului ar prezenta si tendinta tarilor din UE de a urma, sau nu, exemplul american - eliminarea importurilor de gaz metan, prin dezvoltarea masiva a extractiei gazelor de sist.
  Exista cineva care sa ne lamureasca temeinic, nepropagandistic, asupra pericolului extractiei prin fracturarea subsolului, asupra nivelului actual al masurilor de protectie a populatiei si a naturii, asupra nivelului de interes actual si de perspectiva, al tarilor mari din Europa, pentru gazele de sist?
  Intr-un astfel de domeniu, societatea umana trebue sa respecte dictonul : 'Festina lente!'.
  Si energia nucleara este extrem, extrem de periculoasa si, totusi, unele tari, de voie, de nevoie, o folosesc, dupa ce au dezvoltat masuri extreme de securitate nucleara. Franta isi produce 75% din energia electrica, din centrale electrice nucleare.
 • -1 (5 voturi)    
  Cine este protectorul minorităților? (Miercuri, 5 martie 2014, 8:14)

  Partidul National Secuiesc [anonim]

  Pe de-o parte înțeleg și pe ruși, că-și protejează națiunea. Dar asta trebuie să-o fac printr-un rol protector, cum a făcut Austria în cazul Tirolului de Sud, prin sporirea autonomiei locale. Ucrainienii prin furia lor împotriva rușilor au pedepsit și românii și ungurii din Ucraina prin retragerea drepturilor lingvistice. Balansul perfect din Tirolul de Sud este modelul. Totul vine din conceptul de națiune. America vrea să contopească tăti într-un nașiune omogenă, rușii în schimb nu, ei totdeauna au creat autonomii pentru etniile uniunii. Cât au fost și vor fi funcționale aceste autonomii este altă poveste.
  • +3 (3 voturi)    
   ai o exprimare dificila.....greu de inteles (Miercuri, 5 martie 2014, 11:06)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui Partidul National Secuiesc

   ........................................
   • -2 (2 voturi)    
    Trebuie să meditezi puțin (Miercuri, 5 martie 2014, 15:34)

    Partidul National Secuiesc [anonim] i-a raspuns lui oxxxxxyyyyya

    Trebuie să meditezi puțin... și să fi la curent cu ceea ce se întâmplă în lume
    • +2 (2 voturi)    
     nu insista...... (Miercuri, 5 martie 2014, 18:18)

     oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui Partidul National Secuiesc

     practic , nici nu ma prea intereseaza......partid secuesc....cati sunteti: mama, tata, matusa si....atat......ca partidul lui tariceanu......cu bine, pa.
 • +2 (2 voturi)    
  Interagro? (Miercuri, 5 martie 2014, 8:47)

  emil bobu [utilizator]

  Adica Interagro firma lui Niculae care a facut matrapazlacuri ca sa ia gazele mult mai ieftin? Dar deconectati-o de pe acum.
 • +6 (6 voturi)    
  Si Nabuco ? (Miercuri, 5 martie 2014, 9:00)

  adrian88000 [utilizator]

  De ce au renuntat la Nabuco ? Daca ar fi facut acel proiect acum problema se punea INVERS!.
  Europenii ii spuneau lui Putin:
  -" Daca nu stergi putina din Ucraina nu-ti mai cumparam gazul!"
  Il faceau bland ca pe un mielusel pe batranul kgb-ist !
 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 5 martie 2014, 13:53)

  [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   Nu "s-ar putea", ci sigur... (Miercuri, 5 martie 2014, 17:23)

   alcetatii [utilizator] i-a raspuns lui

   ...exista interese Gazprom in "scandalul" asta cu gazele de sist!
   Cum va explicati ca "grija" pentru ecologie a luat atata amploare la noi, in comparatie cu alte tari europene?
   Primul punct de plecare al acestui taraboi a fost un filmulet din SUA in care un tip arata cum, vezi-Doamne, ii tasneste la robinet gaz in loc de apa! Bine, dar cine imi dovedeste mie ca gazul ala e gaz de sist si ca vine de la 3000 m, si ca nu e gaz metan de la cateva sute de m adancime? Mergeti prin zona Tg. Mures, unde se face exploatare din domuri gazeifere de la mica adancime, si veti afla ca au existat de-a lungul anilor incidente nefericite, cand, din cauza acumularilor de gaze aflate la adancime mica in subsol, taranul din zona a coborat in pivnita, a dat sa aprinda lumina si... a sarit cu casa in aer! Mergeti in Buzau si Vrancea si veti vedea puncte unde gazele ajung in mod natural la suprafata: Paclele / Vulcanii Noroiosi de la Berca-Arbanasi si Focul Viu de la Andreiasu!
   Al doilea punct de plecare a fost un studiu facut de niste britanici, care, in urma catorva teste de foraj cu fracturare hidraulica in Anglia, au conchis ca doua din micro-seismele inregistrate in acea perioada ar fi fost cauzate de procesul de fracturare; de notat ca seismele au avut magnitudine intre 2 si 3 (Richter). Pai mergeti la Tokyo si spuneti-le japonezilor ca va e frica de un cutremur de 3 grade si-or sa va rada in nas.
   Revenind la protestele anti-fracking, luarea de catre Franta, de exemplu, a deciziei de a stopa exploatarea gazelor de sist a fost cumva luata in urma protestelor ecologistilor? Nu! Bulgarii au stopat activitatea Chevron la presiunea ecologistilor lor? Nu, ci in urma unor "vorbulite dulci" dinspre Moscova!
   Romania, insa, este mult mai aproape de fief-ul Gazprom-ului si, in consecinta, ne jucam de-a "eco-terorismul"...
 • 0 (0 voturi)    
  Energie electrică eoliană, până la gaze de șist (Luni, 10 martie 2014, 3:18)

  AnaRau [utilizator]

  Din fericire, în România este o capacitate de producere de energie electrică eoliană echivalentă unui reactor de la Cernavodă. Nu se produce atât pentru că rețeaua de distribuție nu duce atât. Eu aș extinde rețeaua la maxim (cu fonduri europene) și aș trece pe electricitate (consum casnic și ce s-o mai putea). Nici nu apar deșeuri nucleare, nici nu prăpădim un ocean de apă. Fluctuația în producție (nu bate vântul mereu) se poate netezi ducând înapoi apa în hidrocentrale (enegeticienii știu mai multe pe tema asta).


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by