Hotararea Consiliului Local Pungesti prin care se interzice explorarea gazelor de sist, declarata ilegala de instanta
Prefectura Vaslui a castigat in instanta procesul intentat Consiliului Local (CL) Pungesti care, in 17 octombrie 2013, a interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunei, hotarare considerata ilegala de catre instanta, transmite Mediafax.
Astfel, magistratii Tribunalului Vaslui au admis cererea Prefecturii Vaslui, de anulare a acelei hotarari prin care CL Pungesti interzicea explorarea si exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice.
"Inca nu am luat act de aceasta decizie a Tribunalului Vaslui. Asteptam sa ne vina comunicarea de la instanta pentru a putea fi dezbatuta intr-o sedinta de Consiliu Local. Ulterior, se va decide daca va fi atacata la Curtea de Apel Iasi", a declarat, luni, secretarul Primariei Pungesti, Constantin Chiriac, pentru agentia de presa citata.
Prefectura Vaslui a dat in judecata, in 4 noiembrie 2013, Consiliul Local Pungesti, dupa ce unitatea administrativa in cauza a adoptat, in urma amplelor proteste de la mijlocul lunii octombrie a anului trecut, o hotarare prin care a interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunei.
Prefectura Vaslui a solicitat anularea respectivei hotarari in instanta in conditiile in care, dupa cum sustin reprezentantii institutiei, comunitatile locale nu se pot pronunta asupra exploatarii zacamintelor din subsolul, acestea fiind in proprietatea exclusiva a statului.
"Asa dupa cum s-a procedat si in cazul altor 11 consilii locale, care au fost actionate in instanta de contencios-administrativ pe aceeasi speta, Prefectura Vaslui a solicitat consilierilor din Pungesti sa-si retraga hotararea pe motiv ca este ilegala si anticonstitutionala. Consiliul Local Pungesti nu a tinut cont de recomandarea noastra si, intrucat a mentinut hotararea de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist, a fost dat in judecata la Tribunalul Vaslui, urmand ca justitia sa se pronunte in acest caz", a declarat purtatorul de cuvant al Prefecturii Vaslui, Maria Costea.
Consilierii locali din Pungesti au hotarat, intr-o sedinta "de indata", interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist pe 17 octombrie, la o zi dupa amplele proteste desfasurate la Silistea, unde Chevron intentiona sa demareze lucrarile de amenajare a platformei pe care urma sa-si amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist din Romania.
Hotararea a fost trimisa spre validare la Prefectura, insa institutia in cauza a retrimis-o consilierilor din Pungesti sa o revoce, lucru care nu s-a intamplat.
O hotarare similara a fost luata de autoritatile din Pungesti in februarie 2013, insa aceasta a fost anulata in luna iunie de consilierii locali, la solicitarea Prefecturii Vaslui.
Pana in prezent, Prefectura a castigat la Tribunalul Vaslui zece procese intentate consiliilor locale care au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor respectiv, doar CL Bacani atacand cu apel sentinta instantei vasluiene. In schimb, au existat si trei consilii locale, respectiv Alexandru Vlahuta, Suletea si Pogana, care au avut castig de cauza in instanta pe aceeasi speta, insa Prefectura Vaslui le-a atacat la Curtea de Apel Iasi.
De asemenea, tot pe rolul instantei se mai afla si un proces intentat Consiliului Local Pungesti tot de Prefectura Vaslui, dupa ce consilierii au adoptat, tot la sfarsitul anului trecut, o hotarare privind organizarea unui referendum pe aceasta tema interzicerii explorarii si exploatarii gazelor de sist pe teritoriul comunei.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Democratia a ajuns Ilegala in Romania
Votul Unei Comunitati Locale de a decide
daca sau nu sa le fie otravita
apa, pamantul, viata lor si a animalelor
este declarata Ilegal in Romania
sub conducerea mareata a lui Ponta Plagiatorul.
Doi si mai important, l-or fi votat, printre altele, pentru ca la vremea respectiva se batea cu caramida-n piept ca o sa se opuna cu strasnicie povestii asteia cu gazele de sist.
Asa ca, nu te supara, din punct de vedere rational au procedat corect - macar unii le-au promis ca se vor opune, chit ca toata lumea stie cat pret se poate pune pe promisiunile politicienilor romani.
Dumneata - la Cluj, banuiesc - daca voiai sa alegi niste politicieni care sa se opuna acestui proiect, ii alegeai pe ceilalti, care-au spus din capul locului ca-l sustin neconditionat???