Hotararea Consiliului Local Pungesti privind interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist pe teritoriul comunei a fost declarata ilegala, luni, de Tribunalul Vaslui, dupa ce Prefectura a atacat in instanta hotararea luata in unanimitate de consilierii locali in 17 octombrie 2013.

Prefectura Vaslui a castigat in instanta procesul intentat Consiliului Local (CL) Pungesti care, in 17 octombrie 2013, a interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunei, hotarare considerata ilegala de catre instanta, transmite Mediafax.

Astfel, magistratii Tribunalului Vaslui au admis cererea Prefecturii Vaslui, de anulare a acelei hotarari prin care CL Pungesti interzicea explorarea si exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice.

"Inca nu am luat act de aceasta decizie a Tribunalului Vaslui. Asteptam sa ne vina comunicarea de la instanta pentru a putea fi dezbatuta intr-o sedinta de Consiliu Local. Ulterior, se va decide daca va fi atacata la Curtea de Apel Iasi", a declarat, luni, secretarul Primariei Pungesti, Constantin Chiriac, pentru agentia de presa citata.

Prefectura Vaslui a dat in judecata, in 4 noiembrie 2013, Consiliul Local Pungesti, dupa ce unitatea administrativa in cauza a adoptat, in urma amplelor proteste de la mijlocul lunii octombrie a anului trecut, o hotarare prin care a interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunei.

Prefectura Vaslui a solicitat anularea respectivei hotarari in instanta in conditiile in care, dupa cum sustin reprezentantii institutiei, comunitatile locale nu se pot pronunta asupra exploatarii zacamintelor din subsolul, acestea fiind in proprietatea exclusiva a statului.

"Asa dupa cum s-a procedat si in cazul altor 11 consilii locale, care au fost actionate in instanta de contencios-administrativ pe aceeasi speta, Prefectura Vaslui a solicitat consilierilor din Pungesti sa-si retraga hotararea pe motiv ca este ilegala si anticonstitutionala. Consiliul Local Pungesti nu a tinut cont de recomandarea noastra si, intrucat a mentinut hotararea de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist, a fost dat in judecata la Tribunalul Vaslui, urmand ca justitia sa se pronunte in acest caz", a declarat purtatorul de cuvant al Prefecturii Vaslui, Maria Costea.

Consilierii locali din Pungesti au hotarat, intr-o sedinta "de indata", interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist pe 17 octombrie, la o zi dupa amplele proteste desfasurate la Silistea, unde Chevron intentiona sa demareze lucrarile de amenajare a platformei pe care urma sa-si amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist din Romania.

Hotararea a fost trimisa spre validare la Prefectura, insa institutia in cauza a retrimis-o consilierilor din Pungesti sa o revoce, lucru care nu s-a intamplat.

O hotarare similara a fost luata de autoritatile din Pungesti in februarie 2013, insa aceasta a fost anulata in luna iunie de consilierii locali, la solicitarea Prefecturii Vaslui.

Pana in prezent, Prefectura a castigat la Tribunalul Vaslui zece procese intentate consiliilor locale care au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor respectiv, doar CL Bacani atacand cu apel sentinta instantei vasluiene. In schimb, au existat si trei consilii locale, respectiv Alexandru Vlahuta, Suletea si Pogana, care au avut castig de cauza in instanta pe aceeasi speta, insa Prefectura Vaslui le-a atacat la Curtea de Apel Iasi.

De asemenea, tot pe rolul instantei se mai afla si un proces intentat Consiliului Local Pungesti tot de Prefectura Vaslui, dupa ce consilierii au adoptat, tot la sfarsitul anului trecut, o hotarare privind organizarea unui referendum pe aceasta tema interzicerii explorarii si exploatarii gazelor de sist pe teritoriul comunei.