Solutia prevazuta in memorandumul de intelegere care va fi semnat intre Slovacia si Ucraina va asigura dupa lucrari de modernizare de scurta durata o capacitate de 20 de milioane de metri cubi pe zi din toamna lui 2014, a declarat luni Sabine Berger, purtatoarea de cuvant a comisarului european pentru energie, Gunther Oettinger.

"Exista o perspectiva clara ca 20 de milioane de metri cubi pe zi sa fie livrate via Slovacia in Ucraina din toamna lui 2014. Asta corespunde la aproximativ 8 miliarde mc pe an, daca ne uitam la capacitatea anuala", a declarat Sabine Berger in cadrul briefingului de presa cotidian al Comisiei Europene, potrivit Agerpres.

Ea a adaugat ca aceasta solutie este "un prim pas in transportul de gaze din Slovacia spre Ucraina si ca alte optiuni vor fi evaluate din punct de vedere legal si tehnic".

Memorandumul de intelegere intre cele doua parti privind livrarea in sistem invers a gazului rusesc va fi semnat luni la Bratislava, in prezenta presedintelui CE, Jose Manuel Barroso.

In ceea ce priveste discutiile tripartite cu Ucraina si Rusia privind securitatea livrarilor de gaze, ea a precizat ca nu poate confirma inca stabilirea unei date. "Comisarul (Gunther) Oettinger va discuta la telefon astazi cu ministrul rus al energiei (Aleksandr) Novak si suntem in legatura si cu ministrul ucrainean al energiei (Iuri) Prodan, deci vom analiza posibile date pentru intalniri trilaterale, dar nu pot confirma inca o data", a spus Sabine Berger.

Un purtator de cuvant al Ministerului rus al Energiei a anuntat luni ca reprezentantii celor trei parti ar urma sa se intalneasca la inceputul lunii mai la Moscova pentru discutii pe tema securitatii livrarilor de gaze naturale rusesti, mentionand insa ca data exacta urmeaza a fi stabilita in urmatoarele zile.