Gazul care ar putea fi vandut Europei de catre Statele Unite va fi de aproape doua ori mai scump decat cel furnizat de Rusia, a afirmat luni ministrul Energiei, Alexandr Novak, citat de AFP. "Pretul acestui gaz va fi de o data si jumatate pana la doua ori mai scump decat gazul care este livrat prin gazoducte, inclusiv cel din Rusia", a spus Novak, intr-un interviu difuzat de televiziunea ruseasca RT.

Bazandu-se pe marile sale rezerve, Washingtonul declarase in martie ca este pregatit sa majoreze semnificativ livrarile de gaz de sist catre Uniunea Europeana, pentru a contracara dominatia Rusiei. Novak spune insa ca gazul american nu constituie o amenintare pentru pozitia Rusiei. "Revolutia gazului de sist a avut deja loc iar varful sau a fost cu siguranta deja atins. (...) In realitate, in ultimii doi ani, observam o puternica stagnare", a sustinut ministrul rus al Energiei.

In urma tensiunilor provocate de criza ucraineana, UE incearca sa-si diversifice sursele de aprovizionare cu gaze naturale, in conditiile in care Moscova nu reuseste sa-si menajeze reputatia de furnizor fiabil. Presedintele rus Vladimir Putin a amenintat saptamana trecuta ca va reduce drastic livrarile catre Ucraina, cu riscul de a perturba aprovizionarea UE, la fel cum s-a intamplat in timpul "razboaielor gazelor" din 2006 si 2009.