O oprire a livrarilor de gaze rusesti catre Ucraina nu va afecta Romania pe termen scurt, dar, in cazul unei prelungiri a situatiei, tara noastra trebuie sa dezvolte productia interna - gaze conventionale, off-shore si gaze de sist, a declarat joi premierul Victor Ponta, intrebat cum comenteaza scrisoarea transmisa in aceeasi zi de presedintele Rusiei, Vladimir Putin, catre 18 sefi de state si de guvern din Uniunea Europeana.

Primul ministru a mentionat ca el nu a primit aceasta scrisoare, dar, daca Putin i-a transmis-o presedintelui Basescu, "e o chestie de protocol, dansul primeste scrisori, noi suntem cu munca".

Ponta a precizat ca Romania are o dependenta scazuta, cu o medie de 25%, iar dupa "o iarna foarte calda avem rezervele necesare pentru o perioada mai lunga de timp".

"Daca vorbim de o criza de saptamani sau luni nu e niciun pericol", dar daca aceasta criza se prelungeste, Romania trebuie sa dezvolte capacitatile de productie interna, atat conventionale - prin OMV Petrom si Romgaz, off-shore - in principal prin Exxon - cat si gazele neconventionale, aflate in prezent in faza de explorare.

"Sa fie foarte clar, nu suntem in acest moment in niciun fel de pericol in ceea ce priveste consumul populatiei si consumul industrial", a subliniat acesta, inainte de a adauga: "Daca e o criza pe termen lung, productia interna e singura solutie".

Seful guvernului si-a exprimat speranta sa nu ajunga la o prelungire a unei eventuale crize, care ar avea repercusiuni asupra economiei.